Sport Centar

Džeko: Petev je jedan od najboljih selektora koje je BiH imala, nije istina što neki govore o njemu

Bliži se juni, a tako i nove utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja će još jednom pokušati krenuti od početka, ali ovaj put s istim selektorom.

Džeko: Petev je jedan od najboljih selektora koje je BiH imala, nije istina što neki govore o njemu
FOTO: nfsbih.ba

Bliži se juni, a tako i nove utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja će još jednom pokušati krenuti od početka, ali ovaj put s istim selektorom.

Ivaylo Petev ostao je na klupi Zmajeva, a o njemu je za bugarske medije danas govorio kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko.

Džeko je stao u odbranu Peteva i nazvao ga jednim od najboljih selektora koje je BiH imala, iako njegovi rezultati ne idu u prilog tvoj tvrdnji. Daleko od toga, pošto je Petev statistički najneuspješniji selektor našeg državnog tima u njegovoj historiji.

Radi dobro, što se vidjelo u prethodnim kvalifikacijama. Nije istina što neki govore o njemu da nije uradio dobar posao. Mislim da smo u zadnjim kvalifikacijama odigrali smo jednu lošu utakmicu, onu protiv Finske kod kuće. Izgubili smo i tako smo, nažalost, izgubili šanse za baraž. Ipak, mislim da je generalno ovaj kvalifikacioni ciklus bio dobar, jer u ekipi ima dosta mladih igrača”, rekao je Džeko za televiziju Ring u emisiji Kod Sport.

Novi selektor je morao uvesti i nametnuti svoje taktičke stavove. Vjerujem da ćemo sada biti potpuno spremni za nadolazeće kvalifikacione utakmice”, dodao je Džeko.

Poredio je Peteva i s drugim trenerima s kojim je radio, a jako mu je žao zbog užasnog dočeka koji je Bugarinu priređen u bh. javnosti.

“Najviše mi je žao što, kada je došao, nije imao dobar doček. Neki od naših ljudi gledaju na druge ljude na temelju onoga što im je neko rekao. Međutim, od prvih dana ovdje pokazao se kao veliki profesionalac”, kaže Džeko, koji je iskrenost prema igračima obilježio kao najprepoznatljiviju osobinu Peteva.

Tokom utakmica pokazao je da ima svoje ideje. I općenito, mislim da je jedan od najboljih selektora koje smo imali. Još uvijek žalim zbog te utakmice s Finskom, jer je ova ekipa koju je vodio zaslužila puno više od onoga što je u konačnici postigla. Trener uvijek mora biti iskren prema igračima. To je jedna od prepoznatljivih osobina Peteva. Uvijek je iskren prema nama. Sve nam govori u oči, šta se od nas očekuje ili šta nismo uradili kako treba. Upravo to očekujemo od njega, da nam hrabro i otvoreno kaže kako stvari stoje.”

“U ekipi ima mladih igrača, ima iskusnijih poput mene. I neću kriti, mi stariji zajedno s Petevom, pokušavamo pomoći mladima da krenu pravim putem. Samo tako ćemo uspjeti ispuniti naš cilj, a to je plasman na Evropsko prvenstvo”, nastavio je Edin.

Zanimali su voditelja utisci Dijamanta sa Svjetskog prvenstva u Brazilu iz 2014. godine.

“Ovo je najveće prvenstvo na kojem je Bosna i Hercegovina do sada učestvovala. Bili smo ponosni što smo tamo. Svjetsko prvenstvo je bilo u Brazilu, a mi smo igrali na kultnoj Maracani, jednim od najpoznatijih stadiona. I to ne protiv bilo koga, nego protiv Argentine s Messijem, koji je jedan od najboljih igrača svijeta. Za sve nas to je bilo iskustvo koje nećemo zaboraviti, iako nismo uspjeli preskočiti grupu. Ali, sada se nadam da će nas Ivaylo Petev ponovno odvesti na veliko prvenstvo”, zaključio je Džeko.

Četvrtog juna će BiH u 1. kolu Lige nacija gostovati Finskoj, tri dana poslije joj gostuje Rumunija, a potom slijede i dueli s Crnom Gorom u Podgorici 11. juna, te s Finskom na domaćem terenu 14. juna.

edin dzekofudbalska reprezentacija bihivaylo petev
KOMENTARI