Sport Centar

Hadžibegić: Borac i Velež me nisu razočarali jer je to naša realnost, Dudić je napravio dobar potez

Iskusni 64-godišnji bosanskohercegovački stručnjak Faruk Hadžibegić nedavno je preuzeo klupu tima MC Algiers iz Alžira, a s ovim klubom je potpisao jednogodišnji ugovor.

Hadžibegić: Borac i Velež me nisu razočarali jer je to naša realnost, Dudić je napravio dobar potez

Iskusni 64-godišnji bosanskohercegovački stručnjak Faruk Hadžibegić nedavno je preuzeo klupu tima MC Algiers iz Alžira, a s ovim klubom je potpisao jednogodišnji ugovor.

U razgovoru za Dnevni avaz izrazio je zadovoljstvo sklopljenim poslom, a otkrio je i da igrači u ovom klubu zarađuju od 15 do 20 hiljada eura.

“Došao sam u zemlju za koju sam mislio da je poznam, jer sam i kao igrač, a poslije i kao trener, stalno imao saigrače ili igrače iz Alžira”, rekao je Hadžibegić u razgovoru za Dnevni avaz i dodao:

“Naučio sam puno od njih, ali kada sam došao u Alžir, to je sasvim drugi osjećaj. Naprimjer, došao sam u klub koji ima oko 12 miliona navijača. U i zraku osjeti rivalstvo među klubovima ili frenetični navijači. Ovo je za mene nešto novo, vrlo interesantno. Osjetim pritisak, a tek smo počeli pripreme. Kad smo krenuli na pripreme u Tunis ispratilo nas je hiljade navijača. Strašno pozitivno iskustvo…”

Kakav je kvalitet alžirske lige?

“Ligu još ne poznam, ali odmah sam shvatio da je ovdje totalno druga filozofija fudbala i svega okolo. Uglavnom, ima dosta igrača i trenera stranaca. No, nisam u mogućnosti da još pravim neka poređenja.”

Koliko mogu zaraditi igrači u alžirskoj ligi?

“U mom klubu, kako sam čuo, igrači su plaćeni između 15 i 20 hiljada eura mjesečno. Ne znam tačno, nisam se interesovao za detalje.”

Ambicije MC Algiersa su da budu na prva dva mjesta kako bi se kvalifikovali u Ligu prvaka.

Da budemo prvi ili drugi kako bi se kvalifikovali za Afričku ligu šampiona, ali i da se osvojimo Liga šampiona. Moj novi klub je već jednom osvojio Ligu šampiona…. No, već 12 godina nisu bili šampioni, a prošlu sezonu su završili na osmom mjestu. Promijenili su 17 trenera, ali nije išlo. Rekao sam im na konferenciji za medije da možda nije do trenera i zamalo me odmah nisu smijenili”, kroz smijeh kaže Hadžibegić.

Kaže da nema puno slobodnog vremena.

“Nemam slobodnog vremena. A ono malo vremena, kada nisam sto posto u fudbalu, učini napamet imena i izgovor. Sada smo na pripremama u Tunisu, pa idemo u Tursku, gdje ćemo biti do 20. avgusta. Još nisam popio kafu u gradu.”

Ipak, uvijek nađe vremena da isprati dešavanja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

“Našu ligu i sve što se dešava u njoj pratim od kako je ona postala. Mislim da se iz godine u godinu popravlja, ali je to sporo! Imamo mi i talenata i trenera, publika voli fudbal, ali dok čelnici države, kantona, općina… ne shvate da je fudbal vrlo ozbiljna igra od koje se zarađuje, a mogu se zaposliti i hiljade ljudi, nema osjetnog napretka. Nama prolaze vozovi, a na TV-u gledamo druge i pitali se kako mogu oni, a mi ne možemo”, rekao je Hadžibegić za Avaz.

Novi trener Sarajeva Feđa Dudić vraća stari sjaj FK Sarajevo.

“Feđa je napravio dobar potez što je došao u FK Sarajevo. Drago mi je i što navija za Sarajevo. Bilo bi mi drago da bude prvi i da osvoji Kup. Navijači će biti uz njega i ekipu. Ogroman broj naših navijača nio je na zadnjoj utakmici. Sarajevo se voli, za Sarajevo se živi. Naše prave navijače strašno bi obradovala grupna faza nekog evropskog takmičenja, a ne ona pretkola. Dođeš do vode i ne napiješ se. Želim njemu i Sarajevu da napravi taj historijski korak.”

Kako komentarišete nastup naših klubova u Evropi – Borac i Velež su razočarali…

“Nisu me razočarali ni Borac, ni Velež. Moramo shvatiti da je to realnost. Mi nećemo da sjedemo za sto i da vidimo šta je dobro i šta možemo popraviti. Kad ispadnemo od nekog tima koji nije interesantan, jer je iz neke male države, nama je krivo. A u toj ekipi ima i stranaca, koji su osvajali titule po evropskim šampionatima… Mišljenja sam, a to sam govorio više puta, da nam treba okrugli sto na kojem treba doći do odgovora: Šta treba uraditi da naši klubovi konačno počnu ostvarivati bolje rezultate u Evropi? Za taj sto ne bi mogli sjesti svi. Jer, mi imamo ljudi koji vole i poznaju fudbal. Oni mogu pronaći odgovor na to pitanje”, zaključio je Hadžibegić.

faruk hadzibegicfkboracfksarajevofkvelez
KOMENTARI