Sport Centar

Vidaković o početku rata: Krenuo sam na ćevape i vidio prazne ulice, na Palama me htjeli mobilisati

Nekadašnji kapiten ekipe Sarajeva Risto Vidaković, u zanimljivom se intervjuu za Glas Srpske prisjetio početka rata u Bosni i Hercegovini, odnosno agresije na našu zemlju.

Vidaković o početku rata: Krenuo sam na ćevape i vidio prazne ulice, na Palama me htjeli mobilisati

Nekadašnji kapiten ekipe Sarajeva Risto Vidaković, u zanimljivom se intervjuu za Glas Srpske prisjetio početka rata u Bosni i Hercegovini, odnosno agresije na našu zemlju.

Vidaković je tog 6. aprila 1992. godine krenuo na ćevape, pošto je zbog povrede ostao u Sarajevu, dok je bordo ekipa gostovala Crvenoj zvezdi u Beogradu.

Primjetio je prazne ulice, a onda je čuo da je počeo rat.

“Ekipa je bila u Beogradu. Igrali smo protiv Crvene zvezde. Ostao sam u Sarajevu zbog povrede. U petak navečer sam izašao u grad sa društvom, a sutradan, u subotu smo planirali da odemo negdje na ručak. Izlazimo i vidimo da je grad skroz prazan, nema nikoga na ulici. Išli smo prema Baščaršiji, ulicom Vase Miskina. Došli smo do katedrale i vidjeli da ima puno milicije. Krenuli smo ka njima, ali i oni ka nama. Pitali su nas: “Gdje ste krenuli?”, a mi smo rekli na ćevape. Kad će jedan milicioner: “Kakve ćevape?! Počeo je rat!” Vratili smo se kući, upalili televizor i vidjeli šta se dešava”, rekao je Vidaković za Glas Srpske, a potom je ispričao kako je dalje išla priča:

“Ostao sam u Sarajevu i čekao da se malo smiri situacija. Nisam znao šta će se desiti, koliko će trajati rat. Svi smo mislili da će se sve brzo smiriti. Ostao sam na kraju mjesec, pa je Dragan Džajić kontaktirao sa Boškom Prodanovićem, koji mi je bio trener u juniorima Sarajeva. Pitao ga je za mene, ako ikako mogu da izađem da dođem do srpske teritorije, da će neko doći po mene i da će me odvesti u Beograd. Problem je bio kako izaći iz grada, jer su barikade bile na sve strane. Preko nekih prijatelja, taksijem sam se prebacio do Pala, gdje sam imao najveći problem, jer su htjeli da me mobilišu, s obzirom na to da nisam imao nikakvu dozvolu. Imao sam prijatelja koji je radio u vojsci i on me je u vojnom vozilu odvezao do granice.”

Zaigrao je kasnije Vidaković za Zvezdu, ali je otkrio kako je bio i na meti Partizana, gdje ga je pokušao dovesti Ivica Osim.

“Prije te frke oko rata, prvi je sa mnom kontaktirao Partizan. Ivica Osim je htio da me dovede u Humsku, pa sam pregovarao sa Nenadom Bjekovićem. Pričao sam poslije i sa Džajom. Sezonu 1991/92 je trebalo da završim sa Sarajevom, pa onda da odem u jedan od dva beogradska rivala. Zavisilo je samo ko će se dogovoriti sa Sarajevom. Nažalost, došao je rat. Zvezda je reagovala prva i otišao sam tamo“, sjetio se Vidaković.

Vidaković se danas bavi trenerskim poslom. Posljedni angažman je imao na klupi Melake iz Malezije, a ranije je bio na pragu preuzimanja španskog Betisa, gdje je vodio B tim.

Priznao je da nikada nije bilo ponude iz Sarajeva.

“Što se Sarajeva tiče nisam imao nikad nijednu ponudu na stolu. Uvijek se sve svodilo na neke priče. U periodu kada se pričalo o tome, da sam dobio konkretnu ponudu, preuzeo bih Bordo tim. To je moj klub. Taj klub me je stvorio kao čovjeka, kao igrača, dali su mi hljeb u ruke. Zahvalan sam im na tome i ništa mi ne duguju, niti ja njima. Ako nekad dođe do neke zvanične ponude, bilo bi lijepo”, kazao je Vidaković za Glas.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE!

fksarajevoristo vidakovic
KOMENTARI