Sport Centar

Izašli kao pobjednici iz izazovne godine: Top 10 gaming kompanija u 2020.

Prošla godina je bila jedna od najizazovnijih godina u čitavom svijetu. Pandemija, svijet se zaustavlja, pa tako i gaming.

Izašli kao pobjednici iz izazovne godine: Top 10 gaming kompanija u 2020.

Prošla godina je bila jedna od najizazovnijih godina u čitavom svijetu. Pandemija, svijet se zaustavlja, pa tako i gaming.

Mnogo igara koje smo iščekivali u 2020. godini su odgođene, dok se ovih 10 gaming kompanija zaista potrudilo da i u ovoj izazovnoj godini napravi veliki trag u gaming industriji. Naglasak da ovo nije redoslijed kompanija, već samo lista istih.

RIOT GAMES

Riot Games je 2009.godine izbacio jednu tada svima čudnu, ali nakon par godina jednu od najpopularnijih igara svih vremena, League of Legends. Danas, 11 godina kasnije jedan je od velikih i važnih imena za današnju eSports scenu, te i u 2020.godini nisu stali. Izbacili su Valorant,radili su na velikim update-ima za League of Legends, izbacili su League of Legends: Wild Rift, League za mobile uređaje, i u razvoju je MMORG. Riot Games iako po mnogima ima najtoksičniji community, Developeri uvijek slušaju svoje igrače, i nikada nisu uradili neku od odluka koje možda ne bi odgovarale u igri ili community-u, i Riot Games je jedan od simbola za kompanije kojima se vjeruje.

BLIZZARD

Od 1991. godine Blizzard uljepšava i postavlja jedan od temelja za razvijanje gaminga onakvog kakvim ga danas poznajemo. Zaslužni su za mnoge igre, a naravno njihov pečat u gamingu je ostavio serijal igara Warcraft. Jedna od kompanija sa najboljom tehničkom podrškom. Čak i da nemate nikakvih problema, uvijek igrači dođu da makar imaju konverzaciju sa ljubaznim ljudima koji su dio Blizzard kolektiva. Godinu će definitivno obilježiti Call of Duty Warzone, Black Ops Cold War, i redoviti update-i za Overwatch dok je u toku razvijanje igre Overwatch 2. Blizzard je uvijek bio jedna od boljih kompanija koja je bila kompletirana u svim područijima, i to je nastavila u 2020.godini.

NINTENDO

Nintendo, Super Mario, cartidge u koji pušete ako ne radi, stara dobra sjećanja. Nintendo je većini bio prvi korak našeg gamerskog života, i svako će biti ispunjen nostalgijom ako čuje riječ Nintendo. Ako će iko pamtiti Nintendo u 2020.godini, to će onda vjerovatno biti po Family Friendly igri Animal Crossing: New Horizons. U doba kada je većina kompanija u krizi, Nintendo je zaradio veliki profit sa njihovom konzolom Nintendo Switch. Nintendo je započeo jednu veliku avanturu, i ako nastavi tako u 2021. godini, učiniti će velike stvari.

DEVOLVER DIGITAL

Devolver Digital je mali tim od svega 25 ljudi, 11 godina postoje, i oni razvijaju neke sitne indie igre za koje niko nije čuo, dok nisu odlučili da promjene to. Oni su kompanija čiji radnici se znaju zateći da igraju sa svojim igračima , i oni su kreatori igre Fall Guys: Ultimate Knockout. Za jako kratko vrijeme i bez puno reklamisanja, izbacili su igru sličnu čuvenoj emisiji Takeshi’s Castle i stekli veliku popularnost. Najavljeno je mnogo crossovera sa mnogim igrama, a nedavno smo imali priliku vidjeti i suradnju sa Doomom, tako da nas jako raduje budućnost ove kompanije.

SUCKER PUNCH PRODUCTIONS

Sucker Punch je zadužen za mnoge sjajne playstation ekskluzive kao što su InFamous i Sly, a također oni su kreatori jedne od najboljih igara u 2020.godini, Ghost of Tsushima. Htjeli su napraviti jednu od najboljih igara na temu samuraja, a da li su u tome uspjeli svjedoče mnogobrojne nagrede u svim sferama. Kako kažu, ovo je samo početak i da se još mnogo toga planira, a nakon dokaza da doista znaju šta rade, da li imamo potrebe da sumnjamo u njihovu sposobnost ?

