Sport Centar

Naredne sezone u Formuli 1 dvostruko više sprint kvalifikacija

Rukovodstvo Formule 1 saopćilo je danas da će od naredne sezone u šampionatu biti voženo šest sprint trka, koje ustvari služe kao kvalifikacije za onu "pravu" nedjeljnu utrku.

Naredne sezone u Formuli 1 dvostruko više sprint kvalifikacija

Rukovodstvo Formule 1 saopćilo je danas da će od naredne sezone u šampionatu biti voženo šest sprint trka, koje ustvari služe kao kvalifikacije za onu “pravu” nedjeljnu utrku.

Subotnje sprint kvalifikacije uvedene su prošle sezone, a pored startnog poretka za nedjeljnu trku najboljih osam vozača dobija dodatne bodove.

Prošle sezone sprint kvalifikacije vožene su na stazama Silverstone, Monza i Interlagos, dok su ove godine domaćini sprint kvalifikacija bili Imola i Spielberg, a brazilska staza Interlagos je organizator 13. novembra.

Inače, fanovi Formule 1 i dalje imaju podijeljena mišljenja o sprint kvalifikacijama, pošto se mnogima taj koncept nije dopao.

Domaćini šest sprint kvalifikacija naredne sezone biće poznati naknadno. Ranije je iz šampionata Formule 1 saopćeno da će sljedeće sezone biti vožene rekordne 24 trke.

“Drago mi je što možemo da potvrdimo da će šest sprint kvalifikacija biti dio šampionata od 2023. godine i nadalje, nadovezujući se na uspjeh novog formata koji je prvi put uveden 2021. godine”, rekao je izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali.

Organizaciju novih sprint kvalifikacija pozdravio je i predsjednik FIA Mohammed bin Sulayem.

“Potvrda da će se šest trkačkih vikenda sa sprintom održati od sezone 2023. i nadalje je još jedan primjer kontinuiranog rasta i napretka na najvišem nivou moto sporta”, rekao je on.

Šampionat Formule 1 nastavlja se u nedjelju trkom za Veliku nagradu Singapura.

formula1
KOMENTARI