Sport Centar

Jedan derbi, dva stručnjaka: Sabljina savršena žrtva i novi trener sa starim problemima

Sarajevski derbi jučer na Grbavici nije ponudio mnogo toga zanimljivog (barem kada je teren i fudbalska igra u pitanju), ali ipak smo mogli dobiti odgovore na neka važna pitanja kada su u pitanju veliki rivali Željezničar i Sarajevo.

Jedan derbi, dva stručnjaka: Sabljina savršena žrtva i novi trener sa starim problemima

Sarajevski derbi jučer na Grbavici nije ponudio mnogo toga zanimljivog (barem kada je teren i fudbalska igra u pitanju), ali ipak smo mogli dobiti odgovore na neka važna pitanja kada su u pitanju veliki rivali Željezničar i Sarajevo.

Domaći tim je uspio da dođe do velike pobjede od 2:0, a tri boda iz duela s najvećim rivalom mnogo će značiti mladom sastavu Plavih, predvođenim srčanim Edisom Mulalićem.

Mulalić se još jednom pokazao “penicilinom” za komšije sa Koševa i trenerom metoda savršeno programiranih za sarajevski derbi, pošto je ovo već treći u kojem on upisuje trijumf protiv bordo tima u isto toliko mečeva. Jasno je odavno da je popularni Sablja prava osoba za ovakve duele, prepune naboja i tenzije, u kojim njegov karakter i temperament dolaze do izražaja.

Bivši Željin defanzivac zna pripremiti ekipu za derbi i prenijeti im svoje emocije, a u svakom njegovom derbiju jasno se vidi razlika u voljnom momentu kod njegovih i protivničkih igrača. Jednostavno, igrači Željezničara su u veliku većinu duela s bordo momcima ulazili daleko odlučnije, a naravno da to donosi prevagu u takvim mečevima.

Posebno kada se uzme u obzir i da je Mulalić taktički nadmudrio Aleksandra Vasoskog u jučerašnjem duelu, pošto je Makedonac apsolutno izgubio bitku na sredini terena. Mulalić ju je nakrcao veznim igračima – Mekić, Hajdarević, Štilić, Bekrić, a vezni fudbaler je i mladi Armin Hodžić, koji je imao ulogu napadača, što se ispostavilo još jednom ispravnom odlukom Mulalića.

Hodžić je na toj poziciji zaigrao prinudno, pošto spada u kategoriju igrača do 21 godine, a Mulalić ga je u izostanku klasičnih napadača gurnuo u vrh. Hodžić mu je vratio pogotkom za 1:0 i to nakon prekida, koje su, kako sam Mulalić kaže, Plavi vježbali cijelu sedmicu znajući da je to bolna tačka bordo tima već mjesecima, možda i godinama unazad.

Taj problem nije znao riješiti Goran Sablić, a zasad to ne polazi za rukom ni makedonskom stručnjaku Vasoskom, koji je upozorenja na to dobijao i tokom priprema, pošto je u jednoj utakmici Sarajevo čak tri gola primilo nakon prekida.

Rekao je svojevremeno Vasoski da u Sarajevu ne prolazi način postavljanja na prekidima koji je on forsirao u svim svojim ranijim klubovima, stoga je očigledno da će morati pronaći lijek što prije ako želi ekipu odvesti u Evropu.

Čvrsta sredina terena Plavih na čelu s rastrčanim i neumornim Hajdarevićem i Mekićem, nije dozvolila da Sarajevo zaigra svoju igru, a utisak je i da je Vasoski tu napravio pogrešku krenuvši u meč sa samo dva veznjaka – Kapićem i Đokanovićem. Njih dvojica nisu mogla parirati ranije pomenutom velikom broju veznjaka Plavih, posebno kada su tu iskusni Samir Bekrić i Semir Štilić.

Kada su izašli sastavi za meč, mnogi su vjerovatno pomislili da će taj srednji red Plavih s njima dvojicom biti prespor za Sarajevo te da će ih bordo momci jednostavno nadrčati, ali sve je to Mulalić uspio kompenzirati tako što je opet odradio veliki posao na motivaciji ekipe, te postavljanjem pomenutog radišnog tandema iza veterana Štilića i Bekrića.

