Sport Centar

Na današnji dan prije 50 godina: Slavlje Plavih u Jazinama, Kinđe je odlučio preći u Bosnu

Pred početak finalne utakmice Jugoslavija - Italija vidio sam da se Mirza Delibašić, zvijerajući okolo, polako približava tribinama, pričao je Boša Tanjević… Sjećanje na 23. juli 1972. godine, dan kada je Jugoslavija osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore, a Bosna dobila svog najvećeg igrača.

Na današnji dan prije 50 godina: Slavlje Plavih u Jazinama, Kinđe je odlučio preći u Bosnu
FOTO: Reprezentacija Jugoslavije koja je osvojila zlato: Selektor Novosel, Volaj, Jerkov, Kaljević, Perinčić, Žižić, Macura (stoje); Miličević, Grabovac, Kićanović, Beravs, Delibašić, Todorić (čuče)

Pred početak finalne utakmice Jugoslavija – Italija vidio sam da se Mirza Delibašić, zvijerajući okolo, polako približava tribinama, pričao je Boša Tanjević… Sjećanje na 23. juli 1972. godine, dan kada je Jugoslavija osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore, a Bosna dobila svog najvećeg igrača.  

Nakon što su u julu 1971. u italijanskoj Gorici osvojili titulu evropskog prvaka u kadetskoj konkurenciji, jugoslovenski košarkaški reprezentativci su 12 mjeseci kasnije “prekomandovani” u višu starosnu kategoriju – juniore. Među njima je bio i Mirza Delibašić, tadašnji košarkaš tuzlanske Slobode i prva zvijezda šampionata u Italiji, ali i Dragan Kićanović, Dragan Todorić i Milan Miličević. Selektor je ostao Mirko Novosel, koji je u juniorsku reprezentaciju za Evropsko prvenstvo pozvao i buduće asove Željka Jerkova, Rajka Žižića, Branka Macuru, Čedomira Perinčića, Borisa Beravsa…

Domaćin Petog evropskog prvenstva za juniore bio je Zadar, od 15. do 23. jula 1972. Zbog domaćeg terena i sjajne generacije, reprezentacija Jugoslavije bila je prvi favorit. Plavi su 15. jula startovali ubjedljivom pobjedom nad Grčkom 91:56, u prvom meču Grupe A, u kojem je Delibašić postigao 10 koševa, iako ga je selektor Novosel odmarao veći dio utakmice. Narednog dana na programu je bila utakmica s Bugarskom, kada će se prvi put javiti neraskidiva veza najboljeg bh. sportiste sa zadarskom košarkaškom publikom. U prvih sedam minuta Kinđe postiže svih 13 poena za Jugoslaviju, na kraju se zaustavlja na 29 koševa u još jednoj ubjedljivoj pobjedi Plavih – 98:64.

Ni Francuska u 3. kolu nije mogla pružiti ozbiljniji otpor domaćinu šampionata. Jugoslavija je slavila 71:56, a selektor Novosel je mogao pružiti šansu svim igračima osim povrijeđenog Jerkova. Najefikasniji je ponovo bio Mirza Delibašić sa 14 poena. Uslijedio je prvi dan pauze, nakon kojeg su Plavi imali još jednu priliku za egzibiciju. U Jazinama je deklasirana Čehoslovačka (93:55), svi jugoslovenski igrači su se upisali u strijelce, pri čemu je Delibašić ubacio 11 poena. Tako su Plavi osigurali plasman u polufinale i ostalo je samo da posljednji susret grupne faze protiv Italije odluči ko će s prve pozicije u borbu za medalju. Jugoslavija je bez mnogo problema savladala i Azzurre (79:56), u susretu u kojem je Delibašić postigao 11 poena, a prvo ime susreta bio Zadranin Čedomir Ćiro Perinčić (20 koševa).

