Sport Centar

Panić: Slovenci su favoriti sigurno, momci koji dolaze još nisu dorasli onima koji su otišli

Jedan od najboljih bh. rukometaša Marko Panić (31) je prvu sezonu u novom klubu, francuskom Montpellieru završio solidnim rezultatima, klupski i individualno.

Panić: Slovenci su favoriti sigurno, momci koji dolaze još nisu dorasli onima koji su otišli

Jedan od najboljih bh. rukometaša Marko Panić (31) je prvu sezonu u novom klubu, francuskom Montpellieru završio solidnim rezultatima, klupski i individualno.

Nakon dvije sezone provedene u Meškovu bila je velika promjena naviknuti se na ritam koji traži igranje u jakoj francuskoj ligi, u kombinaciji sa Ligom prvaka.

 “Imali smo specifičan ritam, u Ligi prvaka smo igrali kao sat, a u francuskoj ligi nekako stidljivo. Ali, ukupno smo bili četvrti u ligi koja je jedna od najboljih u Evropi, dogurali smo do osam najboljih ekipa u Evropi, pa je to ukupno ipak dobar rezultat”, rezimirao je Panić za Dnevni avaz.

“Specifičan je sistem igre, ja sam više šuter, a tamo se više igra tranzicija. Treba se više trčati, ima dosta duel igre. Igra se 15 na 15, a ja sam navikao da zadnjih pet godina igram 60 minuta. U Meškovu sam imao svojih 10 – 15 šuteva po utakmici, a ovdje ne znaš hoćeš li imati tri, četiri ili pet. Sigurno da mi je bilo teže. Ne mogu biti zadovoljan kako bih ja htio, ali trener kaže da smo svi u servisu kluba, tako da on to gleda malo drugačijim očima”, analizira Panić.

“Za iduću sezonu smo dobili dva ogromna pojačanja, Karla Konana, koji je šef odbrane u reprezentaciji Francuske, što nam je baš trebalo, i Staša Skubea koji je dirigent napada. Mislim da smo doveli dva bomba pojačanja i sljedeće godine pucamo na najviše ciljeve. Moja prilagodba je prošla, a sada se ide u smjeru da i mene maksimalno iskoriste. To je pokazalo dovođenje Skubea s kojim sam igrao u Brestu i funkcionirali smo odlično. To je igrač koji radi za ekipu, i zato mislim da bi trebalo ići nabolje.”

Trenutno vlada neizvjesnost oko reprezentacije BiH koja nema selektora, a prethodni – Ivica Obrvan, je podmladio i onda napustio. Dok je Obrvan bio selektor, Panić se nije odazivao na pozive.

“Na raspolaganju sam, moje mišljenje se ne mijenja po pitanju podmlađivanja jer momci koji dolaze još nisu dorasli onima koji su otišli. To je bio veliki promašaj i zbog toga će reprezentacija trpiti nekoliko godina. Ipak, tu je desetak momaka koji su bili uz te starije nekoliko godina i opet možemo složiti jednu dobru postavu da se možemo boriti za plasman na velika takmičenja”, zaključio je Panić.

„Zmajevi“ će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine, koje se igra u Njemačkoj, igrati u grupi 7, zajedno sa Slovenijom, Crnom Gorom i Kosovom. Plasman na EP će osigurati po dvije najbolje reprezentacije iz osam grupa, te četiri najbolje trećeplasirane.

“Slovenci su favoriti sigurno, Crna Gora je pokazala na EP-u zavidnu formu, ali smo onda vidjeli da su i oni izgubili od Grčke. Mislim da možemo izvući pozitivan rezultat kao trećeplasirani, a možda možemo pucati i na drugo mjesto. Mislim da imamo dobre šanse”, izjavio je Panić.

marko panic
KOMENTARI