Sport Centar

Red Bull Cliff Diving u Mostaru: Carlson i Garcia vode, danas druga serija skokova

Izvođenjem prve serije skokova, direktno sa kamenog luka Starog mosta, u četvrtak je počelo takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2022 u Mostaru. Takmičenje nastavlja drugom serijom u petak popodne, a veliko finale je na rasporedu u subotu 27. augusta od 15 sati.

Red Bull Cliff Diving u Mostaru: Carlson i Garcia vode, danas druga serija skokova

Izvođenjem prve serije skokova, direktno sa kamenog luka Starog mosta, u četvrtak je počelo takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2022 u Mostaru. Takmičenje nastavlja drugom serijom u petak popodne, a veliko finale je na rasporedu u subotu 27. augusta od 15 sati.

U četvrtak je izvedena prva serija takmičarskih skokova, koja se – u čast višestoljetne tradicije skokova u Mostaru – skakala direktno sa luka Starog mosta.

Vodeći nakon prve serije su Kanađanka Molly Carlson i Kolumbijac Miguel Garcia. Oboje su u prvoj seriji izveli isti skok – dvostruki salto s pola vijka u zgrčenom položaju, sa koeficijentom težine 2,6. Carlson je za svoje izvođenje ovog skoka sakupila 67,60 bodova, dok Garcia ima 72,80 bodova.

„Danas je bilo sjajno, ovo je moj najdraži most na svijetu za skakanje. Sretna sam što vodim, nisam to očekivala. Lijepo je početi takmičenje dobrim ocjenama i skokom. Volim atmosferu u Bosni, svi pružaju veliku podršku i most je nevjerovatan. U nastavku želim zadržati momentum. Skakat ćemo sa platforme, tako da se moram prilagoditi“, izjavila je presretna Kanađanka.

Aktuelna prvakinja, Australka Rhiannan Iffland, trenutno je druga sa 63,70 bodova, dok treće mjesto zauzima nezavisna takmičarka Yana Nestsiarava (62,40).

„Prilično sam zadovoljan današnjim nastupom. Velika mi je čast, skakati s ovog mosta je čarobno. Kada stojite gore, osjetite publiku i energiju gledalaca. Bila je ovo prva desetka u mojoj skakačkoj karijeri, i jako sam sretan“, rekao je vodeći Garcia, koji nastupa sa pozivnicom.

Drugo mjesto u konkurenciji muškaraca sa jednakim brojem bodova (70,20) trenutno dijele čak četvorica skakača: Britanac Aidan Heslop, Španac Carlos Gimeno, Ukrajinac Oleksiy Prygorov i Meksikanac Jonathan Paredes.

Nakon prve serije, 11 skakača i skakačica je oduševilo gledaoce okupljene na plaži ispod mosta izvođenjem impresivnog grupnog skoka. Jednu drugu „poslasticu“ već ranije je priredila Australka Xantheia Pennisi, koja je izvela prvi skok iz stoja na rukama direktno sa kamenog luka mosta.

Na Starom mostu je u petak ujutro osvanula platforma, postavljena tokom noći kako bi se dobila visina od 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene). Druga serija skokova na rasporedu je u petak popodne, a veliko finale je zakazano za subotu 27. augusta u 15 sati, kada će najbolji svjetski skakači i skakačice izvoditi treću i četvrtu seriju skokova.

Živo će ovih dana (i večeri) biti i u mostarskom Starom gradu, gdje će u petak 26. i subotu 27. augusta u sklopu Old Town Street Festa na nekoliko lokacija nastupiti niz muzičkih izvođača. Više informacija o programu festivala može se naći na stranici redbull.ba.

Na takmičenje u Mostar može se stići i brzim vozom koji saobraća na liniji Sarajevo-Čapljina-Ploče i nazad. Voz iz Sarajeva polazi u 7:15h, a u Mostar stiže u 9:12h. Povratak iz Mostara je u 19:56h, sa dolaskom u Sarajevo u 21:51h. Više informacija može se dobiti na Željezničkoj stanici u Sarajevu.

Direktan prenos takmičenja u subotu 27. augusta može se pratiti na Red Bull TV, kao i na Facebook i YouTube kanalima prvenstva.

Sve informacije o takmičenju dostupne su na zvaničnoj stranici prvenstva i redbull.ba.

red bull cliff diving
KOMENTARI