Sport Centar

Magoda: U roku od 15 dana ćemo znati ko će biti selektor rukometne reprezentacije BiH

U srijedu je u prostorijama Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana sjednica novog Upravnog odbora, a između svih tema je postignut i načelni dogovor o tome kako postupati prema dugovanjima Saveza koja već godinama koče djelovanje rukometne kuće, a samim tim i štete razvoju rukometnog sporta.

Magoda: U roku od 15 dana ćemo znati ko će biti selektor rukometne reprezentacije BiH

U srijedu je u prostorijama Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana sjednica novog Upravnog odbora, a između svih tema je postignut i načelni dogovor o tome kako postupati prema dugovanjima Saveza koja već godinama koče djelovanje rukometne kuće, a samim tim i štete razvoju rukometnog sporta.

O tome je govorio novi predsjednik Saveza, Kenan Magoda.

“Razgovarali smo na temu ID broja RSBiH gdje ćemo ići u pravcu da ovaj saziv Upravnog odbora mora ići u rješavanje dugovanja jer je to naša obveza. Moramo krenuti u rješavanje nagomilanih problema”, kaže Kenan Magoda za Dnevni list.

Savez preuzima dugovanja, a ovo bi trebalo značiti da bi konačno mogao napraviti i temelj za kakav – takav prosperitet.

“To nam je zaključak, ID broj postoji, samo moramo pronaći način kako preuzeti i početi rješavati dugovanja. Tu smo nažalost bespovratno izgubili četiri godine, a da nismo riješili nijedan jedini problem, i cilj ovog Upravnog odbora je da podignemo ljestvicu za neki novi UO i da krenemo u rješavanje problema”, priča Magoda i dodaje:

“Koliko ćemo uspjeti, to ćemo vidjeti, ali jedanput moramo krenuti. Dugo su postojale spekulacije o iznosu dugovanja i zato nam je prvi cilj u sljedećem periodu prvo definirati koja su to dugovanja RSBiH. Kroz medije i javni poziv ćemo tražiti sve pravne i fizičke subjekte kojima je RSBiH dužan da ispostave fakturu, fiskalni račun i dokaz da je izvršena usluga da bi to evidentirali kao dug, a onda pokušali ući u pregovore o reprogramu navedenog duga. U stvari želimo da zaštitimo dignitet RSBiH, ali i da vraćamo dugovanja. Ovo nije problem 12 ljudi u UO-u, nacionalni savez je problem svih institucija unutar BiH koje su nadležne za sport i s takvim nastupom ćemo biti jedinstveni jer u sportu nema nacionalne pripadnosti. Jedini cilj je da uspostavimo pravi Savez kako to i dolikuje”, istakao je.

Sve ovo je kočilo progres rukometa u BiH, a sam načelni dogovor oko ovog pitanja već znači pomak.

“Koliko god trivijalno zvuči, ovo su veoma važni koraci oko kojih prethodne kolege nažalost nisu mogle naći zajednički jezik. Mi smo to postigli brzo i raduje me jedna pozitivna i dobra atmosfera u novom UO i iskreno se nadam da će ova atmosfera potrajati u sljedeće četiri godine koliko traje mandat”, rekao je Kenan Magoda.

UO je radio na izmjenama Propozicija Premijer lige.

“Napravili smo izmjene koje nam mogu garantirati puno transparentnije natjecanje. To se odnosi na prijenos utakmica jer se događalo da neke utakmice nisu snimane. Uvijek je bilo nekih opravdanih ili neopravdanih razloga, bio je dosta nedorečen pravilnik i trebalo je donijeti izmjene u ponašanju trenera prema sucima i povjerenicima natjecanja. Neke stavke su tu bile samo kao suho slovo na papiru. Utvrđen je raspored kad se utakmice mogu igrati, a klubovi su obvezni pored prijavljivanja dvorane A prijaviti i varijantu B. Događalo se da u nekim gradovima klubovi kao razlog iznesu da ne mogu igrati utakmicu jer se nešto drugo događa u tom terminu, a u stvari se radilo o rezultatskom kalkuliranju”, pojasnio je Magoda.

Na sjednici UO-a se govorilo i o ženskoj reprezentaciji koja će obje utakmice kvalifikacija za SP s Grčkom igrati u Cazinu, dok će muška reprezentacija otvarajuću utakmicu kvalifikacija za EP sa Crnom Gorom igrati u Sarajevu. Muški tim bi uskoro trebao dobiti i novog selektorom , a spekulira se s imenom Irfana Smajlagića.

“Mi smo već u razgovorima za selektora, neću licitirati imenima, ali mislim da ćemo imati u roku 15 dana konačnu sliku ko će biti selektor reprezentacije. Ono što mogu reći je da smo u potrazi za zvučnim rukometnim imenom, stručnjakom koji ima viziju budućnosti, odnosno kako raditi smjenu generacija koja je neminovno na našim vratima, koji mora posložiti mlađe selekcije, kadetsku i juniorsku, koje su ključne za formiranje ozbiljne seniorske reprezentacije”, izjavio je Magoda.

kenan magoda
KOMENTARI