Sport Centar

Žižović: Nešto se mora promijeniti po pitanju terena, pomoćni su u još težem stanju

Ako želimo dobro za fudbal u BiH, mora se nešto hitno promijeniti, jer sigurno napretka neće biti dok se ne omoguće bolji uslovi za treniranje, ali i odigravanje utakmica.

Žižović: Nešto se mora promijeniti po pitanju terena, pomoćni su u još težem stanju

Ako želimo dobro za fudbal u BiH, mora se nešto hitno promijeniti, jer sigurno napretka neće biti dok se ne omoguće bolji uslovi za treniranje, ali i odigravanje utakmica.

Istakao je ovo šef stručnog štaba Jure Ivanković, koji je poslije pobjede na Pecari nad Sarajevom rekao da igranje po ovakvim terenima više nema nikakvog smisla, prenosi Glas Srpske.

Jasno je da se mora pronaći neki bolji model od dosadašnjeg u vezi sa kalendarom takmičenja ili ići na to da svi elitni klubovi dobiju terene sa vještačkom travom. Sve dok ne bude tako, nema napretka fudbala. Na ovim terenima na kojima sada igramo mladim igračima je onemogućen razvoj i zato već u ranim godinama sve češće razmišljaju o inostranstvu“, rekao je Ivanković.

Mladi stručnjak je naglasio da je u ovakvim uslovima jako teško igrati utakmice, ali i postavljati taktiku.

Na raskvašenim terenima najviše trpi igra, koja je znatno sporija nego što bi trebalo da bude, broj minuta aktivne igre je znatno manji. Sve to utiče na taktiku, jer je teško na ovakvim zahtjevnim terenima pružati šansu mlađim igračima. Tada većina trenera igra na sigurno, odnosno sa iskusnijim igračima, a to onda onemogućuje razvoj mladih. Kada se tome doda da po ovim kaljugama lako može doći do povreda, onda je situacija još komplikovanija“, dodao je Ivanković te rekao da u ovom trenutku jedino zadovoljavajući teren ima stadion Grbavica na kojem domaće utakmice igra Željezničar.

Slično razmišlja i kormilar Slobode Mladen Žižović, čiji su puleni možda u još težoj situaciji, jer na Tušnju domaće utakmice igra i Tuzla City.

Jedina sreća u nesreći je što bar Tuzla City ne trenira na ovom stadionu, jer bi onda situacija bila još katastrofalnija. Jasno je da se nešto mora promijeniti, ali treneri nisu ti koji na to treba da daju odgovor. Najžalosnije je da se u borbi za što bolje rezultate jako malo polaže na infrastrukturu, a svakom je jasno da je i naš posao daleko teži ako nemamo normalne uslove“, rekao je Žižović.

Naglasio je da je većina terena u BiH pravljena još prije 30, 40 godina i da je od tada jako malo ulagano u njih.

Ono što je možda i najbitnije istaći je da se tada na glavni teren izlazilo jednom u 15 dana, odnosno samo kada igraš domaće utakmice, a sada većini klubova oni služe ne samo za mečeve već i za treniranje, jer su pomoćni u još lošijem stanju. Nažalost, osim seniorskih pogona na njima rade i mlađe kategorije i onda nije ni čudo da su u ovakvom stanju. Sve navedeno je razlog zašto fudbal u BiH nema napretka, a sigurno je da će tako biti još dugo ako se nešto ne promijeni“, dodao je Žižović.

fkslobodajure ivankovicmladen zizovicnksirokibrijeg
KOMENTARI