Sport Centar

Hukić olakšao put u Sloveniji svim trenerima van EU: Prošao sam pakao, u klubu su jako zadovoljni

Mlađa generacija bosanskohercegovačkih trenera u Sloveniji pokazuje da ima kvalitet, a osim Nermina Bašića, koji u najvišem rangu slovenskog fudbala već duže vrijeme bilježi izvrsne rezultate sa Radomljem, u drugom rangu Almir Hukić radi odličan posao sa Rudarom iz Velenja.

Hukić olakšao put u Sloveniji svim trenerima van EU: Prošao sam pakao, u klubu su jako zadovoljni
FOTO: Almir Hukić, predsjednik Rudara Dajan Pavlović i trener golmana Nemanja Jozić

Mlađa generacija bosanskohercegovačkih trenera u Sloveniji pokazuje da ima kvalitet, a osim Nermina Bašića, koji u najvišem rangu slovenskog fudbala već duže vrijeme bilježi izvrsne rezultate sa Radomljem, u drugom rangu Almir Hukić radi odličan posao sa Rudarom iz Velenja.

Rudar iz Velenja je prema tradiciji, može se reći, iza velikana Maribora i Olimpije, ali u posljednjih nekoliko godina finansijska kriza i pandemija korona virusa učinili su svoje i klub je izgubio status prvoligaša.

Pred početak ove sezone klub iz Velenja uspio je potpisati ugovor sa investitorima iz Sjedinjenih Američkih Država na period na tri godine, a glavni cilj je povratak u najviši rang slovenskog fudbala, tako da je pred mladih bh. stručnjakom veliki izazov.

“Već tada sam imao kontakt sa glavnim investitorima i ljudima koji vode klub. Razgovarali smo o projektu, prezentovali su plan i strategiju rad i mogu reći da mi je od starta to bilo izuzetno interesantno, ali u tom momentu sam još uvijek sam radio u Kuvajtu, tako da nismo mogli ući u konkretne razgovore u vezi anganžmana”, rekao je Hukić za SCsport.ba, dodavši:

“Prvi dio sezone klub nije uspio da postigne željene rezultate, tako da se pojavila želja rukovodstva za određenim promjena. Prihvatio sam poziv i u Velenje stigao početkom januara na mjesto glavnog trenera NK Rudar”.

Hukić je na početku imao velikih problema, a na kraju je svojom borbom uspio olakšati posao u Sloveniji i svim ostalim trenerima koji dolaze iz država van Evropske Unije.

“Moram naglasiti da sam od samog početka imao dosta problema u vezi priznavanja UEFA PRO diplome, te sam prošao kroz administrativni pakao, koji je trajao skoro tri mjeseca. Isti problem imao je i trener NK Radomlja Nermin Bašić”, istakao je Hukić, a potom sve pojasnio:

“U pravilnik o dobijanju licence od strane njihovog saveza postoji član koji se odnosi na trenere koji nisu iz EU. Tim pravilnikom uskraćuje im se trenerski rad na teritoriji Slovenije, što nije u skladu sa UEFA pravilnikom i na taj način krši se UEFA trenerska konvencija i EU zakon o radu. Kontaktirao sam UEFA Jiri panel (UEFA odjel za trenerska pitanja) i prema njihovim uputama ušao u žalbeni postupak sa Savezom nogometnih trenera Slovenije. Nakon dva mjeseca, na osnovu žalbi, Skupština Saveza nogometnih trenera Slovenije postupa prema uputama UEFA trenerske konvencije, briše sporni član, te u konačnici dobijam licencu za rad u Sloveniji. Mogu reći da sam na neki način svim trenerima koji su van EU olakšao dolazak i rad u slovenskom nogometu”.

Mladi bh. stručnjak osvrnuo se i na ekipu slovenskog drugoligaša.

“Što se tiče ekipe, igrački kadar sačinjavaju mladi igrači. Prosjek starosti ekipe je 19.5 godina. Prema mojoj procjeni, što sam do sada primijetio, radi se o perspektivnoj grupi. U zavisnosti od načina njihovog razvoja dosta njih mogli bi postati vrlo kvalitetni igrači. Sigurno da je nedostatak iskusnih igrača uticao na to da je ekipa već nakon prvog dijela sezone izgubila gotovo sve šanse da se bori za promociju”, rekao je 41-godišnji stručnjak, te je dodao:

“Nismo mnogo razmišljali o tome šta se desilo u prvom dijelu sezone. U startu smo smo procijenili kojim putem nastaviti. Zacrtali ciljeve i krenuili sa planiranim radom. Fokus je bio na razvoju potencijala ekipe kako bismo na kraju sezone imali jasnu sliku koje linije tima odnosno pozicije će trebati nadomjestiti, kako bismo izgledali kvalitetniji i konkurentniji za narednu sezonu”.

Dolaskom Hukića na klupu kluba iz Velenja vidljiv je napredak.

“Po mom dolasku ekipa se nalazila na šestom mjestu sa osvojenih 25 poena. Rezultatski cilj nam je da dostignemo treću poziciju, na kojoj se nalazila NK Nafta sa prednosti od sedam bodova u odnosu na nas. Momci su svojim radom i zalaganjem jako ozbiljno pristupili svemu ovome, a sve se to odmah vratilo na najbolji mogući način. Onako kako svaki trener može poželjeti, te smo dobili jako pozitivne komentare sa svih strana”, kazao je Hukić, a potom nastavio:

“U nastavku prvenstva odigrali smo ukupno 12 utakmica, uspjeli smo ostvariti osa, pobjeda i četiri poraza. U jednom momentu smo imali tu željenu treću poziciju, ali na kraju nam je izmakla za dva boda. U svakom slučaju u klubu su jako zadovoljni učinjenim u proljetnom dijelu sezone. Ekipa sastavljena od mladih igrača je kroz ovaj period pokazala relativno dobar napredak, a to su dokazali u posljednjem kolu prvenstva gdje su na domaćem terenu u vrlo kvalitetnom izdanju pobijedili osvajača lige i ujedno daleko najbolju momčad prvenstva Goricu iz Novog Mesta rezultatom 2:0”.

Dva velika potencijala NK Rudar Velenje: Tarik Abbas i Elmir Avdić

Bh. trenera uskoro očekuju pregovori u vezi produživanja saradnje sa Rudarom.

“U klubu svi izuzetno zadovoljni sa trenutnim stanjem. Saradnju smo dogovorili da kraja sezone uz mogućnost produženja. U toku ove sedmice imamo prve razgovore, gdje ćemo skupa prezentirati ciljeve i planove za nerednu sezonu, koji ce biti prezentirani glavnim investitorima u Nju Jorku. Nakon toga ću imati jasniju sliku oko nastavka mog angažmana u Rudaru”, kazao je Hukić.

Hukić je u novembru 2020. godine napustio klupu U-15 tima Slobode zbog želje za radom u seniorskom fudbalu i prihvatio je ponudu iz Kuvajta. Prvo je bio pomoćnik Marjanu Živkoviću u Al Shababu, a potom je i samostalno vodio ovaj klub. Nakon toga uslijedio je dolazak u Sloveniju, a svojevremeno je u Slobodi član stručnog štaba seniorskog tma, kojeg su tada predvodili Admir Smajić i Mile Lazarević.

almir hukicfkrudar velenje
KOMENTARI