Sport Centar

Višestruka svjetska prvakinja Majlinda Kelmendi okončala takmičarsku karijeru

U organizaciji Predsjedništva Kosova sinoć je održana ceremonija u čast džudistkinje Majlinde Kelmendi i njenog okončanja aktivne takmičarske karijere, nakon koje će se baviti trenerskim psolom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Višestruka svjetska prvakinja Majlinda Kelmendi okončala takmičarsku karijeru

U organizaciji Predsjedništva Kosova sinoć je održana ceremonija u čast džudistkinje Majlinde Kelmendi i njenog okončanja aktivne takmičarske karijere, nakon koje će se baviti trenerskim psolom, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Istorijskom institutu „Ali Hadri“ u Prištini, gde je svečanost održana, pored Majlinde Kelmendi i predsednice Kosova Vjose Osmani, bili su prisutni i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku, predsednik Džudo saveza Kosova Agron Kuka, trener džudo reprezentacije Kosova Driton Kuka, porodica Majlinde Kelmendi, lideri političkih partija, ambasadori akreditovani na Kosovu, poslanici Skupštine Kosova i druge javne i sportske ličnosti, saopšteno je iz Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova.

Poslanom video porukom ceremoniji je prisustvovao Marijus Vizer, predsednik Međunarodne džudo federacije.

Kao domaćin, predsjednica Kosova Osmani je izrazila zahvalnost višestrukoj šampionki u džudou Majlindi Keljmendi i dodijelila joj orden „Shote Galica“ koji se dodjeljuje osobama koje su se zalagale ili su učinile hrabra djela.

„San započet sa osam godina Majlinda je ispunila osvajanjem svake titule. Nije prihvatila da nosi dres bilo koje druge države, već se borila za boje države Kosovo”, naglasila Osmani.

Ministar Čeku je rekao da je ovo važan događaj za budućnost džudo sporta na Kosovu jer Majlinda Kelmendi preuzima novu odgovornost, trenersku odgovornost uz svog trenera Dritona Kukau koji joj je donio mnogo uspjeha tokom godina.

Dodao je i da je Kosovo preko svojih džudista postiglo izuzetne uspjehe na međunarodnoj sceni, a ovaj uspjeh je započela zlatna Majlinda Kelmendi, koja je dokazala da je posvećenošću i radom sve moguće.

Predsjednik Džudo saveza Kosova Agron Kuka rekao je da je 20 godina zalaganja, znoja i povreda krunisano pobjedama i uspesima Majlinde, čineći da svi poštuju i odaju počast Kosovu i kosovskim simbolima čak i tamo gdje nisu to željeli.

Majlindin trener, Driton Kuka, govorio je o iskustvu rada sa Majlindom, istakavši da je bilo zadovoljstvo kada je Majlinda pobijedila u Rusiji, Brazilu i drugim zemljama koje nisu prihvatile realnost zvanu Kosovo.

Majlinda Kelmendi je rekla da će od sada, nakon penzionisanja kao aktivne sportistkinje, svoje znanje i iskustvo prenositi na nove generacije. Ona se zahvalila treneru, ekipi i svojoj zemlji.

„Veliko hvala mojoj zemlji, mom narodu, što ste mi bili inspiracija. Bila mi je velika čast i privilegija da predstavljam Kosovo“, rekla je Kelmendi kroz suze.

Kelmendi je svoju sportsku karijeru zvanično završila nakon Olimpijskih igara u Tokiju 2020. održanih ove godine, gdje je eliminisana u prvom kolu.

U karijeri je osvojila sve što se može osvojiti u sportu, uključujući olimpijsko zlato u Riju 2016., dvije svjetske i četiri evropske zlatne medalje.

kosovomajlinda kelmendi
KOMENTARI