Sport Centar

Bivši predsjednik Nogometnog saveza Salvadora osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog primanja mita

Bivši predsjednik Salvadorskog nogometnog saveza Reynaldo Vasquez (66) osuđen je u četvrtak na sudu u Njujorku na 16 mjeseci zatvora zbog primanja mita u okviru afere "Fifagate".

Bivši predsjednik Nogometnog saveza Salvadora osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog primanja mita

Bivši predsjednik Salvadorskog nogometnog saveza Reynaldo Vasquez (66) osuđen je u četvrtak na sudu u Njujorku na 16 mjeseci zatvora zbog primanja mita u okviru afere “Fifagate”.

Vasquez je priznao krivnju za optužbe za korupciju, dodavši kako osjeća “veliku sramotu” zbog svoje uloge u shemi podmićivanja koja je uključivala medijska i marketinška prava za utakmice koje je igrala salvadorska nogometna reprezentacija.

Optužen je da je zajedno sa suradnicima primio oko 350.000 dolara mita u vezi s prodajom prava na emitiranje i marketinška prava utakmica salvadorske reprezentacije.

Optuženi i njegovi suzavjerenici, motivirani pohlepom, osramotili su se napunivši svoje džepove stotinama hiljada dolara mita, na štetu dobrog sporta, Salvadorskog nogometnog saveza i zajednice kojoj je služio,” navodi se u riopćenju.

Šef salvadorskog nogometa od juna 2009. do jula 2011., optužen je u novembru 2015., zajedno s desecima drugih čelnika, u takozvanoj aferi “Fifagate”, koja je dovela do pada predsjednika upravnog tijela svjetskog nogometa Seppa Blatter.

Početkom oktobra 2019. FIFA ga je proglasila krivim za korupciju, doživotno ga suspendovala iz svih aktivnosti povezanih s nogometom i kaznila sa 500.000 švicarskih franaka.

fifagatereynaldo vasquez
KOMENTARI