Sport Centar

Prije 27 godina nogometna reprezentacija BiH odigrala je prvu zvaničnu utakmicu

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine svoju prvu prijateljsku utakmicu protiv jedne nacionalne selekcije odigrala je protiv reprezentacije Albanije, 30. novembra 1995. godine u Tirani.

Prije 27 godina nogometna reprezentacija BiH odigrala je prvu zvaničnu utakmicu

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine svoju prvu prijateljsku utakmicu protiv jedne nacionalne selekcije odigrala je protiv reprezentacije Albanije, 30. novembra 1995. godine u Tirani.

Nakon osamostaljenja 1992. godine, u toku agresije i pokušaja da se uništi i izbriše svaki trag višedecenijskog postojanja države Bosne i Hercegovine, kroz sport i pozicioniranje na mapu sportskih dešavanja bio je veliki doprinos u jačanju države.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine istupa iz FS Jugoslavije početkom 1992. godine, nakon izbora novih delegata, izbora direktora i selektora, napisanog novog statuta poslat je zahtjev za prijem u UEFA-u i FIFA-u. Zbog agresije na BiH, mnoge aktivnosti na prijemu u članstvo i odigravanju prvih utakmica tekle su sporo i realizovane su van granica države.

Utakmica se odigrala na stadionu Qemal Stafa u Tirani pred 10.000 gledalaca. Pravdu je dijelio makedonski sudija Hristo Danilovski. Golove su postigli za vodstvo domaćina 1:0 u 30. munuti Qendro i 2:0 Dobi u 50. minuti.

Zanimljivo tada je po prvi puta na jednom sportskom događaju svirana državna himna “Jedna si jedina”.

Selektor je bio Fuad Muzurović, a u dresu BiH su nastupili: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić (kapiten), Senad Begić, Nedžad Fazlagić, Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić, Asim Hrnjić i Almir Turković. U drugom poluvremenu u igru su ušli Amir Osmanović i Said Fazlagić.

Prije Albanije, u tom trenutku najveća, fudbalska imena iz BiH pod nazivom “Humane zvijezde” odigrale su utakmicu u Genku protiv istoimenog kluba 9. marta 1993. godine i pobijedila sa 3:1 da bi nakon toga 22. marta iste godine odigrali i izgubila sa 1:4 utakmicu protiv Kaiserslauterna u Koblenzu. Utakmice su bile humanitarnog karaktera i sav prihod je išao za pomoć BiH. Utakmice su odigrane uz saglasnost FIFA-e i NSBIH.

Godinu nakon utakmice sa Albanijom, NSBiH je primljen u svjetsku nogometnu federaciju FIFA, što je omogućilo i prvo učešće u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se igralo u Francuskoj 1998. godine. Prve “domaće” utakmice reprezentacija BiH je morala igrati u Bolonji (Italija), na neutralnom terenu. Prvi kvalifikacijski meč odigran je na gostujućem terenu protiv Grčke, u Kalmati. Nakon FIFA-e savez je 1998. godine primljen kao punopravni član u evropsku nogometnu federaciju UEFA kao punopravan član, tako su i domaći klubovi dobili priliku učestvovati na međunarodnim takmičenjima.

albanijanogometni savez bih
KOMENTARI