Sport Centar

Rukometni savez BiH: Umjesto da su radili, pojedinci su se bavili pisanjem peticija

Povodom posjednjih informacija o ženskoj rukometnoj reprezentaciji, danas se oglasio Upravni odbor Rukometnog saveza BiH.

Rukometni savez BiH: Umjesto da su radili, pojedinci su se bavili pisanjem peticija

Povodom posjednjih informacija o ženskoj rukometnoj reprezentaciji, danas se oglasio Upravni odbor Rukometnog saveza BiH.

Saopštenje UO RSBiH prenosimo u potpunosti, bez redakcijskih intervencija:

“Poštovani,

Već neko vrijeme smo svjedoci kontinuiranog obmanjivanja javnosti i potpuno neutemeljenog optuživanja UO RS BiH u vezi ženske rukometne reprezentacije BiH.

Posebno nekorektnim, neodgovornim i neprihvatljivim smatramo medijske istupe nakon sjednice UO RS BiH održane 10.01.2021.g. kojima se javnost obmanjuje i zaključci UO RS BiH o ženskim reprezentacijama pokušavaju prikazati kao posljedica pritisaka, peticija i slično.

Ovim putem želimo informirati javnost oko aktivnosti UO RS BiH vezanim za aktivnosti ženskih rukometnih reprezentacija BiH te o uzrocima trenutnog stanja.

Na početku 2018. godine RS BiH je dobio domaćinstvo IHF/EHF Women’s Trophy koji je izuzetno uspješno organiziran u svibnju/maju mjesecu 2018. godine u Tuzli.

Na sjednici UO RS BiH održanoj 10.03.2018.godine usvojen je plan aktivnosti ženskih rukometnih reprezentacija BiH. Imenovano je koordinacijsko tijelo za aktivnosti ženskih rukometnih reprezentacija u sastavu Zoran Trlin, Nedim Musić, Zvjezdana Nedić i Lejla Hairlahović , imenovana je koordinatorica svih ženskih reprezentacija dr. sci Zlata Zubac te izbornica/selektor U-18 reprezentacije Kornelija Leko kao i trener juniorske reprezentacije BIH Vladimir Suvajac ,a naknadno i još jedan trener , dr.sc Sanja Bajgorić.

Odlučeno da ova juniorska reprezentacija bude najstarija BiH ženska rukometna reprezentacija do juniorskog EP 2019. godine nakon čega treba nastavi raditi kao seniorska , izlaskom ove generacije iz juniorske dobi, uz dodatak starijih igračica.

Nakon provedenog natječaja/konkursa, Stručna komisija RS BiH je predložila, a UO RS BiH je imenovao izbornice/selektora reprezentacija U-14 i U-16 . Sve osobe koje su bile angažirane u aktivnostima ženskih rukometnih reprezentacija su prihvatili da rade potpuno volonterski zbog teškog financijskog stanja u RS BiH s tim da se nakon stjecanja uslova za plaćanje od strane saveza , tim osobama ponudi 4-godišnji ugovor bez ponovnog raspisivanja natječaja/konkursa .

U 2018. godini organizirana su 2 okupljanja juniorske reprezentacije i to u Grudama i Lukavcu. Nakon toga je juniorska reprezentacija učestvovala na IHF/EHF Women,s Trophy u Tuzli gdje je u konkurenciji 8 reprezentacija osvojila 1. mjesto i time izborila nastup na interkontinentalnom CUP-u 2019. godine.

U 2019. godini sve ženske reprezentacije su odradile sve aktivnosti prema usvojenim programima rada. Tako su u dobnim skupinama U-14 i U-16 organizirana po četiri regionalna okupljanja ( u Mostaru, Tuzli, Dubici, Hadžićima, Banja Luci, Zavidovićima i Prijedoru) s ciljem uvida u trenutno stanje i početka selekcije u svakoj dobnoj skupini.

Reprezentacija U-18 u ovom periodu je u sklopu priprema za Europsko prvenstvo B divizije , s novom izbornicom/selektorom, dr.sc Sanjom Bajgorić i pomoćnicima Vladimirom Suvajcem i Teom Domuzom u siječnju/januaru 2019. odradila 4-dnevne pripreme u Mostaru, u veljači/februaru odigrala utakmicu u Jablanici , u ožujku/martu 4-dnevne pripreme u Cazinu te na kraju 3-dnevne pripreme i dvije pripremne utakmice u Ivanić Gradu. Pred sami polazak na europsko prvenstvo u Bugarsku reprezentacija je odradila 7-dnevne pripreme u Mostaru .Za reprezentaciju je osigurana kompletna sportska oprema.

Važno je napomenuti da za SVE gore navedene aktivnosti nije potrošena niti jedna KM od RS BiH,nego su sve aktivnosti financirane donacijama domaćina okupljanja i angažmanom članova UO RS BiH , a kompletan stručni i organizacijski rad je bio na potpuno volonterskoj osnovi!

Reprezentacija je na EP B divizije u Bugarskoj boravila 14 dana i u konkurenciji 8 reprezentacija je zauzela 7.mjesto.

Na sjednici UO RS BiH održanoj 08.11.2019. godine je jednoglasno usvojen izvještaj o radu ženskih rukometnih reprezentacija BiH za period do 31.08.2019.g i na istoj sjednici je donesen sljedeći:

“Zaključak: Upravni odbor RSBIH je jednoglasno usvojio izvještaj o aktivnostima ženske rukometne reprezentacije BiH . Imenuju se članovi Upravnog odbora RSBiH za aktivnosti ženske rukometne reprezentacije u sastavu: David Grbavac, Halil Škaljić i Darko Savić, koji će raniji plan uskladiti sa sadašnjim prijedlozima u formiranju ženske seniorske reprezentacije.“

Iz svega navedenog je jasno da je UO RS BiH imao veoma dobar program rada ženskih reprezentacija, da je taj program uspješno realiziran od početka 2018. do rujna/augusta 2019. godine te da su od 08.11.2019. godine osobe zadužene za aktivnosti ženskih rukometnih reprezentacija trebale nastaviti realizaciju tog programa i nastaviti raditi sa seniorskom reprezentacijom i ostalim formirani selekcijama.

Umjesto da su se prihvatili posla i nastavili raditi, pojedinci zaduženi za aktivnosti ženskih reprezentacija se bave pisanjem peticija (valjda sami protiv sebe ) i optužbama drugih za stanje za koje su isključivi krivci upravo oni.

UO RSBIH najoštrije osuđuje istupe odgovornih članova Koordinacijskog tjela za ženske rukometne reprezentacije u medijima i društvenim mrežama,gdje iznose neistine o radu UO RSBIH.

UO RSBIH će na narednoj sjednici odlučiti o statusu i budućem radu Koordinacijskog tjela za ženske rukometne reprezentacije i razmotriti eventualnu disciplinsku odgovornost članova tog tjela, zbog narušavanja ugleda i rada RSBIH”.

rukometni savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI