Sport Centar

Zbog skandala s namještanjem utakmica: Tunisu prijeti izbacivanje sa Svjetskog prvenstva

Tunis je kroz baraž afričkih kvalifikacija izborio plasman na Mundijal, a sada im prijeti eliminacija. Prethodno je Čile tužio Ekvadorce, tvrdeći da su u kvalifikacijama imali u timu "švercovanog" fudbalera. Radilo se o Byronu Castillu, za kojeg su Čileanci pred FIFA tvrdili da je zapravo Kolumbijac i da je lažirao godine.

Zbog skandala s namještanjem utakmica: Tunisu prijeti izbacivanje sa Svjetskog prvenstva

Tunis je kroz baraž afričkih kvalifikacija izborio plasman na Mundijal, a sada im prijeti eliminacija. Prethodno je Čile tužio Ekvadorce, tvrdeći da su u kvalifikacijama imali u timu “švercovanog” fudbalera. Radilo se o Byronu Castillu, za kojeg su Čileanci pred FIFA tvrdili da je zapravo Kolumbijac i da je lažirao godine.

Svjetska nogometna federacija (FIFA) je razmotrila cijeli slučaj i donijela odluku da nema osnova za pokretanje postupka protiv Ekvadora, koji će igrati na SP u grupi sa domaćinom Katarom, Senegalom i Nizozemskom.

Potajno su se mjestu na SP nadali i Italijani, kao prva najbolje rangirana selekcija ispod crte, u slučaju da je FIFA odlučila da suspenduje Ekvador i izbaci ga sa Mundijala.

Sada suspenzija preti Tunižanima. Oni su do Katara došli tako što su u baražu bili bolji od selekcije Malija.

Sada su se pojavile glasine o diskvalifikaciji Tunisa sa Svjetskog prvenstva. Sve je počelo zbog skandala o namještanju utakmica, što je stvorilo tenzije unutar samog Saveza te zemlje, a FIFA bi, u slučaju da stvari odu predaleko, mogla da donese odluku o izbacivanju Tunisa.

svjetsko prvenstvo u katarutunis
KOMENTARI