Dok je jugoslovenska reprezentacija opravdala ulogu favorita u prvoj fazi, u Grupi B desilo se veliko iznenađenje. Reprezentacija Izraela, predvođena Mikijem Berkovichem, budućom legendom Maccabija, savladala je favorizovani SSSR (70:63) i bacila Sovjete na polufinalni megdan s Plavima. Polufinalni meč protiv SSSR-a, odigran 22. jula 1972. godine, bio je najteži za pulene Mirka Novosela. Na krilima Mirze Delibašića domaćin je stalno vodio, ali je Zbornaja uvijek hvatala priključak. Na kraju su Plavi zabilježili tešku pobjedu 66:59, u koju je Delibašić ugradio 20 poena, a Kićanović 19. Zanimljivo da je sovjetska ekipa bila sastavljena mahom od igrača koji kasnije nisu ostvarili velike karijere, ako se izuzme Anatolij Miškin, 1991. godine selektiran u 50 najvećih košarkaša po izboru FIBA-e.

Kako je u drugom polufinalu Italija savladala Izrael 63:59, ostalo je da Plavi i Azzurri još jednom odmjere megdan, ovaj put u finalu. Bila je to repriza finala Evropskog kadetskog prvenstva jer su 12 mjeseci ranije puleni selektora Mirka Novosela deklasirali Italijane i pobjedom 74:60 osvojili zlato. Juniorsko finale u Jazinama bilo je lišeno bilo kakve neizvjesnosti. Reprezentativci Jugoslavije su vodili od početka do kraja, zabilježili ubjedljiv trijumf 89:65 (45:32) i osvojili titulu evropskog prvaka. Ovacije prepune dvorane ponovo je zaslužio Mirza Delibašić, s 19 poena najbolji igrač finala. Delibašić je bio najbolji strijelac Plavih na šampionatu sa 114 koševa, a izabran je i u idealnu petorku Evropskog prvenstva, u kojoj su bili i Kićanović, Macura, Vebobe (Francuka) i Berkovich (Izrael).

Evropsko juniorsko prvenstvo u Zadru bilo je od sudbonosnog značaja za KK Bosna i bh. košarku. Naime, uoči finalne utakmice protiv Italije, najbolji evropski junior Mirza Delibašić odlučio je da pređe u Bosnu, koja tek ušla u prvu ligu. O ovome je prije 10-ak godina u intervjuu za “Vreme” detaljno pričao Bogdan Tanjević, legendarni trener Studenata.

“Kao neiskusan trener, početnik, dobio sam zadatak da ubijedim Mirzu Delibašića da pređe u Bosnu. Kako da ga ubijedim, čovječe?! Ti pregovori su trajali godinu dana. Šta sve nisam radio, kakve sam sve finte izmišljao! Znao sam da ne smijem direktno – bio je bistar kao đavo, brz, sve znao, imao i ulicu – pa sam odlučio da idem postepeno, izokola. Bio je to posebno smišljen način udvaranja… Pričao sam mu o Bosni, govorio kako smo mala i siromašna ekipa, ali se, eto, slažemo i volimo… Tokom tih 12 mjeseci intenzivnog viđanja, nikada nisam direktno pitao: Hoćeš li da pređeš u Bosnu. Samo sam često bio tu, u njegovoj okolini, s njim razgovarao o svemu i svačemu… Vule Vukalović i ja smo otišli na Evropsko košarkaško prvenstvo za juniore. Pred početak finalne utakmice Jugoslavija – Italija vidio sam da se Mirza Delibašić, zvijerajući okolo, polako približava tribinama. Ne primjećujući Vuleta i mene, prišao je svom bratu koji je sjedio u redu ispod nas. ‘Je li stigao Boša?’, pitao ga je. Znao sam da sam ga dobio. Bio je moj! Sutradan smo se istim kolima vraćali u Sarajevo. ‘Hajde, vozdra! Sljedeće nedjelje ću doći da potpišem’, rekao je izlazeći iz auta…”

Jugoslavija – Italija 89:65

Zadar, 23. juli 1972. Dvorana u Jazinama. Gledalaca 4.000. Sudije: Bestgen (SR Njemačka) i Negulescu (Rumunija). Pet ličnih grešaka: Gergati (40). Rezultat: Jugoslavija – Italija 89:65 (45:32)

JUGOSLAVIJA: Todorić (8), Volaj (7), Grabovac, Kićanović (17), Žižić, Miličević (10), Beravs (4), Kaljević, Delibašić (19), Perinčić (14), Macura (10), Jerkov.

ITALIJA: Sgarzi (2), E. Beretta, M. Beretta, Giroldi (13), Benatti, Benelli (13), Giusti, Villalta (19), Borlehoni, Bianchi (8), Vecchiato, Gergati (10).

mirza delibasic
KOMENTARI