Sport Centar

Rublev: Odluka Wimbledona je nelogična i potpuno diskriminatorna, razlozi koje navode nemaju smisla

Nakon što se u četvrtak plasirao u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Srbije u Beogradu, ruska teniska zvijezda Andrey Rublev rekao je na konferenciji za novinare poslije meča da je odluka koju su donijeli organizatori Wimbledona da zabrane ruskim i bjeloruskim igračima da se takmiče zbog rata u Ukrajini “nelogična" i predstavlja “potpunu diskriminaciju”, prenosi NBC.

Rublev: Odluka Wimbledona je nelogična i potpuno diskriminatorna, razlozi koje navode nemaju smisla

Nakon što se u četvrtak plasirao u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Srbije u Beogradu, ruska teniska zvijezda Andrey Rublev rekao je na konferenciji za novinare poslije meča da je odluka koju su donijeli organizatori Wimbledona da zabrane ruskim i bjeloruskim igračima da se takmiče zbog rata u Ukrajini “nelogična” i predstavlja “potpunu diskriminaciju”, prenosi NBC.

Rublev je, nakon što je u osmini finala savladao Jirija Lehecku iz Češke, dao izjavu novinarima, rekavši da su se on i drugi igrači u srijedu sastali s organizatorima Wimbledona kako bi razgovarali o situaciji i vidjeli da li mogu pronaći rješenje.

“Iskreno govoreći, razlozi koje oni navode nemaju smisla, nema logike za ono što predlažu”, rekao je Rublev.

Kasnije je dodao da stvari koje se sada dešavaju su “potpuna diskriminacija.”

“Wimbledonu je predloženo da mi barem dobijemo priliku da izaberemo da li želimo da igramo ili ne. I ako postoji izjava koju treba da potpišemo i povrh toga da sve novčane nagrade damo za humanitarnu pomoć, za porodice koje pate, za djecu koja pate, mislim da će taj potez barem nešto postići. I to će pokazati da se britanska vlada zalaže za mir i da zaista žele pomoći”, objasnio je Rublev.

Rublev je zaključio svoju izjavu onako kako ju je i otvorio: reafirmirajući svoj apolitični status.

“Na kraju dana, samo želimo da se takmičimo”, rekao je Rublev.

“Nismo ovdje da pričamo o politici, jer ja ne znam ništa o tome. Na kraju krajeva, ja sam Rus, rođen sam u Rusiji i cijeli život sam živio u Rusiji, i samo želim da pokažem da smo mi dobri ljudi”.

Nekoliko dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, Rublev, koji se u to vrijeme takmičio na ATP 500 turniru u Dubaiju, napisao je na objektivu kamere: “Prekinite s ratom, molim vas” nakon pobjede u meču. Na kraju je i osvojio taj turnir.

Rublev je rangiran kao 8. na svijetu u muškom singlu. On je jedan od nekoliko visokoprofiliranih igrača koji bi bili spriječeni da se takmiče na trećem Grand Slam turniru u kalendarskoj godini.

Ako zabrana ostane, ostali koji bi bili pogođeni u muškom singlovu su drugi na ATP listi, Danil Medvedev, 26. Karen Khachanov i 30. Aslan Karatsev, i svi su Rusi.

Što se tiče žena, one trenutno rangirane u prvih 30 koje bi bile pogođene ovom zabranom su četvrta na WTA listi, Arina Sabalenka iz Bjelorusije, 15. Anastasia Pavlyuchenkova iz Rusije, 18. Viktorija Azarenka iz Bjelorusije, 26. Daria Kasatkina iz Rusije 29. Veronica Kudermetova, također iz Rusije.

andrey rublevwimbledon
KOMENTARI