SONY

Najveća kompanija u Japanu Sony, je imala jedan od najvećih izazova ikada i uspješno ga je odradila. Izbacila je novu konzolu u 2020.godini, uz puno problema, uz moguću odgodu izlaska konzole, uz moguću slabu prodaju iste. Ubrzo nakon izlaska dokazalo se suprotno, došlo je do te mjere da Sony više nema konzole da proda. Sony godinama unazad bilježi nevjerovatne uspjehe, i u ovoj izazovnoj godini su uspjeli da urade isto. Svi se sjećamo Sony-a i njihovih igara, sjećamo se starog PS1 i PS2, kako nam je usrećilo naše djetinstvo, te se radujemo budućim generacijama koje će odrasti uz novu tehnologiju i igre koje nam Sony sprema.

CD PROJEKT RED

Mnogo kontroverza je iza njih, mnogo odgađanja, ali CD Projekt Red je zadužen za izbacivanje gaming simbola 2020.godine, Cyberpunk 2077. Ono što je još zanimljivo jeste da još jedna od njihovih igara koja je još aktuelna nakon mnogih godina jeste i Witcher 3: The Wild Hunt. Trenutno popravljaju bugove za Cyberpunk i prave DLC-eve od kojih jedan uskoro izlazi. Iako sa mnogo problema, CD Projekt Red se brine za community, i to dokazuju iz dana u dan. Koliko god ih pljuvali, koliko god ih ismijavali, CD Projekt Red nam je donio dosta dobrih stvari u gamingu, i ostavljaju veliki trag u 21.stoljeću.

EPIC GAMES

Epic Games koji se tada zvao Epic MegaGames je popularizirao FPS putem Unreal Tournamenta, inspiracijom za kasnije Counter Strike serijal. Svoju ogromnu popularnost stiče preko najveće battle royale igre Fortnite, ali danas je ova kompanija mnogo više od toga. Stavljaju se u situaciju mnogih igrača koji ne mogu da priušte neku igru, tako da sa vremena na vrijeme odluče da podjele neku Triple A igru da bi igrači mogli uživati. Jedan od iznenađenja jeste kada su podjelili GTA V, i naravno 15 dana besplatnih igara. Ne staju samo na tome, i ako nastave tempom kojim su krenuli postoji šansa da nadmaše Steam po broju korisnika.

NAUGHTY DOG

Uživali ste uz Uncharted ? Uživali ste uz Last of Us ? Za vaš užitak zaslužan je Naughty Dog, jedna od najvećih kompanija u posljednjoj deceniji. Svi su željno iščekivali drugi dio serijala The Last of Us. Iako po mnogima nije opravdao očekivanja, opet Last of Us part II je po mnogim gaming portalima najbolja igra za 2020.godinu. Naughty Dog je uvijek bio tu za gamere, i na najbolji mogući način je prihvatio kritike koje su im upućene, a uvijek su tu za sve igrače koji nešto trebaju. Nadamo se da će se o Drakeu, Ellie i Joelu pričati još dugo dugo vremena.

SQUARE ENIX

Za kraj ove liste izdvajamo jednu od najboljih gaming kompanija. Square Enix je zadužen za mnoge naslove kao što su Avengers, Life is Strange, Tomb Raider i mnogi drugi. Ovu godinu su ukrasili sa Final Fantasy VII Remake, po mnogima jednim od najboljih Remakove-a svih vremena. Square Enix je već poznata kompanija, čak i osobama koje nisu toliko u gaming industriji, te su uvijek bili prepoznatljiva kompanija još od 1975 kada su osnovani, i uvijek su bili na vrhu liste najboljih gaming kompanija ikada, a kako kažu ovdje ne žele da stanu, i da u budućnosti planiraju mnogo toga. Možda dobijemo novi Uncharted, ili treći serijal koji će biti mnogo bolji od Uncharteda i Last of Us-a ?

blizzardcd projekt reddevolver digitalepic gamesnaughty dognintendoriot gamessonysucker punch productions
KOMENTARI

KOMENTARI

Obavijesti me o
avatar
wpDiscuz