Sport Centar

Panić: Vraćam se u reprezentaciju BiH, Obrvan je pokazao da misli samo na sebe

Sjajni desni bek Montpelliera Marko Panić (31) će se vratiti u rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine nakon nešto više od godinu izbivanja.

Panić: Vraćam se u reprezentaciju BiH, Obrvan je pokazao da misli samo na sebe

Sjajni desni bek Montpelliera Marko Panić (31) će se vratiti u rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine nakon nešto više od godinu izbivanja.

On se u A tim BiH nije odazivao otkad je za selektora imenovan Ivica Obrvan, što je otvoreno je rekao. Stvari su se u međuvremenu promijenile. Obrvan je imao skor 1-7 sa Zmajevima i dao je otkaz uoči dvomeča predbaraža za Svjetsko prvenstvo sa Grčkom.

“Vraćam se sigurno”, rekao je Panić za Dnevni avaz i dodao:

Dobio sam upit iz Saveza o tome vraćam li se sad kad Obrvan više nije selektor. Dao sam potvrdan odgovor. Uskočio bih i protiv Grčke, da pomognem momcima, ali jednostavno nisam bio na prijavljenom širem spisku“, objasnio je Panić, koji je za BiH igrao 10 godina.

No, pratio je sva dešavanja.

Bilo je totalno nekorektno od Obrvana da ostavi momke na cjedilu nekoliko dana prije okupljanja i utakmica sa Grčkom. Mislim da tu ima i druga pozadina, ali to će se vremenom pokazati. Tu je Obrvan pokazao da misli samo na sebe. Razumijem ako nije isplaćen. Ali, mislim da se to između Saveza i njega moglo odraditi na bolji način za sve“, smatra Marko.

Dvomeč sa Grčkom smo dočekali odjednom bez nekoliko važnih igrača.

Okosnica ekipe je bila povrijeđena, ni ja nisam tu, nekoliko igrača se oprostilo, i mislim da mladim momcima stvarno ne možeš ništa reći. Dali su svoj maksimum. Ali koliki je taj maksimum, i je li to zadovoljavajuće za reprezentaciju, to je druga tema. To je ono što mi imamo. Ja sam samo više očekivao od momaka koji su tu pet – šest godina, kao Herceg, Vegar i Hamidović. Mislim da su oni tu trebali potegnuti, ali se to nije desilo. Ostalima ne možeš ništa zamjeriti”, komentirao je Panić.

Osipanje tima je počelo podmlađivanjem igrača koji evidentno još nemaju nivo potreban za igranje turnira kao što je Evropsko prvenstvo.

Apsolutna greška je smjena generacije, to se ne radi na EP. Nas je krasila uvijek dobra atmosfera. A pogoršanje te atmosfere je doprinijelo da se nekoliko igrača oprosti. Vranješ je prerano odlučio oprostiti se, možda i ishitreno odmah poslije EP. Karačić je jedan od najvećih profesionalaca sa kojima sam igrao, on ima i fizičku i mentalnu snagu da je sigurno mogao još pomoći. A Prcu i Terzića bih držao u reprezentaciji dok mogu hodati. Smjena generacije se ne radi na silu. Ja sam čekao 10 godina da odem na prvenstvo, a sad su došli momci koji nikad nisu bili u reprezentaciji i otišli su na EP. Ne možeš izbaciti Prcea, ako je on i dalje bolji od svih naših lijevih bekova”, zaključio je Panić.

Novi državni tim može biti dosta bolji od onoga što smo vidjeli protiv Grčke. Ali, za to ćemo morati sačekati kvalifikacije za EP 2024. u Njemačkoj, odnosno jesen.

Mislim da možemo skupiti dobru grupu od 10 igrača, iako će biti ogroman hendikep čim jedan nedostaje“, rekao je Panić.

ivica obrvanmarko panic
KOMENTARI