Sport Centar

Perez: Nove generacije vole druge spektakle, online platforme i videoigre

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez u nedjelju je govorio na Generalnoj skupštini Kraljevskog kluba o tome kako je nogomet "bolestan" i da UEFA svojim potezima i takmičenjima uništava globalnu popularnost koja treba da privuče mlade ljude.

Perez: Nove generacije vole druge spektakle, online platforme i videoigre

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez u nedjelju je govorio na Generalnoj skupštini Kraljevskog kluba o tome kako je nogomet “bolestan” i da UEFA svojim potezima i takmičenjima uništava globalnu popularnost koja treba da privuče mlade ljude.

Real je, podsjećamo, uz Juventus bio glavni zagovornik za novo kontinentalno takmičenje – Superligu, no ta ideja je brzo izgubila mogućnost održavanja jer je UEFA zaprijetila rigoroznim kaznama. S tim u vezi, devet od 12 klubova “osnivača” Superlige se povuklo iz takmičenja i na kraju je “san” o novom takmičenju ostao samo u rukama Reala, Juventusa i Barcelone, prenosi Klix.

Perez se čak ni mjesecima poslije još uvijek ne miri zbog načina na koji je njegova ideja propala pa je na današnjem okupljanju nastavio s kritikama na račun “modernog UEFA-inog nogometa”. Smatra da mladim ljudima današnji nogomet nije privlačan.

“Naš globalni sport je bolestan i gubi vodstvo u svijetu. Mladi ljudi su drastično smanjili interesovanje i treba se promijeniti prije nego bude prekasno. Nove generacije vole druge spektakle, online platforme i videoigre. Traže kvalitetan proizvod koji nogomet ne daje jer trenutna takmičenja ih ne privlače. Čak ni finala…”, rekao je Perez pa nastavio:

“S najvećim poštovanjem za nacionalne lige, velike evropske lige trebaju ponuditi mečevi kroz cijelu godinu koji će vratiti mlade i privući više pažnje”.

Dalje je rekao kako UEFA, umjesto da smanji broj mečeva i poveća broj derbija, povećava broj “nebitnih utakmica”. Zbog toga se, očekivano, odmah našao na velikom udaru javnosti jer, kako smatraju “nogometni romantičari”, ovaj sport ne postoji zbog Reala i ostalih velikih klubova.

“UEFA uvećava broj utakmica nebitnih klubova. Samo će tako ubrzati propast evropskog nogometa. Real je kao sportski klub 13. najvrijedniji u svijetu, a ranije smo bili peti. Samo tri nogometna kluba su na toj listi”, kazao je Perez.

florentino perez
KOMENTARI