Sport Centar

Zeljković: Naravno da nam je želja da u PLBiH igra šampion RS, ali i dalje čekamo stav Krupe

Da li će Krupa biti 12. premijerligaš ili će njeno mjesto zauzeti neka druga ekipa trebalo bi da bude poznato naredne sedmice.

Zeljković: Naravno da nam je želja da u PLBiH igra šampion RS, ali i dalje čekamo stav Krupe

Da li će Krupa biti 12. premijerligaš ili će njeno mjesto zauzeti neka druga ekipa trebalo bi da bude poznato naredne sedmice.

Ovo nam je potvrdio predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske i NSBiH Vico Zeljković. Sjednica Komisije za licenciranje NSBiH bit će održana 9. juna, a papirologiju za dobijanje licence osim Krupe podnijet će tri prvoligaša RS, Sloga iz Doboja, Sloboda iz Bosanskog Novog i Zvijezda 09.

Vidjećemo šta će se desiti na tom sastanku i sve će zavisiti ko će od pomenuta četiri kluba dobiti licencu. Ukoliko šampion Republike Srpske ne bude dobio licencu odluku ko će biti novi premijerligaš donijeće Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske, ali je uslov da taj klub prije toga dobije “zeleno svjetlo” Komisije za licenciranje“, naglasio je Zeljković.

U posljednje vrijeme se sve češće pominje da bi 12. član elite BiH mogao ostati Radnik, ali šanse za to su više nego minimalne. Naime, propozicijama takmičenja ekipa, koja je izgubila status premijerligaša u završenoj sezoni, a nije zauzela posljednje mjesto može ostati u eliti samo ako neko od preostalih klubova nije dobio licencu. U ovom slučaju to je nemoguće, jer su svi dobili “zeleno svjetlo” Komisije za licenciranje NSBiH.

“Naravno da nam je želja da u eliti BiH igra šampion Republike Srpske. Krupa je već bila premijerligaš i imala nekoliko sezona zapaženu ulogu u ovom takmičenju, ali još uvijek čekamo na njihov zvaničan stav po ovom pitanju. Što se tiče preostala tri kluba, koja će biti na licenciranju teško je u ovom trenutku reći ko će od njih dobiti licencu, tako da je još rano govoriti kakva bi mogla biti odluka Izvršnog odbora FSRS”, nastavio je Zeljković.

Prvi čovjek FSRS je rekao da će se na sjednici Izvršnog odbora razgovarati i o reorganizaciji sistema takmičenja pod okriljem “kuće fudbala” u Banjoj Luci.

Na Izvršnom odboru izaći će se sa prijedlogom da već od naredne, sezone 2022/23. Prva liga Republike Srpske broji 18 članova, ali i da druga lige RS bude jedinstvena. Naime, od dvije sadašnje grupe drugih liga, zapad i istok bila bi napravljena jedna liga sa 18 članova. Prednost da ostanu u ovom rangu takmičenja dobiće oni klubovi koji su to ostvarili plasmanom na tabeli, ali i oni koji imaju bolje uslove za takmičenje. Ove dvije lige, prva i druga, ostale bi pod ingerencijama FSRS, a trećeligaši (četiri grupe) bi se vratili pod okrilje područnih fudbalskih saveza. Vjerujem da će ovaj prijedlog proći i da će se pokazati kao pun pogodak. Takav je slučaj bio je i sa Prvom ligom koja je sa 16 klubova dobila na zanimljivosti, a vjerujem da će se u narednim sezonama i kvalitet, kao i infrastruktura značajno popraviti“, dodao je Zeljković.

fudbalski savez rsvico zeljkovic
KOMENTARI