Sport Centar

Varatanović: Svi u Batonu smo ponosni na uspjeh u Kupu, željeli bismo igrati na Grbavici

Fudbalski klub Baton osnovan je prije svega tri godine, ali već pravi rezultate kojim je ovaj sarajevski kolektiv skrenuo pažnju nogometne bh. javnosti na sebe.

Varatanović: Svi u Batonu smo ponosni na uspjeh u Kupu, željeli bismo igrati na Grbavici

Fudbalski klub Baton osnovan je prije svega tri godine, ali već pravi rezultate kojim je ovaj sarajevski kolektiv skrenuo pažnju nogometne bh. javnosti na sebe.

Ove sedmice je ostvario i najveći uspjeh u svojoj kratkoj historiji, pobjedom nad Bratstvom iz Gračanice (1:0) plasirao se u šesnaestinu finala Kupa BiH.

Kada su nogometaši Batona u prvoj sezoni nakon osnivanja uspjeli izboriti ulazak iz kantonalne lige u Drugu ligu FBiH – Centar vjerovatno su u ovom klubu smatrali da zadugo više neće učiniti sličan podvig… No, očito je da nastavljaju pomjerati vlastite granice.

Naravno da smo svi ponosni na plasman u šesnaestinu finala Kupa i priliku da možda odmjerimo snage s nekim od premijerligaša, ali velikim uspjehom smatram i činjenicu da smo prošle sezone osigurali opstanak u Drugoj ligi. Ipak je to bio veliki zalogaj za ekipu koju uglavnom čine kadeti i juniori. Za sve nas ovo što nam se dešava je jedno veliko iskustvo“, govori trener Batona Alaedin Varatanović.

Riječ je o mladom stručnjaku koji je ponikao u FK Sarajevo, svojevremeno nosio dres omladinskih selekcija BiH, a igračka karijera ga je odvela čak do Švedske. Prvi trenerski angažman dobio je upravo u Batonu, a uskoro bi trebao dobiti A licencu.

“Zahvalan sam Upravi koja mi je dala šansu da radim s mladim igračima. Baton je zapravo jedna cjelina sa Školom fudbala Bambinosi, koja radi s velikim brojem djece, a oni najtalentovaniji polaznici bi trebali predstavljati budućnost kluba. Imamo tu i nekoliko iskusnih fudbalera, pogotovo u veznom redu, ali zato su, naprimjer, u odbrani momci od 22 godine i mlađi. Trenutna ambicija je, stoga, da budemo stabilni federalni drugoligaš, ali u godinama što dolaze možda budemo spremni i za neke veće planove“, ističe Varatanović.

Učešće u šesnaestini finala Kupa bit će svojevrstan praznik za Baton, koga god da izvuku za protivnika. No, naravno da postoji i želja pred žrijeb koji će biti održan predstojećeg utorka.

Želja se zove Željo. Nekako smo sami sebe motivisali u prethodnim utakmicama Kupa s činjenicom da bismo mogli, ako prođemo, igrati na Grbavici. Tu u klubu je i dosta igrača koji su igrali u omladinskim kategorijama Željezničara, za njih bi to bila posebna utakmica. No, koga god da izvučemo, gledat ćemo svakako da odigramo što bolje, ali i da uživamo u trenutku”, zaključuje Varatanović.

alaedin varatanovicfkbaton
KOMENTARI