Sport Centar

Pravi posao je tek pred Zmajevima: Euro 2024 mora biti kruna karijere velikana!

Težak poraz Bosne i Hercegovine od Rumunije učinio je da sa gorkim okusom u ustima završimo uspješnu sezonu u Ligi nacija.

Pravi posao je tek pred Zmajevima: Euro 2024 mora biti kruna karijere velikana!

Težak poraz Bosne i Hercegovine od Rumunije učinio je da sa gorkim okusom u ustima završimo uspješnu sezonu u Ligi nacija.

Zmajevi su uspjeli kolo prije kraja da osiguraju prvo mjesto pobjedom nad Crnom Gorom, a onda su opuštanjem bacili mrlju na ovaj uspjeh jer su dopustili da ih Rumunija deklasira onako kako nisu u prošlosti ni mnogo jače reprezentacije poput Francuske, Italije, Belgije i Nizozemske.

Ivaylo Petev je promiješao karte, ali očito da je pretjerao, pošto su protiv Rumunije zaigrala tek dva igrača koja su nastupila i protiv Crne Gore samo tri dana ranije!

Radi se o Ermedinu Demiroviću i Amaru Dediću, koji je vjerovatno i najveći dobitak ovog reprezentativnog prozora. Talentovani desni bočni je napokon dobio priliku da zaigra zvanični meč u dresu reprezentacije BiH, te sada možemo biti mirni jer su ga Austrijanci željeli preoteti uvidjevši njegov ogroman potencijal.

Petev je konačno vidio ono što su svi znali još i početkom godine – da je Dedić ubjedljivo najbolja opcija na poziciji desnog beka za Bosnu i Hercegovinu, iako je tek napunio 20 godina.

Na debiju na Bilinom polju je Dedić dobio ovacije prepunog stadiona, koji je skandirao njegovo ime, a u Bukureštu je sinoć upisao sjajnu asistenciju za Edina Džeku, koji je postigao utješni gol u teškom porazu Zmajeva.

Težak poraz poljuljao je povjerenje bh. javnosti u Peteva, koje je Bugarin tek počeo graditi (veliko nepovjerenje koje ima od početka je svakako neosnovano, no to je tema za drugu priliku), ali on iz svega može i mora izvući pouku jer više nema prava na kiks. Dao je šansu prevelikom broju novih igrača, te mu mora biti jasno da za neke od njih više nema mjesta u nacionalnom timu.

No, od svega zaista ne treba praviti dramu, kao što nije trebalo ni da se pada u euforiju nakon pobjede nad Crnom Gorom i ovjere prvog mjesta. Još jednom se potvrdilo da je reprezentacija Bosne i Hercegovine, s Džekom u svom sastavu, dovoljno jaka da može da bude najbolja u bilo kojoj grupi Lige B, ali ipak je i dalje jasno i da je preslaba za Ligu A.

Stoga nas vjerovatno očekuje novi ekspresan povratak u niži rang, ali to sada nije ni važno, pošto je pravi posao tek pred Petevom i Zmajevima.

Plasman na Evropsko prvenstvo se mora postaviti kao isključivi cilj pred bugarskog stručnjaka, a ovo veliko takmičenje mora biti kruna karijere velikana Edina Džeke, koja se polako bliži kraju.

Kvalifikacije za Euro 2024 u Njemačkoj kreću u martu naredne godine, a Džeko će tada već napuniti 37 godina, što znači da će na Euru već imati 38! Jasno je svima da je to posljednje veliko takmičenje koje Džeko može igrati s Bosnom i Hercegovinom, a sigurno da bi i on do kraja života žalio što sa svojom reprezentacijom nikada nije išao na Euro.

BiH ima i više nego dobar položaj pred početak kvalifikacija za Euro, pa se bez dileme mora očekivati plasman na isto, a sve drugo se smatrati ogromnim neuspjehom.

Zmajevi su preko Lige nacija doletjeli u drugi šešir uoči žrijeba, što im garantuje lakše protivnike, a na Euro će se plasirati upravo prve dvije reprezentacije iz grupe. Čak i ako BiH ne uspije biti među prve dvije ekipe na tabeli, već ima zagarantovan baraž zbog uspjeha u Ligi nacija.

Na osnovu svega toga, Bosnu i Hercegovinu moramo gledati u Njemačkoj 2024. godine i neuspjeh ne dolazi u obzir. Na karijeru Edina Džeke – apsolutne legende bh. fudbala, mora se staviti kruna!

amar dedicedin dzekofudbalska reprezentacija bihivaylo petev
KOMENTARI