Sport Centar

Izvještaj Peteva nije na dnevnom redu IO NSBiH: Nema potrebe za raspravu o tome, ima vremena

U Sarajevu će danas biti održana posljednja sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u godini na isteku.

Izvještaj Peteva nije na dnevnom redu IO NSBiH: Nema potrebe za raspravu o tome, ima vremena

U Sarajevu će danas biti održana posljednja sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u godini na isteku.

Kako piše Avaz, riječ je o radnoj, a ne svečanoj sjednici. To je potvrdio i član Izvršnog odbora NSBiH Fuad Čolpa.

“Bit će dosta radno, dobili smo obiman materijal”, rekao je Čolpa za Avaz i dodao:

“Na dnevnom redu je usvajanje pravilnika o licenciranju, kako za domaće, tako i UEFA-ina takmičenja, te ugovori igrača profesionalaca, sistem takmičenja, plan sredstava, odnosno budžeta za iduću godinu, rashodi u ovoj…”

Iako će biti, kako Čolpa kaže, jako radno, na dnevnom redu nema izvještaja Ivayla Peteva i o selektoru ni neće biti rasprave.

“Ne bih rekao… To nije na dnevnom redu. Po mojoj procjeni, diskusija i bilo šta drugo vezano za selektora, bit će na dnevnom redu u januaru. Bit će vremena da selektor podnese neki izvještaj i da se o tome razgovara”, otkrio je Čolpa i dodao:

“Ovo je kraj godine i sumnjam da ćemo u srijedu (danas – op. a.) razgovarati o selektoru, izuzev ako se nešto iznenada ne pojavi pred nama. O toj temi ćemo vjerovatno razgovarati u januaru. Imamo i prostora i vremena, tek u junu su prve utakmice Lige nacija. Nema potrebe da sada raspravljamo o tome”.

Otkrio je Čolpa da će zbog određenih projekata UEFA i FIFA, u narednoj godini budžet NSBiH biti nešto veći nego u ovoj na izmaku.

“Ne bih da to otkrivam ja… Uglavnom, predviđen je malo veći nego ovogodišnji, jer ima tih projekata od strane UEFA-e, FIFA-e, do prihoda od utakmica, sponzora… Savez, uglavnom, ima 20-tak stavki raznih priliva (u 2020. godini rashodi NSBiH su bili 20.610.600 KM, a prihodi 20.957.000 KM, dok je planirani prihod u ovoj godini bio je 27.336.000 KM, a rashod 26.980.400 KM – op.a.)”, kazao je Čolpa za Avaz.

Imate li novih informacija oko poboljšanja infrastrukture, odnosno novih terena na bh. stadionima?

“To je projekat od UEFA-e… Uglavnom, to su sredstva koja će biti osigurana. Koliko se sjećam, to je od 1,2 do 1,7 miliona KM po terenu… Već je donesena odluka da će se prvo raditi tereni na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, tuzlanskom Tušnju, koji je i najlošiji u ovoj situaciji, te mostarski stadion Pod Bijelim brijegom. A što se tiče ostalih devet terena, svake od narednih godina bi trebali raditi po tri. Ta kompletna realizacija možda može kasniti samo jednu godinu”, odgovorio je Čolpa.

Za kraj je zaključio to da je NSBiH pozitivno poslovao u 2021. godini.

“Koliko sam vidio iz izvještaja, Savez je pozitivno poslovao… Po svim stavkama je dobro rađeno. Plan je tu negdje, možda da je malo veći zacrtan za iduću godinu, ali će vjerovatno dobiti prolaznu ocjenu”, rekao je Čolpa.

fuad colpafudbalska reprezentacija bihivaylo petevnogometni savez bih
KOMENTARI