Sport Centar

Šehović: Volio bih da moje rekorde obori neko iz BiH, FK Sarajevo sam poklonio deset godina

S obzirom na pandemiju korona virusa, brojna sportska takmičenja u prošloj godini su otkazana, a jedan od naših sportista koji je ipak uspio ostvariti fantastičan rezultat je Sejfo Šehović, bosanskohercegovački takmičar u sportovima snage.

Šehović: Volio bih da moje rekorde obori neko iz BiH, FK Sarajevo sam poklonio deset godina

S obzirom na pandemiju korona virusa, brojna sportska takmičenja u prošloj godini su otkazana, a jedan od naših sportista koji je ipak uspio ostvariti fantastičan rezultat je Sejfo Šehović, bosanskohercegovački takmičar u sportovima snage.

Šehović je bio jedini predstavnik Bosne i Hercegovine u powerliftingu na Arnold Classicu u Kolumbusu, koji se održao od 5. do 8. marta 2020. godine, a na ovom takmičenju osvojio je zlatnu medalju u deadliftu i oborio svjetski rekord. Sa svoje 74 kg prvo je oborio rekord sa podignutih 265 kg, a zatim sa 270.

“Jedna od najtežih godina zbog situacije sa koronom. Ja sam zadovoljan prethodnom godinom. Ostvario sam veliki rezultat na Arnold Classicu. Volio bih i to očekujem, da neko iz BiH obori moj rekord. Ukoliko mi se ukaže prilika za to, pokušat ću oboriti ovaj rekord, ako ne, volio bih da to bude neko iz naše države”, rekao je Šehović za SCsport.ba, potom je dodao:

“Sigurno da je ovo jedan veliki rezultat i uspjeh za BiH. U Ohaju vijorila se zastava i čula se himna BiH. Pokazao sam da smo mi jedan vrh kada je ova disciplina u pitanju. Imamo izuzetno dobre i jake sportiste. Imam kontakt sa ostalim sportistima iz naše države. Svi se spremaju, svi treniraju. Svi se spremamo kao da će sutra biti neko takmičenje. Dokazali smo da nam nema premca kada je u pitanju ovaj sport”.

Osnivač Arnold Classica je legendarni bodybuilder i glumac Arnold Schwarzenegger. Malo je poznato da se on na početku karijere takmičio i u powerliftingu, a osvojio je i dva takmičenja International Powerlifting Championships 1966. i German Powerlifting Championships 1968. godine.

Tokom prošle godine nastupio je i na takmičenju Mostar Open, gdje je također osvojio prvo mjesto.

“Postigao sam izuzetno dobar rezultat. Podigrao sam 250 kg. Ispoštovao sam naše prijatelje iz Mostara koji imaju svoje udruženje i svoj klub”, istakao je osvajač mnogobrojnih medalja sa međunarodnih takmičenja.

Šehović trenira i priprema se za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koji se treba održati u Moskvi u martu ove godine.

“I dalje treniram, pripremam se. Nadamo se da će se situacija sa koronom stabilizovati i da ćemo mi krenuti dalje u nove pobjede i osvajanje medalja za našu najbolju državu BiH. Ukoliko sve bude u redu, u martu ćemo u Moskvi na Svjetskom prvenstvu. Ukoliko korona to ne spriječi i bude sve po planu, ja ću biti predstavnik BiH u Rusiji”, rekao je naš sagovornik.

Bosanskohercegovački takmičar u sportovima snage nada se da će vlasti više podržati naše sportiste

“Da sam na najvišem nivou vlasti radio bih na zakonu o sportu. Svi rezultati bi bili verifikovani i adekvatno nagrađeni. Najveći problem je što to nije uređeno i daje ko kako kome hoće. Mi u ovom sportu nemamo podršku, može se reći nikakvu. Nadam se da će ljudi koji dolaze na vlast pomoći svim sportistima koji su ambasadori naše države”, rekao je Šehović, koji je vijećnik Općinskog vijeća Stari Grad.

Šehović je bio jedan saradnika na izradi knjige Tehnička pravila za discipline snage autora Emira Pašalića, koja je objavljena 1998. godine.

“Bio sam i ja jedan od učesnika knjige koja je pokazatelj u ovom sportu. Taj sport postoji odavno, a od 1998. godine tom knjigom date su smjernice mlađim ljudima da se pridržavaju pravila, kako ne bi došlo do povreda i da ostvare velike rezultate”, kazao je Šehović, koji je ponosan što je u najboljem svjetlu predstavljao našu državu u brojnim državama širom svijeta.

Iskusni bh. takmičar može biti inspiracija mnogima, a ima nekoliko savjeta za mlade.

“U teretani ima dosta mladih. Pokušavam uvijek prići ako vidim da se ne radi dobro. Savjetujem ih da ne rade sami za početak, već da imaju trenera barem za početak. Da ne rade težine na svoju ruku. Treba da se rade manje težine na početku i da vode brigu ishrani. Najbolje bi bilo dva dana da se trenira i jedan odmara. Ili tri dana u sedmici za početnike. Dovoljno je sat i po da treniraju”, rekao je vlasnik brojnih rekorda.

Šehović je bivši policijski komandir u policijskoj stanici Stari Grad u Sarajevu, a s obzirom na veliku ljubav prema fudbalu i FK Sarajevo, radio je deset godina kao komesar za bezbjednost bordo kluba.

“Sarajevo je moj klub. Deset godina sam bio komesar za bezbjednost. Tih deset godina sam poklonio klubu, tačnije nikada nisam uzeo ni feninga za to. Sarajevo će zavijek biti moj klub i želim mu sve najbolje na svijetu. Mislim da nema premca kada je u pitanju fudbal u BiH. Izuzetno dobro rade i želim im što više uspjeha i evropskih nastupa. Želim da nam što više klubova iz inostranstva dolazi, kako Sarajevu, tako i Želji, Olimpiku i svim drugim našim klubovima”, istakao je Šehović.

Osvajač je preko 70 medalja na međunarodnim takmičenjima, vlasnik brojnih rekorda, a i dalje se ne zaustavlja jer godine su za njega samo broj.

KOMENTARI

KOMENTARI

Obavijesti me o
avatar
wpDiscuz