Sport Centar

Halilović: Nurkić će biti ogromno pojačanje, selektor Bećiragić nam se svidio znanjem i harizmom

Kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Miralem Halilović (30) je nedavno promijenio sredinu i nakon dvije vrlo uspješne sezone u pariškom Metropolitansu prelazi u obližnji Nanterre.

Halilović: Nurkić će biti ogromno pojačanje, selektor Bećiragić nam se svidio znanjem i harizmom

Kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Miralem Halilović (30) je nedavno promijenio sredinu i nakon dvije vrlo uspješne sezone u pariškom Metropolitansu prelazi u obližnji Nanterre.

Ističe, u razgovoru za Avaz, da sa porodicom nije bio raspoložen za prevelike rizike.

Iza mene su dvije uspješne godine u Metropolitansu, jer smo dva puta izborili četvrtfinale Eurokupa. Klub je došao u male finansijske probleme, gdje je jed an od dva grada (Bulonj i Levaloa – op.a.) koji su finansirali klub, htio izaći iz projekta, pa je budžet pao za 50 posto. Okrenuli su se nekim jeftinijim varijantama, neće igrati Eurocup i zato sam otišao”, pojasnio je Halilović koji je imao puno ponuda.

“Bilo je interesa sa dosta strana, nekoliko klubova iz Turske, Francuske i Izraela, konkretno od Hapoel Tel Aviv. Međutim, odlučio sam se ostati u Francuskoj. Drago mi je jer sam tamo već pet godina, osjećam se dobro i iz porodičnih razloga sam htio ostati. Nanterre je također u Parizu, nekih 10 minuta od mjesta gdje sam živio dvije godine. Život u Parizu mi odgovara, a klub je poznat, unazad deset godina su igrali Euroligu i Eurocup. Znaju kako se prave uspjesi i predstavili su mi trogodišnji projekat, gdje će se pojačati sa nekoliko jakih igrača kako bi ove godine pokušali izboriti neko evropsko takmičenje”.

Posljednje sportske obaveze u ovoj takmičarskoj sezoni su bile one sa reprezentacijom, u dvomeču sa Češkom i Bugarskom, u okviru prvog dijela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

“Jako je čudno igrati u junsko – julskom prozoru koji nikad dosad nije bio održavan. U tom periodu sam se dosad uvijek odmarao ili pripremao za sljedeću sezonu. Mi smo sad morali igrati. Bilo je naporno za sve, tako i za nas. To se vidjelo po izvedbi na igračima koji su tek završili sezonu”, komentirao je Halilović.

Naš tim je ispunio zacrtani plan i pobjedom protiv Bugarske osigurao mjesto u drugom krugu.

“Uspjeli smo uraditi ono što smo htjeli, a to je da dobijemo Bugarsku, iako nismo igrali nešto sjajno. Pobjeda se broji, dok je Češka odlična olimpijska reprezentacija koja je kvalitet pokazala pobjedom i u Litvaniji, tako da mislim da možemo biti zadovoljni prolaskom u drugi krug. Ostaje mi samo žal za utakmicu protiv Litvanije u Tuzli koju smo mogli i trebali pobijediti. U sljedeće utakmice idemo, ja se nadam, sa Jusufom Nurkićem koji će nas pojačati. Trebamo se dobro odmoriti pa onda spremiti što bolje za SP prozor i onda Eurobasket”, konstatuje kapiten Zmajeva.

Malo je informacija o eventualnom nastupu Jusufa Nurkića za BiH krajem avgusta i početkom septembra.

“Mi smo u stalnom kontaktu. Iako Nurka nije došao na te prozore s većinom od nas je u jako dobrim odnosima i stalnom kontaktu. Ja se nadam da će, nakon što je potpisao ugovor, doći na Eurobasket jer bi nam bio ogromno pojačanje i cijela igra bi se vrtila oko njega. On je jedan od najboljih evropskih centara i to bi bila strašna stvar za nas”, izjavio je Halilović.

Odlazak Vedrana Bosnića je bio šok za igrače, ali su se brzo navikli na Adisa Bećiragića.

“Iako je bio šok odlazak Bosnića, u tih pet godina se stvorila atmosfera među igračima koju nije tako lako poljuljati. Mi stvarno volimo biti skupa i družiti se, dolaziti na okupljanja. Pored početnog šoka, mogu reći da nam se trener Adis onako nenametljivo svidio i svi smo ga jako brzo zavoljeli, prije svega njegovu osobnost, a onda i način rada. Znamo ko je on, šta je sve prošao u karijeri i kako se žrtvovao u svoje vrijeme da igra za našu reprezentaciju, a što automatski izaziva veliki respekt. On se svojim znanjem i harizmom svidio igračima i nije bilo problema za premostiti tu prepreku”, rekao je kapiten Zmajeva.

adis beciragicjusuf nurkicmiralem halilovic
KOMENTARI