Sport Centar

Poluvrijeme ključne utakmice: Litvanija ima veliku prednost protiv Zmajeva

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno igra utakmicu 5. kola Eurobasketa protiv Litvanije, a na poluvremenu ima zaostatak od velikih 14 poena (56:42).

Poluvrijeme ključne utakmice: Litvanija ima veliku prednost protiv Zmajeva

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno igra utakmicu 5. kola Eurobasketa protiv Litvanije, a na poluvremenu ima zaostatak od velikih 14 poena (56:42).

Podsjećamo, radi se o odlučujućoj utakmici jer će pobjednik uspjeti da se plasira u osminu finala Evropskog prvenstva. Igra Zmajeva ne izgleda dobro, očit je nedostatak energije, a čini se da je Jusuf Nurkić danas zaista nemoćan protiv visokog dvojca Litvanaca Jonas Valanciunas – Domantas Sabonis. Za poluvrijeme je Juka uspio uhvatiti tek jedan skok.

U igri je BiH držao Musa s 14 poena, ali to je nedovoljno protiv ovako moćnog rivala.

Efikasno su igrala ova tima na samom startu utakmice. Mnogo nam je problema na niskom postu pravio Domantas Sabonis,.a Džanan Musa pogađa izvrsnu trojku, jako važnu za svoje, ali i samopouzdanje ekipe.

Potom i Nurkić uspjeva poentirati preko Jonasa Valanciunasa, ali u odbrani nismo mnogo toga odbranili pa je na polovini prve dionice Litvanija vodila sa 17:11.

Potom trojke ubacuju Jokubaitis i Roberson i nastavlja se igrati izrazito efikasno.

Grigonis je ušao u svoj ritam i pogodio nekoliko uzastopnih trojki, kojima Litvanija stiže i do +8 (26:18). Musa je sam održavao BiH u priključku pošto je za osam minuta ubacio 11 poena, a onda važan učinak dobijamo i s klupe od Amara Gegića i Edina Atića. Nurkić uz zvuk sirene pogađa za tri i prva dionica je završena rezultatom 28:28.

Poenima Kenana Kamenjaša na otvaranju druge dionice vodimo, ali Valanciunas igra sjajno i okreće to Litvanija, pa je nakon pet minuta 42:36 za njih. Na četiri minute do odlaska na veliku pauzu između poluvremena Litvanija stiže do +8 (44:36), a onda Musa dobija izuzetno nezgodan udarac ramenom u glavu, ali samo desetak sekundi poslije pogađa fantastičnu trojku i opet vraća BiH u egal.

Izostaje tada podrška drugih igrača i Litvanci nam prave dosta problema na skoku (Nurkić je uhvatio samo jedan za cijelo poluvrijeme), pa dolaze do deset poena rezlike (49:39).

Do odlaska na odmor prednost je još i narasla, pa je nakon dvadeset minuta igre rezultat 56:42.

domantas sabonisdzanan musaedin aticjonas valanciunasjusuf nurkickosarkaska reprezentacija bihlitvanija
KOMENTARI