Sport Centar

Sindikat: Disciplinska komisija NSBiH ne želi kazniti Borac zbog dugova, obratit ćemo se FIFA

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine, s ciljem informiranja javnosti o okolnostima vezano za zasjedanje Disciplinske komisije Nogometnog saveza BiH od 18. februara, izdao je saopštenje za javnost.

Sindikat: Disciplinska komisija NSBiH ne želi kazniti Borac zbog dugova, obratit ćemo se FIFA

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine, s ciljem informiranja javnosti o okolnostima vezano za zasjedanje Disciplinske komisije Nogometnog saveza BiH od 18. februara, izdao je saopštenje za javnost.

Saopštenje prenosimo u potpunosti:

“Disciplinski organ NFSBiH, postupajući po zahtjevu fudbalera Siniše Dujakovića i Đorđa Ćosića, bivših igrača FK “Borac” Banja Luka, nije donijela odluku koja ide u skladu sa zahtjevom fudbalera. Odluka broj 02-448-2/22 od 18.2., koju smo zaprimili putem pravnih saradnika 24.2.2022. neposredno uoči prvog kola nastavka Premijer lige BiH odgodila je obavezu plaćanja dugovanja FK “Borac” Banja Luka prema pomenutim fudbalerima i nije nametnula propisane sankcije klubu.

Podsjećamo, riječ je o igračima koji su po nejasnim okolnostima u jesenjem dijelu takmičarske sezone 2021/22 potpisali raskide svojih ugovora s pomenutim klubom, te više mjeseci čekaju isplatu ugovorenih rata iz međusobnih sporazuma. Disciplinska komisija NFSBiH jasno se stavila na stranu kluba, te je učinila pogrešno i nepotpuno utvrđivanje činjeničnog stanja, pogrešno je primijenila materijalno pravo i napravila grube odredbe postupka.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, kao punopravna članica Svjetske unije fudbalera – FIFPRO, uložit će sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitili interese naših članova, sjajnih fudbalera i momaka.

S tim u vezi, SPFBiH putem pravnih saradnika obratio se Komisiji za licenciranje NFSBiH, a u toku sutrašnjeg dana naše dopise zaprimit će FK “Borac” Banja Luka, te Apelaciona komisija NFSBiH. Također, putem naših međunarodnih partnera obratit ćemo se i FIFA-i, te ukazati na jasno favoriziranje jednih nad drugima, odnosno ukazati kako se na različit način primjenjuju važeća pravila. Primjera radi, FK “Željezničar” Sarajevo je zbog istog disciplinskog prekršaja dobio informaciju o suspenziji (u međuvremenu je klub sklopio sporazume i izmirio veći dio dugovanja prema bivšim igračima), dok FK “Borac” Banja Luka nije dobio propisane sankcije u predmetima protiv kluba, gdje SPFBiH zastupa igrače.

S ciljem ispravne informisanosti javnosti u narednim danima objaviti ćemo detaljnu pravnu analizu ovog predmeta, te podsjećamo da je bh. javnost i u prošlosti svjedočila povlaštenom stavu FK “Borac” Banja Luka kada je u pitanju primjena domaćih pravila. To se ogleda kroz predmet Mladena Lučića, kada je Discplinska komisija NFSBiH pomjerila rok isplate duga kluba prema igraču za vrijeme duge zimske pauze ili u predmetu igrača Nemanje Janičića, kojem je suprotno odrebama pravila raskinut važeći ugovor sa FK “Borac” Banja Luka, a koji je u sklopu međunarodne arbitraže na CAS (Međunarodni arbitražni sud za sport), uz pomoć SPFBiH i FIFPRO dokazao destruktivne namjere protiv njega, te mu je ugovor vraćen na snagu.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH poziva sve bh. igrače da nam se obrate za pomoć i podršku”.

fkboracnogometni savez bihsindikat profesionalnih fudbalera u bih
KOMENTARI