Sport Centar

Nurkić: Trener Portlanda i njegov štab doći će u Njemačku da prate utakmice reprezentacije BiH

Jusuf Nurkić je zdrav i spreman. A to je sjajna vijest za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine koju očekuje nikad zahtjevnije ljeto.

Nurkić: Trener Portlanda i njegov štab doći će u Njemačku da prate utakmice reprezentacije BiH

Jusuf Nurkić je zdrav i spreman. A to je sjajna vijest za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine koju očekuje nikad zahtjevnije ljeto.

U prilično istumbanom kalendaru takmičenja, Zmajeve već krajem avgusta očekuju dvije utakmice drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, a početkom septembra i ono ipak glavno – završnica Evropskog prvenstva (1-18. septembar) na kojoj ćemo se pokušati probiti u drugi krug.

U dosadašnjoj historiji naše reprezentativne košarke to nam je uspjelo samo jednom – tamo još daleke, ratne 1993. na Eurobasketu u Njemačkoj, kada smo osvojili osmo mjesto.

Kako će i šta će biti sada, Nurkić ne želi prognozirati, kaže da od toga nema velike koristi to i da je uvjeren da će, sve što imaju, reprezentativci BiH reći na terenu.

No, u ekskluzivnom razgovoru za Raport, zvijezda američke NBA lige otkriva druge detalje, a to je da će Zmajevi imati i pomalo neočekivanu podršku na Eurobasketu, odnosno u grupi B u njemačkom Kelnu, gdje će nam rivali biti domaćin Njemačka te Francuska, Litvanija, Slovenija i Mađarska (četiri prvoplasirana idu u drugu fazu).

“Moj trener u Blazersima Chauncey Billups i njegov štab dolaze u Njemačku, pratit će naše utakmice, bodrit će nas. Vjerujem da će imati i priliku da se obrati Zmajevima. Mislim da je to sjajna stvar za nas”, kaže 27-godišnji Nurkić za Raport.

S obzirom na to da ćete, kako kažete, ono što imate, o reprezentaciji govoriti na terenu, prebacimo se na ono što je također aktuelno i što do sada niste komentirali, a tiče se Vaše klupske karijere i “friškog” potpisa na novi ugovor sa Portland Trail Blazersima (70 miliona dolara za četiri godine)?

“Portland je za mene definitivno čitavo vrijeme bio priželjkivana destinacija broj jedan. I kada sam dobio status slobodnog igrača krajem juna, nisam razmatrao nikakve druge opcije, jer su prioritet imali pregovori sa Blazersima. Na kraju se završilo na obostrano zadovoljstvo”.

Činjenica da ste potpisali ugovor na četiri godine, plus suma koja je u pitanju, donosi sigurnost i Vama i Blazersima, gdje ste već godinama prvi centar, a tako bi trebalo i ostati…?

“Da. Ovaj ugovor pokazuje da u meni vide budućnost kluba. Nadam se da ćemo, kao tim, ispuniti sve ono što očekujemo, a naše ambicije su najveće.”

Od Vašeg dolaska u feburaru 2017. iz Denver Nuggetsa, Portland je jednom igrao finale Zapadne konferencije NBA lige, dok se prošle sezone nije niti plasirao u play-off. Ovog ljeta su klupski šefovi mnogo toga mijenjali u ekipi, da li je sklopljena dobitna kombinacija?

“Nadam se da jeste, fizionomija tima se donekle promijenila. Mislim da nam je potreban još jedan dio, na klubu je da procijeni može li se to što nam treba pronaći sada na tržištu ili možda, čekati do februara, kad je krajnji rok za razmjene igrača”.

jusuf nurkicportland trail blazers
KOMENTARI