Sport Centar

Statistika ne ide u prilog Zmajevima uoči večerašnjeg obračuna sa Gruzijom

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će na stadionu Bilino polje dočekati selekciju Gruzije u prijateljskom susretu.

Statistika ne ide u prilog Zmajevima uoči večerašnjeg obračuna sa Gruzijom

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će na stadionu Bilino polje dočekati selekciju Gruzije u prijateljskom susretu.

Naš tim je trenutno 59. selekcija na FIFA rang listi, dok je Gruzija na 86.

Zmajevi su na papiru veliki favoriti pred ovaj meč, ali u kakvom raspoloženju ove dvije selekcije zapravo dočekuju večerašnji susret?

Portal N1 objavio je zanimljive statističke podatke.

Krenimo redom:

Bosna i Hercegovina je izgubila tri utakmice u nizu, a čak u njih četiri ne zna za pobjedu.

Ukrajina 1:1 Bosna i Hercegovina (12.10.2021.)

Bosna i Hercegovina 1:3 Finska (13.11.2021.)

Bosna i Hercegovina 0:2 Ukrajina (16.11.2021.)

Sjedinjene Američke Države 1:0 Bosna i Hercegovina (Prijateljski meč, 19.12.2021.)

Posljedji put Zmajevi su slavili u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Kazahstana sa 0:2, što je i jedina pobjeda našeg tima u tom kvalifikacionom ciklusu…

Gruzija s druge strane nalazi se u sjajnom nizu od tri utakmice na kojima su slavili.

Kosovo 1:2 Gruzija (12.10.2021.)

Gruzija 2:0 Švedska (11.11.2021.)

Gruzija 1:0 Uzbekistan (15.11.2021.)

Posljednji poraz doživjeli su od Grčke i to od 2:0.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo završili su na četvrtoj poziciji grupe B sa dvije pobjede, jednim remijem i pet poraza. U veoma jakoj grupi sa Španijom, Švedskom, Grčkom i Kosovom.

Zmajevi su u samo osam posto mečeva imali vodstvo nakon prvog poluvremena, dok naš večerašnji protivnik ima duplo bolji procenat.

Ipak, kada god je tim Ivayla Peteva imao prednost nakon prvih 45 minuta, na kraju bi i slavio. Ista stvar je i sa timom koji sa klupe predvodi legendarni Willy Sagnol.

S druge strane kada je naš tim imao zaostatak na poluvremenu, od kada je Petev selektor, nikada nisu napravili preokret i na kraju slavili.

Jasno je da je Gruzija u boljoj rezultatskoj formi u odnosu na naš tim, ali je dodatno zabrinjavajuća činjenica da Zmajevi nisu uspjeli zatresti mrežu protivnika na posljednja dva susreta.

Od kada je Petev selektor na klupi A selekcije Bosne i Hercegovine naš tim postiže u prosjeku 0.57 golova na domaćem terenu, dok Gruzija u gostima pod vodstvom Sagnola je nešto efikasnija i postiže 0.86 golova.

Prema izjavama selektora Peteva za očekivati je da naš tim večeras izađe u najjačem mogućem sastavu, a na raspolaganju će biti svi standardni prvotimci, izuzev Miralema Pjanića koji već neko vrijeme kuburi sa povredom lista.

gruzijaivaylo petevwilly sagnol
KOMENTARI