Sport Centar

Sve je spremno za veliko finale Sportskih igara mladih u Sarajevu

U periodu od 5. jula do 7. jula Sarajevo će biti centar zabave, druženja, smijeha i takmičenja za 900 učesnika koji su stigli do Velikog finalnog takmičenja 12. Plazma Sportskih igara mladih.

Sve je spremno za veliko finale Sportskih igara mladih u Sarajevu

U periodu od 5. jula do 7. jula Sarajevo će biti centar zabave, druženja, smijeha i takmičenja za 900 učesnika koji su stigli do Velikog finalnog takmičenja 12. Plazma Sportskih igara mladih.

Pobjednici iz 45 bh. gradova, nakon regionalnih takmičenja te polufinalnih turnira održanih u Zenici, Srebrenici, Mostaru, Tuzli i Bihaću, borit će se za titulu najboljih u državi i plasman na Međunarodno finale Igara koje će se u Splitu održati u augustu. Pokrovitelj regionalnih takmičenja je Vlada Federacije BiH, a partneri Velikog finala su Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Ilidža te Regional Cooperation Council, a specijalni partner Igara je Olimpijski komitet BiH. Takmičenjima u Novom Travniku, Sarajevu, Kaknju, Zenici i Kiseljaku, završena su regionalna takmičenja za ovu sezonu Igara.

U Novom Travniku održana su takmičenja u nogometu za mlađu i stariju kategoriju, košarku i odbojku. Posebno zanimljivi bili su nogometni mečevi za kategoriju 2011. godište i mlađi, a plasman na polufinale ostvarila je ekipa Zmajevi predvođena kapitenom Alemom Grizićem.

Osvojili smo m:tel Cup u nogometu i radujemo se prolasku dalje. Voljeli bismo pobijediti i u polufinalu pa da idemo na Veliko finale”, istakao je kapiten ekipe Zmajevi.

U sklopu Elektroprivreda BiH Cup-a u odbojci na pijesku u Sarajevu, u muškoj konkurenciji, plasman na Veliko finale ostvarila je ekipa OK Bosna. U Kaknju su pored nogometa i košarke, odigrani i odbojkaški mečevi u obje konkurencije, a među dječacima, kao najbolji, ovaj put pokazali su se iz ekipe „Senzacija“.

Pobjedom na Intesa Sanpaolo Banka Cup-u u odbojci u Kaknju ostvarili smo svoj cilj. Pokušat ćemo pokazati i na ostalim nivoima takmičenja da smo dobar protivnik iako nam pobjeda nije na prvom mjestu”, istakao je Mak Ibrahimpašić, član ekipe Senzacija.

U saradnji sa UEFA Foundation for children, Igre i ove godine ulažu dodatne napore u animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom, a na Velikom finalu će biti organizovana i interaktivno-edukativna radionica sa predstavnicima Regional Cooperation Council-a kako bi se naglasio značaj obrazovanja mladih ali i uloga svih nas u osnaživanju djevojčica. A da djevojčice u nogometu mogu biti jednako dobre kao i dječaci pokazuje i ekipa ŽNK Krivaja iz Zavidovića, pobjednička ekipa nogometnog turnira za djevojčice u Zenici.

“Osvojile smo Coca-Cola Cup u Zenici. Bilo nam je zabavno i došli smo prije svega zbog druženja ali nadamo se i dobrom plasmanu u nastavku takmičenja”, rekla je Avdić Nejra, član ekipe ŽNK Krivaja.

Pobjednici Toyota Cup-a, takmičenja u tenisu u Zenici su Uma Šehić i Vedad Drino dok je ekipa „Junior Street Boys“ iz Maglaja osvojila prvo mjesto u rukometu.

Pobijedili smo na Podravka Cup-u u rukometu i dat ćemo sve od sebe u nastavku takmičenja”, rekao je Haris Karahusić u ime ekipe Junior Street Boys.

Kiseljak je bio posljednji, 45 bh. grad, za ovu sezonu Plazma Sportskih igara mladih, a djevojčice i dječaci su se imali priliku takmičiti u nogometu u starijoj i mlađoj kategoriji te košarci. Ekipa „Next level“ u kojoj su igrali Marko Škoro, Jan Nenadić, Leo Vidović i Filip Dilber uspjeli su ostvariti plasman na Veliko finale u okviru Kinder Joy of moving Cup-a, košarkaškog takmičenja. Nakon regionalnih takmičenja stigao je red na polufinala u Mostaru, Tuzli, Bihaću i Zenici, a najveći motiv za sve učesnike bilo je dugo iščekivano Finale u Sarajevu.

Na Velikom finalu, pored samih takmičenja, djevojčice i dječaci će imati priliku učiti o zaštiti životne sredine, ekologiji i reciklaži zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH kao i kroz projekat „Zero Waste – Budi dio igre čuvajmo našu planetu“ koji se realizuje u saradnji sa kompanijom Coca-Cola. Posebno iznenađenje za sve pobjednike koji su stigli do Velikog finala u Sarajevu biće originalni FIBA Eurobasket trofej, namijenjen košarkaškom prvaku Evrope, koji će biti gost Velikog finala Igara u Sarajevu.

sportske igre mladih
KOMENTARI