Sport Centar

Željezničar poziva na regularnost i zahtijeva povlačenje odluke: Nismo tražili odgodu derbija

Fudbalski klub Željezničar oglasio se saopćenjem za javnost nakon odgađanja sarajevskog derbija protiv rivala s Koševa za proljetnu polusezonu.

Željezničar poziva na regularnost i zahtijeva povlačenje odluke: Nismo tražili odgodu derbija
FOTO: Facebook/FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar oglasio se saopćenjem za javnost nakon odgađanja sarajevskog derbija protiv rivala s Koševa za proljetnu polusezonu.

Iz FK Željezničar demantovali su glasine da su oni tražili odgodu, koja bi Plave apsolutno i oštetila jer bi na proljeće definitivno bila drugačija situacija u odnosu na trenutnu.

Naime, na proljeće Željezničar očekuju i utakmice Kupa Bosne i Hercegovine, iz kojeg je Sarajevo ispalo, pa bi bordo tim imao daleko lakši raspored na startu druge polusezone.

Saopćenje FK Željezničar prenosimo u nastavku:

“Slijedom pisanja nekolicine bh. medija o navodnoj odluci Takmičarske komisije NSBiH koja se odnosi na odgađanje utakmice između FK Sarajevo i FK Željezničar, rukovodstvo FK Željezničar izražava neslaganje sa ovakvim eventualnim scenarijem.

FK Željezničar obaviještava javnost da Klub nije tražio odgodu utakmice niti se slaže sa istom, te smatra da bi se eventualnom odgodom utakmice za proljeće dovela u pitanje regularnost prvenstva.

Ovaj stav posebno baziramo na zvaničnim propozicijama takmičenja koje u članu 13 stav 2 vrlo jasno definišu da u slučaju odgode utakmice zbog pismenog zahtjeva nadležnog policijskog organa, „odlaganje utakmice može trajati najduže do deset dana u odnosu na rasporedom utvrđeni termin“.

Također, vrlo bitna činjenica je i ta da FK Sarajevo, za razliku od FK Željezničar, na proljeće neće igrati utakmice Kupa Bosne i Hercegovine što naš Klub dovodi u otežavajući i nepovoljan položaj. Nekoliko je realnih opcija za odigravanje utakmice i pozivamo nadležne da se ispoštuje kalendar takmičenja koji su klubovi dobili na početku sezone.

FK Željezničar se obratio NS/FS BiH sa upitom vezanim za dolazak gostujućih navijača na pomenuti derbi jer postoje svi preduslovi da Sarajevo i Željezničar igraju pred punim tribinama i opravdaju epitet najveće utakmice u BiH.

Podsjetimo, u maju ove godine organizovana je utakmica finala Kupa Bosne i Hercegovine na istom stadionu u istom gradu uz prisustvo obje navijačke grupe, te odigravanje utakmice niti u jednom momentu nije dovedeno u pitanje.

Iskreno se nadamo da će nadležni donijeti najbolju odluku za regularnost m:tel Premijer lige BiH”, stoji u saopćenju kluba s Grbavice.

fkzeljeznicarnsbih
KOMENTARI