Sport Centar

FK Sloboda smeta ‘neobjektivno izvještavanje medija’: Sporazum s Karićem u potpunosti izmiren

Fudbalski klub Sloboda je danas izdao jedno zanimljivo, a neki bi rekli i nevjerovatno, saopćenje, u kojem je govorio o dugovanju Mahiru Kariću i "neobjektivnom" izvještavanju medija.

FK Sloboda smeta ‘neobjektivno izvještavanje medija’: Sporazum s Karićem u potpunosti izmiren
FOTO: Facebook/FK Sloboda

Fudbalski klub Sloboda je danas izdao jedno zanimljivo, a neki bi rekli i nevjerovatno, saopćenje, u kojem je govorio o dugovanju Mahiru Kariću i “neobjektivnom” izvještavanju medija.

Naime, u petak je NSBiH objavio novi broj Službenog glasnika u kojem je navedeno da se Sloboda obavezuje da isplati dug bivšem igraču Mahiru Kariću.

Naravno da su svi mediji objavili tu informaciju, a Sloboda danas objavljuje da je “sporazum s Karićem u potpunosti izmiren”.

Također, Tuzlacima je zasmetalo što su brojni mediji nedavno u vijesti o incidentu u Češkoj, u kojem je učestvovao njen bivši igrač Bojan Đorđić, koristili fotografiju srbijanskog fudbalera iz vremena dok je nosio crveno-crni dres.

Saopćenje Slobode prenosimo u cjelosti:

“Zbog sve većeg broja medijskih natpisa vezanih za FK Sloboda, u kojima se iznosi određen broj neutemeljenih informacija i zaključaka, ovim putem s ciljem istinitog informisanja, obraćamo se javnosti.

Posljednje informacije, objavljene u većini medija, koje se odnose na potencijalnu suspenziju FK Sloboda iz svih takmičenja zbog “neizmirenih” obaveza prema bivšem igraču Mahiru Kariću, ne odražavaju pravu istinu. Slučaj Karić imao je sudski epilog. Prvostepena presuda je donešena 17.05.2019. godine, dok je pravnosnažna presuda donešena 10.02.2022. godine. Nakon toga FK Sloboda zaključuje sporazum sa Mahirom Karićem 30.03.2022. godine, gdje se obavezuje da će isplatiti 22.010,00 KM glavnice, 3.044,30 KM troškove parničnog postupka, 936,12 KM zatezne kamate na ime troškova parničnog postupka i 15.051,17 KM na ime zateznih kamata na glavnicu duga.

FK Sloboda 31.03.2022. isplaćuje 22.010,00 glavnog duga, a 3.044,30 KM i 936,12 KM isplaćuje 20.04.2022. godine. Posljednji dio, zatezne kamate na glavnicu od 15.051,17 KM, isplaćuje 26.09.2022. godine, nakon čega obavještava zakonskog zastupnika Savu Markovića da je sporazum u potpunosti izmiren.

Pojavila se informacija, da je problem nastao oko 600 KM troškova postupka pri komisiji NFSBIH, koje će FK Sloboda uplatiti, čim dobije instrukcije o načinu plaćanja.

Osim slučaja Karić, evidentno je da se FK Sloboda, u medijima, redovno spominje u dijelu poreznog duga, na način da se kontinuirano ponavlja vijest o visini duga koji je široj javnosti uveliko poznat, a pri tome ne vodeći računa da li se taj dug povećava ili eventualno ne mijenja, kao kod ostalih klubova koji su u sličnoj poziciji. Često se provlači rečenica da je FK Sloboda u problemu, a da bi bila u problemu potrebno je da ne servisira dugove ili da se koristi nezakonitim radnjama u cilju prikrivanja dugovanja ili obaveza, što nije slučaj kada je u pitanju tuzlanski premijerligaš sa više od 100 godina postojanja I kontinuiranog rada.

Većina medija požurila je i sa objavom da je naš nekadašnji igrač Bojan Đorđić, koji je ostavio pozitivan utisak u crveno-crnom dresu, imao incident u svom trenutnom klubu. U naslovima tih vijesti istaknute su slike u dresu FK Sloboda, koje ruše ugled našeg kluba, iako je igrač u Tuzli boravio samo 2 mjeseca, a tokom svoje karijere promijenio je 11 klubova.

Svjesni smo da ovaj tekst neće promijeniti odnos medija prema FK Sloboda, ali je namjera da se javnost obavijesti o tačnim informacijama. Ostaje nam da analiziramo I predstavimo javnosti rezultate za prethodni period na kraju polusezone, koji na sportskom planu svakako nisu zadovoljavajući”, saopćio je klub s Tušnja.

fkslobodamahir karic
KOMENTARI