Sport Centar

Kapitenka bh. odbojkaške reprezentacije vratila se u Italiju: Ovo je mjesto gdje se nalazi srce

Kapitenka odbojkaške reprezentacije BiH Edina Begić nakon godinu dana izbivanja iz Italije ponovo se vratila u ekipu Monze, u kojoj je imala najveće uspjehe u karijeri.

Kapitenka bh. odbojkaške reprezentacije vratila se u Italiju: Ovo je mjesto gdje se nalazi srce

Kapitenka odbojkaške reprezentacije BiH Edina Begić nakon godinu dana izbivanja iz Italije ponovo se vratila u ekipu Monze, u kojoj je imala najveće uspjehe u karijeri.

Italijanski klub ponosno je predstavio svoju legendarnu igračicu koja je inače rekorder po broju klupskih nastupa u ligi (98).

Edina Begić je prošle sezone igrala za moskovski Dinamo, a u jeku sezonu doživjela je tešku povredu, puknuće prednjeg ukrštenog ligamenta desnog koljena. Sada je u fazi oporavka, a u međuvremenu je odlučila da se vrati u klub u kojem je već provela pet nezaboravnih sezona. Za to vrijeme sa Monzom je osvojila CEV Challenge Cup (2019) i CEV Cup (2021). Sada će ponovo biti na raspolaganju treneru Marcu Gaspariju za italijansku Seriju A1 i CEV Ligu prvaka.

Ovo je mjesto gdje se nalazi srce, a Monza je to oduvijek bila. Jedva čekam da se vratim u dres Vero Volleyja već šestu sezonu, pošto mi je ovo kao drugi dom i sretna sam zbog ove sjajne prilike. Puno se fokusiram na rehabilitaciju koljena kako bih se vratila jača nego prije i pomogla timu da napiše još jednu fantastičnu sezonu. Saznanje da sam igrač koji je odigrao najviše nastupa u istoriji Monce u A1 daje mi još više odlučnosti i snage. Svjesna sam da je sastav jak: lijepa mješavina mladosti i iskustva. Mnogo je sportista koji igraju takmičenja na najvišem nivou i koji znaju da pobeđuju. I mene će, nakon što sam ovdje osvojila Challenge i CEV Cup, potaknuti želja da kući donesem još jedan pehar. Želim da se zahvalim na ovoj novoj prilici, mojoj porodici, mom partneru Pieteru Verhsu, koji mi pomažu u ovom periodu oporavka. Sigurna sam da ću moći da se vratim na vrh i ponovo pobjeđujem”, rekla je Begić za Nezavisne novine.

Rođena Tuzlanka prve odbokaške korake napravila je Bratuncu. Potom je uslijedio odlazak u Imzit Dobrinju i Hercegovac, da bi 2011. godine otišla u Arkanzas (SAD) na koledž u Little Rock gdje je stekla status jedne od najboljih igračica ovog univerziteta u historiji. Dobitnica je nagrade student-sportista u sezoni 2014-2015.

“Sretni smo što nam se Edina vratila. Radi se o veoma talentovanom sportisti, koji će sigurno moći da nam garantuje solidnost u prijemu, kontinuitet u servisu i efikasnost u napadu. Nadamo se da će, nakon nekoliko mjeseci rehabilitacije, moći ponovo da se iskaže na visokom nivou performansi”, izjavio je Claudio Bonati, sportski direktor Monze.

Zbog povrede Edina Begić neće biti na raspolaganju selektoru BiH Stevanu Ljubičiću u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2023. godine. Bh. odbojkašice se nalaze u grupi zajedno sa reprezentacijama Norveške, Švicarske i Grčke. Prva utakmica je na rasporedu 20. avgusta protiv odbojkašica Norveške.

edina begicmonza
KOMENTARI