Sport Centar

Džemidžić: U Ilijašu se rađa novi nukleus – centar koji će dati igrače za reprezentativne selekcije

Predstavnici Nogoemtnog saveza Bosne i Hercegovine, zajedno sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem te te privrednici sa područja općine Ilijaš posjetili su novosagrađeni Gradski stadion Ilijaš.

Džemidžić: U Ilijašu se rađa novi nukleus – centar koji će dati igrače za reprezentativne selekcije

Predstavnici Nogoemtnog saveza Bosne i Hercegovine, zajedno sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem te te privrednici sa područja općine Ilijaš posjetili su novosagrađeni Gradski stadion Ilijaš.

Načelnik Fazlić izjavio je ovom prilikom da je izgradnja Gradskog stadiona najveći projekat na području općine te da je opredjeljenje da stvaraju dobre uslove za sportiste i mlade ljude.

“Ilijaš je posjedovao skromnu sportsku infrastrukturu i 2018. godine smo odlučili krenuti u izgradnju potpuno novog kompleksa. Izradili smo projektnu dokumentaciju i sve što je bilo potrebno, te smo krajem 2019. godine počeli sa realizacijom ovog velikog projekta. Zbog visine sredstava koja su bila potrebna projekat se morao fazno realizovati i nakon tri godine smo došli do samog kraja, u konačnici je to cifra oko 5,5 miliona KM. Završen je prelijep objekat gradskog stadiona koji ima izvanredne uslove za sportiste, a posjeduje i poslovni dio koji može služiti kao izvor finansiranja našem Nogometnom klubu koji će ovdje igrati i okupljati sportiste i mlade ljude”, kazao je Fazlić.

Istakao je da su kroz realizaciju projekta ostvarili sa Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine i napravili aranžman koji sadržajno upotpunjava ovaj kompleks, a to je izgradnja pomoćnog terena sa vještačkom travom.

Projektno su stvorene pretpostavke da se izgradi i atletska staza.

Projekat izgradnje pomoćnog terena i atletske staze je u fazi realizaciije i očekujemo da će do kraj godine novi teren biti završen. U narednoj godini planiramo završiti i atletsku stazu”, dodao je.

Prilikom obilaska predstavnici Nogometnog saveza BiH bili su impresionirani svime što je urađeno do sada.

“U Ilijašu se rađa jedan novi nukleus – jedan centar koji će sigurno dati i igrače koji će igrati u selekcijama. Ono što je veoma bitno je i da reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine imaju svoje mjesto, jer ćemo i mi pored trening centra u Zenici imati priliku da odigravamo prijateljske utakmice na ovom terenu i naravno za trenažni proces, jer je u ovom vremenu deficitarno naći dobar sportski teren. Nadam se da ćemo u idućem periodu imati prilike da se zajednički radujemo i gledamo naše selekcije na ovom stadionu, te da će u nekom budućem periodu biti novih aktivnosti i angažmana od strane Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine”, kazao je Adnan Džemidžić, generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Upravnog odbora Nogometnog kluba Ilijaš Selmir Vrabac nije krio radost što se klub nakon tri godine vraća na vlastiti stadion.

“Poseban osjećaj će svakako imati naši igrači koji treniraju u pet selekcija omladinskih pogona, a to njima jako puno znači. NK Ilijaš, u ovakav kompleks koji je izgrađen u prethodne tri godine, vraća se sa novim ambicijama i planovima. Imamo ekipu koja sigurno može da napravi dobar rezultat. Mi iz NK Ilijaš gledamo naš angažman kao društveno korisnu aktivnost. U našem klubu trenira preko 150 omladinaca, naravno taj će se broj povećavati sa novim uslovima. Gledamo da budemo spona između Općine, Kantona i drugih javnih institucija, privrede i nas kao sportskog kolektiva da bismo svi zajedno radili jednu društveno korisnu aktivnost. Ovaj impozantan objekat, s kojim se općina Ilijaš može pohvaliti, je ono što Ilijaš treba. Ono što zajedno treba da uradimo je da što više djece ovdje trenira i da aktivnost u sportu podignemo na veći nivo”, poručio je Vrabac.

Sportski kompleks je izgrađen po svim standadima FIFA-e i UEFA-e. Novi stadion će omogućiti odigravanje utakmica, obavljanje priprema i realizaciju treninga svih reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je ovim projektom dobila savremeni nogomentni kompleks koji će omogućiti dalji razvoj nogometa, a posebno razvoj omladinskog nogometa po čemu je Ilijaš uvijek bio prepoznatljiv, saopćeno je iz Općine Ilijaš.

adnan dzemidzicgradski stadion u ilijasunkilijas
KOMENTARI