Sport Centar

Mancini: Od septembra nas je skroz napustila sreća, a mogli smo da osvojimo Svjetsko prvenstvo

Činilo se da će Roberto Mancini biti smijenjen nakon velikog neuspjeha reprezentacije Italije, koja je eliminisana iz baraža za Mundijal u Kataru.

Mancini: Od septembra nas je skroz napustila sreća, a mogli smo da osvojimo Svjetsko prvenstvo

Činilo se da će Roberto Mancini biti smijenjen nakon velikog neuspjeha reprezentacije Italije, koja je eliminisana iz baraža za Mundijal u Kataru.

Bolja je od Italije bila selekcija Sjeverne Makedonije sa 1:0, ali Mancini je ipak na kraju ostao selektor Azzurra.

Potvrdio je to na današnjoj konferenciji za medije pred prijateljski meč protiv Turske.

“Pričali smo dosta u posljednje vrijeme. Imamo iste ideje oko svih stvari o kojima smo pričali. A, pričat ćemo opet za nekoliko dana, jer smo sada fokusirani na utakmicu sa Turskom. Vidjećemo šta i kako možemo da unaprijedimo u budućnosti. Čeka nas težak period, teške utakmice”, rekao je Mancini.

Selektor Italijana osvrnuo se na prethodni period.

“Jako sam srećan zbog svega što smo uradili u protekle četiri godine i jako sam zahvalan. Osvajanje Evropskog prvenstva nije jedina dobra stvar koju smo napravili. Svi momci zaslužuju pohvale za sve što su uradili. Ova grupa momaka je izuzetna. Trebalo je da budemo prvi u kvalifikacijama, sa najmanje dva boda prednosti ispred Švicarske. Trebalo je da dobijemo Švicarsku u Bazelu sa 3:0. Od septembra nas je sreća napustila skroz. Ne mogu da krivim igrače jer smo sve vrijeme igrali dobar fudbal, ali nam je nedostajala završnica. Bilo je grešaka, previše smo šansi potrošili”, smatra Mancini.

Mancini je uvjeren da je Italija mogla da osvoji Svjetsko prvenstvo.

“Sada treba da uključimo nove, mlade ljude u sistem. Nadamo se da će oni dobiti više prilike u svojim klubovima. To je ključna stvar. Imamo mnogo mladih igrača koji imaju ambiciju da igraju za Italiju uz blistav potencijal. Sada treba da gledamo kako njih da uključimo. Sadašnji tim, uz neka nova lica, mogao je da osvoji i Mundijal. Vidjećemo šta će biti, promijenićemo neke stvari već za naredne mečeve. Sada treba da se okrenemo ka sljedećem Euru i probamo da odbranimo titulu”.

Demantovao je informaciju da su Ciro Immobile, Jorginho i Lorenzo Insigne završili reprezentativnu karijeru.

“Ja sam natjerao igrače da se vrate u klubove. Ako možemo da uradimo nešto za njih i njihove klubove, zadovoljstvo nam je. Gledajte, oni bi protiv Turske bili na tribinama, neki od njih imaju fizičke probleme, tako da svakako ne bi igrali. Neki od njih nisu htjeli da idu, ja sam im rekao da treba da odmore”, objasnio je Mancini.

italijaroberto mancini
KOMENTARI