Na prvu, utisak je da se Željezničar potpuno uključio u borbu za Evropu, ali takva konstatacija na konferenciji za medije čak je naljutila Mulalića. Naravno, sve zbog jako teške situacije u kojoj se klub nalazi. Želji je u jednom trenutku prijetila i suspenzija uoči nastavka Premijer lige BiH, stoga Mulalić priču o međunarodnoj sceni smatra neukusnom bajkom, barem zasad.

“Mi se borimo da očuvamo ovo gdje vi sjedite. I te sad neke stvari… Vi ste u pogrešnom filmu. Željo je pobijedio i ići ćemo na pobjede, ali to pričati… Tražim od igrača 300 posto jer su to Balkanci. Kad od njih tražiš manje, oni će dati 40 posto. Ne tražim alibi, ali treba biti pametan. Okrenem se danas na klupi, to su sve djeca. Talentirani su i to treba uklopiti. To potencirati i tražiti od momaka… Rekao sam im da nemaju danas šta izgubiti. Samo čast i obraz. Samo to ne smijemo izgubiti. Pa klupa Sarajeva… Ulaze igrači koji bi u svakom drugom klubu bili glavni. Sreća nam je pa nemamo taj Kup. Sreća u nesreći“, rekao je Mulalić.

Jasno je da Željezničar, ovakav kakav jeste, teško može izboriti Evropu, ali isto tako je jasno i da Mulalić pokušava amortizovati očekivanja navijača i pritisak na ekipu. To je vjerovatno dobar pravac, pošto se ipak radi o timu s dosta mladih igrača, kojem bi velika očekivanja samo bila nepotreban teret i napravila bi više štete nego koristi.

Ako uspije sačuvati ekipu od takvog pritiska, bit će to još jedan Mulalićev sjajan posao, jer s druge strane, on se mora potruditi i da nivo motivacije ostane na istom nivou u predstojećim utakmicama.

Derbiji za njega očito nisu problem, ali i ostale utakmice nose tri boda i to će biti pravi ispit za Mulalića, stoga će svakako biti zanimljivo vidjeti koliko je kao stručnjak napredovao u proteklim godinama u kojim je radio u Crnoj Gori. Puno je lakše ekipu motivisati za derbi, pravi je izazov zapaliti plamen u svlačionici pred mečeve sa manje atraktivnim rivalima i na puno težim terenima nego što ga nudi Grbavica.

Gledajući sveukupnu situaciju, Vasoski ima daleko manje problema od Mulalića, ali očigledno i da te njegove nije jednostavno riješiti. Ukoliko ne nađe način da smanji prijetnje iz prekida, što je već gorući problem Sarajeva, ekipa će prosuti još mnogo bodova i dovesti Evropu u pitanje.

Pitanje motivacije također je na stolu, pogotovo kada se pokušava lakonski opravdati kao što je to učinio sinoć Makedonac na press-konferenciji, konstatujući da se “ekipa emotivno ispraznila protiv Slobode”. Kao da kažete da se ne možete odbraniti od medvjeda jer ste svu municiju potrošili loveći zeca.

Ako je i pao s Marsa, Vasoski bi trebao znati šta ovom gradu i navijačima znači derbi protiv Želje. Taman da ste tri dana ranije igrali Ligu prvaka, pitanje mentalnog pristupa ne bi se trebalo postavljati.

Makedonca do ljeta čeka još nekoliko sličnih utakmica, a da li će učiti na svojim greškama, ostaje da vidimo.

U svakom slučaju, iza nas je još jedan derbi koji nosi svoje lekcije i koji može odrediti nastavak sezone za dvije sarajevske ekipe. Ali i ne mora. Utakmice između Željezničara i Sarajeva su uvijek bile univerzum za sebe. I dobro je da je tako.

aleksandar vasoskiedis mulalicfksarajevofkzeljeznicar
KOMENTARI