Sport Centar

Prokleti Tamburello: Prošlo je 28 godina otkad nema Kišnog čovjeka

Na današnji dan, 1. maja 1994. poginuo je jedan od najvećih vozača Formule 1 svih vremena Ayrton Senna.

Prokleti Tamburello: Prošlo je 28 godina otkad nema Kišnog čovjeka

Na današnji dan, 1. maja 1994. poginuo je jedan od najvećih vozača Formule 1 svih vremena Ayrton Senna.

Trostruki svjetski šampion preminuo je dok je vodio na Velikoj nagradi San Marina koja se vozila na stazi Imola, a imao je tek 34 godine.

Ovaj datum važi za dan koji je obilježio Formulu 1. Tokom tog nedjeljnog popodneva svijet je stao i mnogo godina kasnije i dalje ništa nije bilo isto. Više nije bilo Kišnog čovjeka…

Senninoj sahrani prisustvovalo je više od milion ljudi, a mnogo više od toga izašlo je na ulice kako bi odalo počast Brazilcu.

Tokom kvalifikacija za istu trku, samo dan ranije, preminuo je mladi austrijski vozač Roland Ratzerberger, što je bila prva smrt u F1 poslije skoro 12 godina.

Senna nije dobro podnio smrt Austrijanca, čega se jednom prilikom prisjetio medicinski delegat Sid Watkins, koji je urgirao Brazilcu da se ne takmiči na Imoli.

“Ayrton je poludio. Nije vidio smrt na stazama prije toga. Mnogo incidenata se desilo u prethodnih 12 godina, mnogo povreda, ali niko nije bio zauvijek izgubljen”, rekao je Watkins, koji se prisjetio šta mu je Senna rekao na molbe da se ne trka i “da odu na pecanje”.

“Postoje određene stvari koje ne možemo da kontrolišemo. Ne smijem da odustanem, moram da nastavim”.

Senna je trku počeo na pole poziciji, nedaleko od Michaela Schumachera u Benettonu.

Već tokom drugog kruga poslije restarta trke, Sennin Willams se zakucao u betonski zid u zavoju Tamburello. Taj prokleti Tamburello…

Brazilac je prevezen u bolnicu, a trka je nastavljena 37 minuta poslije tog sudara i osvojio ju je Schumacher. Dva i po sata kasnije objavljeno je da je Senna umro.

ayrton senna
KOMENTARI