Sport Centar

Prosinečki: Dok je Džeke, reprezentacija BiH ima šansu za odlazak na veliko takmičenje

Robert Prosinečki uvjeren je da će reprezentacije Srbije i Hrvatske uspjeti da izbore nokaut fazu na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Prosinečki: Dok je Džeke, reprezentacija BiH ima šansu za odlazak na veliko takmičenje

Robert Prosinečki uvjeren je da će reprezentacije Srbije i Hrvatske uspjeti da izbore nokaut fazu na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

U razgovoru za Mondo je dao mišljenje o mogućnostima Hrvatske.

“Vrlo teško se to može ponoviti, ali Hrvatska ima jednu dobru reprezentaciju, mogu reći solidnu ekipu sa dobrim, mlađim igračima. Ipak sve zavisi kakav će biti Luka (Modrić), koji je vođa ovog tima. Hrvatska će proći grupu, a poslije u nokaut sistemu je sve moguće. U pitanju ekipa koja zna i dobro igra, pa se rezultatski gledano, nikad ne zna s Hrvatskom! Imaju kvalitet, u pitanju je spoj mladih i iskusnijih igrača, tako da najprije neka prođe grupnu fazu, a onda može svašta da bude. Da ponovi Rusiju – teško, ali može biti vrlo interesantno prvenstvo za Hrvatsku“, rekao je Prosinečki.

Sličnog mišljenja je kad je u pitanju selekcija Srbije, koju je odlično posložio Dragan Stojković i ulio samopouzdanje.

“Srbija je dugo imala problema, nije uspijevala da se kvalifikuje na velika takmičenja, a i kad bi to uspjela nije prolazila prvi krug. Mislim da je Piksi napravio dobru atmosferu, ulio je ekipi samopouzdanje da su dobra reprezentacija. I dosad su pojedinačno bili dobri, a sada i kolektivno. Piksi je to donio, biće im teško, ali vjerujem da će biti drugi u grupi iza Brazila, koji je po meni prvi favorit za titulu šampiona. Generalno, mislim da mogu biti jako dobri. Pojedinačno su jako dobri, selektor im je dao drskost kakav je i on bio kao igrač i tako da sad izgledaju jako, jako dobro. Manje-više isto kao i Hrvatska nakon eventualnog prolaska grupe. Srbija je pobijedila u Portugalu, pa nedavno bez problema Norvešku sa jednim Erlingom Halandom u Ligi nacija. To je jedna sasvim druga reprezentacija nego prije kada su imali dobre pojedince, ali nikad dobar kolektiv. Piski je to sve posložio i izgledaju jako dobro. Sve je moguće”.

Osvrnuo se popularni Robi i na nastupe reprezentacije Bosne i Hercegovine, koju je vodio u periodu od 2018. do 2019. godine.

“Svaka utakmica bh. reprezentacije je važna, osvojena je B grupa Lige nacija. Isto kao i ja kad sam bio selektor. Mislim da nije lako, pratim svaku utakmicu, dobro su izgledali što je bilo vrlo bitno za razliku od nekih ranijih mečeva. Bitna karika za BiH je Edin Džeko, dok on bude igrao, to je sve drugačije. On je vođa ne samo po kvalitetu, da ne govorimo koliko znači. Dok je Džeke, BiH ima šansu za odlazak na veliko takmičenje. A poslije njega, moraće da dođe neko novi”, zaključio je Prosinečki.

edin dzekorobert prosineckisvjetsko prvenstvo u kataru
KOMENTARI