Sport Centar

Pandža: Sramotno je da se Kup Mirze Delibašića igra po nacionalnom ključu, nema logike

Nakon što su u prošlom kolu bili slobodni, košarkaši zeničkog Čelika sutra će u Gradskoj areni Husejin Smajlović u 17 sati u okviru 16. kola Prvenstva Bosne i Hercegovine ugostiti donjevakufski Promo.

Pandža: Sramotno je da se Kup Mirze Delibašića igra po nacionalnom ključu, nema logike

Nakon što su u prošlom kolu bili slobodni, košarkaši zeničkog Čelika sutra će u Gradskoj areni Husejin Smajlović u 17 sati u okviru 16. kola Prvenstva Bosne i Hercegovine ugostiti donjevakufski Promo.

Promo je, kako je na današnjoj pres-konferenciji istakao trener Čelika, nanio najteži ovosezonski gostujući poraz njegovom timu, jer su u Donjem Vakufu poraženi s 58:76. Pandža je, ipak, istakao kako je ovih dana u redovima njegovog tima prva tema smrtni slučaj u obitelji Harisa Ćurevca, kojem je preminuo otac.

“Obitelji izražavam sućut, a Harisu i njegovom bratu želim da nađu unutrašnji mir. Mi ćemo pokušati, koliko možemo, da pomognemo u ovoj teškoj situaciji. Svima su nam, malo, misli odlutale u tom smjeru i nemamo neku koncentraciju i fokus na trening. Međutim, utakmica ide i tu nema nikakve izlike. Vakuf nas je demolirao u prvom dijelu sezone. To je jedina utakmica gdje smo totalno nadigrani. To je ekipa koja je nepredvidiva, a nose je američki igrači”, kazao je Pandža, koji je istakao kako donjevakufski tim ima, možda, najmanji budžet, ali jako stabilnu i dobru igru.

On je najavio da će odluka kada će se vratiti u trenažni proces Haris Ćurevac, za kojeg je istakao da je ključni igrač njihove igre „u oba pravca“, biti samo na njemu, odnosno kada se bude osjećao spremnim za zastup. Predsjednik kluba Goran Bulajić najavio je da će klub pružiti svaku moguću podršku svom igraču.

Čelik naredne sedmice očekuje i polufinalna utakmica Kupa BiH- sistema A, u okviru kojeg će u gostovati kod tuzlanske Slobode, koju su u prvenstvenom duelu porazili u Mejdanu s 67:61. Međutim, Pandža ističe da je svjestan da je Sloboda nakon tog meča dovela četiri nova igrača, ali da mu je u ovom trenutku važniji meč s Promom.

Međutim, želio se, iz drugog ugla, osvrnuti na model takmičenja u Kupu Mirza Delibašić, u kojem bi meč Čelik – Sloboda, sa jednim takvim nazivom, očekivano bio spektakl.

“Međutim, taj kup je poredan na način da je prošlogodišnji pobjednik odmah i polufinalista Kupa BiH. Ostala tri člana, od najbolje četiri ekipe u Kupu BiH, biraju tako da će biti jedan bošnjački, jedan hrvatski i jedan srpski predstavnik. To ne postoji nigdje. Da je to ispravno, naprimjer, u Španiji bi bilo jedan iz Baskonije, jedan iz Katalonije, jedan sa Kanara…To nema nikakve zdrave logike ni razuma”, upozorava Pandža

Zašto se, smatra, ne bi igralo zajedničko državno takmičenje u Kupu BiH pa da, primjerice, u Tešanj dođe Igokea, u Vitez Široki… Kup Mirza Delibašić tada bi nosio značaj kakav i treba da ima državni kup.

“To je jedna sramotna organizacija! Meni, generalno, na takav način igrati Kup BiH, gdje neki za jednu utakmicu mogu biti u polufinalu, gdje prošlogodišnji pobjednik ne mora igrati nijednu utakmicu da bude u polufinalu Kupa BiH i gdje klubovi iz bošnjačkog dijela moraju igrati više utakmica da bi imao polufinalistu, nema nikakve logike ni zdrave pameti. Imam potrebu to komentarisati, mada znam da će to izazvati mnoge dileme, polemike, uvrede i sujete, ali generalno stojim iza svog mišljenja. Mislim da najbolji trebaju da dođu među četiri u Kupu BiH, a ne po nekom ključu ili da nas vade iz nekih torova pa da igramo završnicu”, kazao je Pandža.

Mladi zenički košarkaš Benjamin Bajramović najavio je kako su spremni za nastup i puni motiva da se revanširaju Promu za poraz u Donjem Vakufu.

Čelik u ovu utakmicu, nakon dva važna i velika domaća trijumfa, protiv Sparsa 74:65 i Širokog s 99:94, čime su ponovo u igri za plasman u završnicu Prvenstva BiH, sa šestog mjesta i sa omjerom 7-6, dok je Promo s utakmicom više i omjerom 6-8 na osmom mjestu.

josip pandzakup mirze delibasicaokkcelik
KOMENTARI

KOMENTARI