Sport Centar

Kako je prije 50 godina u Sarajevo stigla prva košarkaška titula

Puno prije nego će KK Bosna osvojiti brojne domaće i titulu evropskog prvaka, grad na Miljacki su košarkom zarazile djevojke. Dok je '60-ih godina prošlog stoljeća muški KK Mlada Bosna (budući KK Željezničar) povremeno igrao Prvu ligu (posljednji put u sezoni 1967-68, okončanu s katastrofalnim omjerom 0-22), u isto vrijeme su dva ženska košarkaška kolektiva kročila put ka vrhu.

Kako je prije 50 godina u Sarajevo stigla prva košarkaška titula

Puno prije nego će KK Bosna osvojiti brojne domaće i titulu evropskog prvaka, grad na Miljacki su košarkom zarazile djevojke. Dok je šezdesetih godina prošlog stoljeća muški KK Mlada Bosna (budući KK Željezničar) povremeno igrao Prvu ligu (posljednji put u sezoni 1967-68, okončanu s katastrofalnim omjerom 0-22), u isto vrijeme su dva ženska košarkaška kolektiva kročila put ka vrhu.

Nešto poput škotskog gradskog fudbalskog derbija Dundee vs. Dundee United, tako su ljubitelji košarke u bivšoj Jugoslaviji morali pažljivo razlikovati dva sarajevska ženska košarkaška kluba sličnih imena – Bosna i Mlada Bosna. Treba naglasiti reći da je Mlada Bosna bila znatno uspješnija šezdesetih godina pa je ovaj klub 1969. osvojio treće mjesto, dok je “stara” Bosna bila osma.

U narednoj sezoni (1969-70) dešavaju se dvije krupne promjene u ženskoj košarci: Prvenstvo seli u dvorane, a Mlada Bosna mijenja ime u Željezničar. U prvoj sezoni s novim imenom, “Plave” završavaju na sedmom mjestu, jednu poziciju ispod gradskih rivalki iz Bosne.

Uoči naredne sezone (1970-71) nije bilo previše razloga za optimizam u redovima Željezničara. Jasna Selimović, reprezentativka i jedna od najboljih košarkašica Želje, preselila je u redove Voždovca jer se udala za tadašnjeg košarkaša Beograda, budućeg legendarnog trenera Bogdana Tanjevića.

Mlada Esma Smajiš “u mislima” je bila u Italiji, sa izabranikom svog srca – Manuelom Ragom, košarkašem Ignisa iz Varezea. Ljubav sarajevske košarkašice i Meksikanca, jednog od najboljih igrača evropskog prvaka Ignisa, rodila se u aprilu 1970. godine, uoči finala Kupa šampiona između Ignisa i CSKA u sarajevskoj Skenderiji.

No, Željo je imao sjajnu Olgu Đoković, jednu od najboljih jugoslovenskih košarkašica svih vremena koja je bila kapiten i “alfa i omega” kluba. A na klupi je već osam godina sjedio inžinjer Ljubiša Lučić…

“Bio je strašno temeljit. Prije svih pratio je američku košarku, nabavljao literaturu iz ove zemlje”, svog učitelja se u jednom intervjuu prisjetila Olga Đoković.

Lučić je “probrao” glavnu petorku u kojoj su, osim Olge Đoković, bile i reprezentativka Ankica Bašić, te Slobodanka Đorović, Jasminka Šahović i Aida Smajiš. U svakom trenutku su bile spremne uskočiti Slobodanka Rodić, Vera Marić, Biljana Bošnjak, Vesna Kristić…

Prvi dio Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1970-71 ekipa Željezničara završila je na četvrtom mjestu, u konkurenciji 11 klubova. “Plave” su ostvarile sedam pobjeda i tri poraza i gledale u leđa Crvenoj zvezdi (9-1), gradskom rivalu Bosni (8-2) i Voždovcu (7-3).

Ljubitelji košarke koji su sanjali prvu titulu u gradu na MiIjacki znatno veće nade polagali su u Bosnu, koju je s klupe predvodio Čedomir Đurašković, a prve zvijezde tima bile njegova supruga Vera Đurašković, potom Slavojka Taušan, Vera Gluščević i Gordana Janjić. Na Želju je malo ko obraćao pažnju…

Drugi dio sezone donio je “rapsodiju u plavom”. Košarkašice Željezničara ruše sve pred sobom, pred rekordnim brojem gledalaca u Skenderiji trijumfuju protiv gradskog rivala i tako Bosnu izbacuju iz trke za titulu.

Uoči posljednjeg kola Željezničar se omjerom 16-3 na čelu tabele izjednačio sa Crvenom zvezdom. Rasplet kao da je režirao Hitchcock: Raspored je htio da Crvena zvezda i Željezničar u direktnom duelu u posljednjem 20. kolu u Beogradu riješe pitanje prvaka.

Svi aduti su bili na strani Beograđanki: Imale su prednost domaćeg terena, a u prvom dijelu sezone u Skenderiji su slavile sa čak 14 poena prednosti protiv Željezničara.

Međutim, “Plave” su bile najbolje kad je bilo najpotrebnije i tog 11. aprila 1971. ispisale historiju bh. sporta. Željezničar pobjeđuje Zvezdu u Beogradu i u Sarajevo donosi prvu titulu prvaka Jugoslavije! Dotad je samo jedan sarajevski klub osvojio titulu prvaka Jugoslavije u ekipnom sportu – FK Sarajevo (1967).

“Kada smo se narednog dana, ujutro oko 6 sati, vozom vratile u Sarajevo, na Željezničkoj stanici dočekali su nas sarajevski taksisti. Potom je kolona automobila krenula gradom, glasno svirajući i tako razbijajući san našim sugrađanima. Bila su to predivna vremena”, prisjetila se Olga Đoković, legenda bh. sporta, igračica koja je za Željezničar odigrala 400 utakmica i postigla oko 10.000 koševa.

Tako su košarkašice Željezničara prije 50 godina donijele prvu titulu košarkaškog prvaka u Sarajevo. Tri godine kasnije, u sezoni 1973-74, njihov uspjeh ponovit će košarkašice Bosne, da bi u sezoni 1977-78 titulu osvojili i košarkaši Bosne pod vodstvom Bogdana Tanjevića, supruga nesuđene Željine šampionke Jasne Selimović…

zkkzeljeznicar
KOMENTARI

KOMENTARI

Obavijesti me o
avatar
wpDiscuz