Sport Centar

Reprezentativac BiH Mario Vrančić: Sa 15-16 godina sam imao poziv da igram za Hrvatsku

Mario Vraničić je reprezentativac BiH, koji je imao mogućnost igranja za Hrvatsku, a sa U19 reprezentacijom Njemačke je bio prvak Evrope.

Reprezentativac BiH Mario Vrančić: Sa 15-16 godina sam imao poziv da igram za Hrvatsku

Mario Vraničić je reprezentativac BiH, koji je imao mogućnost igranja za Hrvatsku, a sa U19 reprezentacijom Njemačke je bio prvak Evrope.

Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, rođen u Hrvatskoj (Slavonski Brod), odrastao u Njemačkoj, sve je to dio CV-a Marija Vrančića, koji je svoje prve nogometne korake napravio u tadašnjoj dijaspori, a danas drugoj domovini.

“Za vrijeme rata moja je obitelj izbjegla u Slavonski Brod 1992. godine iz sela Brusnice Velike u BIH. U Hrvatskoj sam živio još nekih godinu i pol dana i onda smo se preselili u Njemačku i grad Hanau blizu Frankfurta gdje sam živio i odrastao. Krenuo sam kao i svaki drugi klinac. Počeo sam igrati na cesti kao i svi, pa sam nekako shvatio, kao i ljudi oko mene, da sam dovoljno talentiran i na kraju je nogomet postao moj životni poziv. Već u Njemačkoj postao sam profesionalac u pravom smislu te riječi“, kazao je Vrančić za Sportske novosti, kojemu je Njemačka dala sve u nogometnom smislu, nastupao je čak i za njezine mlade selekcije U-17, U-19, U-20, da bi se na kraju u seniorskoj karijeri vratio korijenima i BiH, za koju je upisao šest nastupa pod vodstvom nekadašnjeg najboljeg igrača Željezničara, koji je u dva navrata bio proglašen i najboljim igračem nekadašnje jugoslavenske lige.

“Prvi put je BiH napravila kontakt prema meni dok je selektor bio Safet Sušić, no onda još nisam imao državljanstvo BIH. Morao sam malo čekati, a u međuvremenu je selektor postao Mehmed Baždarević, kod kojeg sam upisao i svoj debi za reprezentaciju. Kod njega sam najviše i igrao, nakon toga je kormilo preuzeo Robert Prosinečki, imao sam još jedan poziv u kojem nisam igrao, a onda je uslijedio još jedan poziv na koji se nisam mogao odazvati zbog ozljede i nekako sam pao u drugi plan. Nemojte me pitati zašto, ne znam ni sam. Hrvatska? Pa, bio je jedan poziv dok sam još bio mlad igrač, sa 15-16 godina me je netko kontaktirao, sada više ne znam ni tko. Još nisam imao njemačko državljanstvo, no oni su me tada htjeli, ali ja sam se već odlučio braniti boje Elfa. Sve je ostalo na tom jednom pozivu, Njemačka se maksimalno založila na mene, s U-19 momčadi sam bio i prvak Evrope. Lijepe su to uspomene”, kazao je Vrančić.

mario vrancic
KOMENTARI