Sport Centar

Musemić na revijalnom meču za Kelija: Kad ste bili za njegovim stolom osjećali ste se sigurno

Nizom prigodnih aktivnosti obilježena je trideseta godišnjica smrti Želimira Vidovića Kelija, proslavljenog fudbalera FK Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Musemić na revijalnom meču za Kelija: Kad ste bili za njegovim stolom osjećali ste se sigurno

Nizom prigodnih aktivnosti obilježena je trideseta godišnjica smrti Želimira Vidovića Kelija, proslavljenog fudbalera FK Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas se navršavaju tri decenije od smrti bivšeg fudbalskog asa Sarajeva i reprezentativca Jugoslavije Kelija koji je ubijen dok se iz bolnice vraćao na Dobrinju, gdje je prevozio ranjene sugrađane.

U znak sjećanja na heroja u kopačkama Kelija u dvorani “Ramiz Salčin“ na Mojmilu održana je revijalna utakmica između ekipa veterana FK Sarajeva, u kojem je Keli počeo i doživio fudbalsku afirmaciju i FK Bosna Sarajevo.

Veterani Bosne slavili su pobjedu rezultatom 3:1, a jedan od učesnika revijalne utakmice i bivši fudbaler FK Sarajeva Amar Ferhatović je istakao da je lično poznavao i bio blizak sa Kelijem koji je igrao s njegovim ocem.

“Teško je na ove godišnjice. Evo odazvali smo se u velikom broju, tu je sarajevska Bosna i veterani Sarajeva. To su klubovi u kojima je Keli igrao. Počeo u Bosni, pa postao legenda FK Sarajeva. Naše pojavljivanje ovdje je bilo najmanje što smo mogli uraditi da obilježimo ovaj dan i prisjetimo se Kelija“, rekao je Ferhatović.

Revijalnom meču prisustvovao je i Husref Musemić, dobro poznato ime bh. fudbala i bivši Kelijev suigrač u FK Sarajevu.

Musemić je kazao da je bila čas i privilegija biti dio tima u kojem je igrao Želimir Vidović Keli.

“Kada ste bili u njegovom društvu i za njegovim stolom ste se osjećali sigurnim. Ne znam zbog čega, ali ta njegova karizma se rijetko nađe. Dosta sam ljudi upoznao kroz život, karijeru i posao, ali takve sam rijetko sretao. Drago mi je da njegovo ime nije zaboravljeno, da se na ovaj način želi pokazati da nikada i neće biti zaboravljen“, poručio je Musemić.

Sjećanje na Želimira Vidovića Kelija obilježeno je i polaganjem cvijeća na Centralno spomen-obilježje kod zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.

U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo večeras će biti prikazan i dokumentarni film “Keli” koji govor o životu i smrti Želimira Vidovića. Autor filma je Muhamed Bikić, a snimljen je u produkciji TVSA.

U Bordo FAN SHOP-u u ponudi su i majice posvećene legendi kluba i čovjeku velikog srca, Želimiru Vidoviću Keliju po cijeni od 25 KM. U dogovoru sa porodicom Vidović, sav prihod od prodaje majica ide u obnovu spomen obilježja u TC Butmir.

Želimir Vidović Keli ubijen je 17. maja 1992. godine tokom opsade Sarajeva. Učestvovao je u dobrovoljnoj operaciji kako bi pomogao u transportu ranjenih civila u obližnju bolnicu u sarajevskom naselju Dobrinja. Nakon što je konvoj zaustavljen na srpskom vojnom punktu, vojnici su ga odveli, a bez informacija o njegovoj sudbini ostalo se naredne četiri godine. Kelijevi posmrtni ostaci otkriveni su 1996. godine u plitkoj masovnoj grobnici, zajedno sa ostacima još troje ljudi. Njegovi posmrtni ostaci su 5. juna 2004. godine sahranjeni u Sarajevu, zajedno sa dresom FK Sarajeva.

fksarajevozelimir vidovic keli
KOMENTARI