Sport Centar

Tražit će sedmocifreni iznos: Velež najavio tužbu protiv NSBiH zbog nanesene štete klubu i Hasiću

Iz FK Velež danas su se ponovo oglasili povodom odluke međunarodnog Suda za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) koja je prekjučer stigla na adrese pravnih zastupnika mostarskog kluba, Šemsudina Hasića i Nogometnog saveza BiH.

Tražit će sedmocifreni iznos: Velež najavio tužbu protiv NSBiH zbog nanesene štete klubu i Hasiću

Iz FK Velež danas su se ponovo oglasili povodom odluke međunarodnog Suda za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) koja je prekjučer stigla na adrese pravnih zastupnika mostarskog kluba, Šemsudina Hasića i Nogometnog saveza BiH.

Odluka je izazvala određene nedoumice u javnosti, naročito nakon prvih reakcija od NSBiH i Veleža, da bi na portalu Klix eksterni tim Veleža pojasnio detalje.

Međutim, iz Veležovog eksternog tima su osjetili potrebu za dodatna pojašnjenja nakon istupa ljudi iz Nogometnog saveza BiH.

“Opet smo jučer mogli pročitati nevjerovatne nove neistinite navode od predstavnika NSBiH. Ipak, o tome ćemo detaljnije nekom drugom prilikom, izričito u cilju razotkrivanja ponovnog pokušaja obmane nogometne javnosti u BiH”, poručili su iz eksternog tima za Veležovu službenu stranicu pa dodali:

“No, da ponovo, argumentovano i u skladu sa odlukom CAS-a od 15.11.2022. godine, istu pokušamo dodatno pojednostaviti za javnost: Odlukom od prekjučer, CAS je promijenio izvornu odluku Apelacione komisije, te, u skladu sa svojim nadležnostima, suspenziju Šemsudina Hasića ‘zamijenio’ novčanom kaznom od 2.000 KM, budući da se radilo o odgovornom licu u klubu. Znači, jednostavnije rečeno, zaprimljenom odlukom od prekjučer, suspenzija Šemsudina Hasića ‘nikad nije ni postojala’, već samo i izričito novčana kazna od 2.000 KM, onako kako ga je, prema odluci CAS-a, sama Apelaciona komisija trebala kazniti za navodni prekršaj člana 59. stav 1, a ne za neke instruisane teške prekršaje, na način kako su to pokušali prezentovati zastupnik Saveza i Savez svojim krajnje upitnim dokazima na samim ročištima u maju i oktobru ove godine! Usput, prekršaj po članu 59. stav 1 uopšte nije okvalifikovan kao teži prekršaj, a u prilog našoj tvrdnji ide i sam Disciplinski pravilnik, odnosno isti onaj pravilnik kojeg je Arbitražna komisija zloupotrijebila. Time je prouzrokovana enormna šteta i Hasiću i FK Velež, pa ćemo, u svrhu odštete, blagovremeno uputiti tužbu protiv Saveza i svih odgovornih lica na civilni Sud, i to za sedmocifreni iznos, kako bismo dobili naknadu za pretrpljenu štetu prouzrokovanu tendecioznim i pogrešnim odlukama Arbitražne komisije u pogledu suspenzije Šemsudina Hasića.”

Tačkom 6. Odluke CAS-a, regulisani su troškovi takse ili postupka Hasića protiv NS BIH pred ovom arbitražom. Prema odluci, troškovi postupka u slučaju Hasić protiv NSBiH iznosili su ukupno 13.000 švicarskih franaka, a koje je Hasić, u skladu s pravilima arbitraže pri CAS-u, avansno uplatio. Službeno je presuđeno i da je Savez, zbog donošenja pogrešne odluke Arbitražne komisije u vidu suspenzije Hasića, po odluci CAS-a dužan platiti 75 posto troškova arbitražne takse, odnosno 9.750 CHF kao i 1000 CHF kao dodatnu naknadu troškova povezanih s vođenjem arbitražnog procesa pri CAS-u (tačka 9.).

Na kraju, eksterni tim se zahvalio Hasiću na avansnom pokriću svih troškova oba procesa vođena pred CAS-om, u ukupnom iznosu od 26.000 švicarskih franaka (odnosno 13.000 CHF po procesu).

fkveleznogometni savez bihsemsudin hasic
KOMENTARI