Sport Centar

Dalić: Siguran sam da ovo nije zadnje Modrićevo natjecanje za Hrvatsku, neka traje

Hrvatska je izborila mjesto u osmini finala Svjetskog prvenstva, a utakmicu za četvrtfinale igrat će sutra s početkom u 16 sati.

Dalić: Siguran sam da ovo nije zadnje Modrićevo natjecanje za Hrvatsku, neka traje

Hrvatska je izborila mjesto u osmini finala Svjetskog prvenstva, a utakmicu za četvrtfinale igrat će sutra s početkom u 16 sati.

Suparnik hrvatskoj reprezentaciji bit će izabrana vrsta Japana, momčad koja je sasvim neočekivano osvojila grupu u kojoj je bila sa Španijom, Njemačkom i Kostarikom. Utakmicu su najavili selektor Zlatko Dalić i Joško Gvardiol na konferenciji za medije.

Trener i igrač Japana rekli su da moraju ući kao samuraji u sljedeću utakmicu. Poruka za igrače?

“Ono što je najvažnije je da našeg protivnika respektiramo, pobijedili su dva svjetska prvaka, Španjolsku i Njemačku. Gubili su prvo poluvrijeme pa pokazali karakter, mentalitet i kvalitetu. Ne smijemo nikog podcijeniti, to je poruka igračima. Znamo da će ići kao samuraji, to je njihovo pravo, ali nećemo se ni mi ništa lošije postaviti. Znamo kakva utakmica nas čeka, kakav protivnik nas čeka. Moramo se postaviti na isti način, želimo li dalje. Teren će pokazati tko je bolji. Imamo svoj san, a 2018. godine pokazali smo da se nemoguće može ostvariti”, rekao je Dalić na pitanje marokanskog novinara imali se pravo Maroko nadati uspjehu na ovom Svjetskom prvenstvu.

Mislite li da je stiglo vrijeme za hrvatsko zlato?

“Nitko sretniji od nas da bude tako. Pokušat ćemo, imamo šansu, ali to je težak posao. Vjerujemo, imamo san, a ja sam uvijek optimisti. Prvenstvo je jako kvalitetno, a Hrvatska već 20 godina pruža sjajne igre. Ako ste pogledali, među ovih 16 koji su se plasirali u osminu finala, Hrvatska ima daleko najmanje stanovnika. Mala smo zemlja, ali imamo velike snove. Pred nama je prva stepenica, a kad je prođemo gledat ćemo dalje”.

Je li ovo zadnja akcija za Luku Modrića u reprezentaciji?

“Štogod da kažem za Luku, premalo je. Siguran sam da ovo nije zadnje njegovo natjecanje za Hrvatsku, već da će on još dugo biti s nama. Važan je za nas. Ipak, ne želim govoriti o pojedincima. Prošli smo put pričali o Gvardiolu, no on je igrač Hrvatske. Mi smo ekipa, mi smo tim i jedino tako možemo do rezultata. Ne Luka, ne Gvardiol, zajedno. Pojedinac uvijek iskoči. Ali Luka je naš kapetan i neka traje. Hrvatska je uspješna, rezultati su u rangu svjetskog čuda. To je naša kvaliteta i naš uspjeh. U kontinuitetu igramo dobro na velikim natjecanjima. Postali smo nogometna velesila koju svi poštuju i moraju poštivati. Čeka nas teška utakmica protiv protivnika koji se želi dokazati. Bit će nam teško. Sretni smo što smo ovdje na Svjetskom prvenstvu, to je bio naš cilj, a sad je cilj usrećiti naciju i ohrabriti je. Kad Hrvatska igra dobro, cijeli je narod sretan, a ja želim da to traje što duže”, kazao je Dalić.

“Više sam puta govorio da kad dođem u reprezentaciju i vidim ispred sebe Luku, Kovačića i Brozovića da je sve lakše. Nadam se da mu ovo nije zadnje Svjetsko prvenstvo već godina u kojoj ga možemo iskoristiti da ostvarimo nešto o čemu svi sanjamo”, dodao je Gvardiol.

Jeste li se čuli s Mihaelom Mikićem, koji je dugo igrao u Japanu?

“Nismo se čuli. Vidio sam njegovu analizu, mislim da je sve sjajno rekao. Sve zna, u Japanu je cijenjen. Možda ga nazovemo i pitamo ga. Sve smo proanalizirali, nema tu puno nepoznanica”.

Jedanaesterci?

“Nadam se da ćemo uspjeti riješiti situaciju i prije, ali imamo ljude koji ih dobro izvode. Pokušat ćemo do pobjede doći i bez njih, no znamo što nas čeka, svjesni smo da će biti teško. Hrvatska je pokazala puno dobrih rezultata, a to je kvaliteta naših igrača i sjajne generacije koju smo imali 1998. 2018. i sada. To je rad, to je kvaliteta”, rekao je Dalić.

“Penal bih radije prepustio starijima i iskusnijima, no budem li trebao pucati zašto ne?”, dodao je Gvardiol na upit bi li on pucao penal bude li potrebe.

Pitanje za Gvardiola. Je li iznenađen naglom popularnošću?

“Ne obraćam ja pažnju toliko na društvene mreže, usredotočen sam na nogomet jer smo na Svjetskom prvenstvu, pogotovo zbog toga. Kao drugo, slobodno vrijeme više volim provoditi u druženju s drugima”.

Što će biti ključno za pobjedu protiv Japana?

“U analizi koju smo radili, Japan je po posjedu lopte jedna od zadnjih reprezentacija, čini mi se oko 32 posto, ali broj jedan u presingu i tranziciji, To sjajno koriste i tu su opasni. Naši igrači znaju da oni završavaju kontranapade s pet ili šest igrača u suparnikovom šesnaestercu. Možda su Španjolci i Nijemci osjetili sigurnost pa su se opustili. Mi se smijemo ni sekunde opustiti i dopustiti protivniku da dođe u šansu tamo gdje je najkvalitetniji. Nakon izgubljene lopte odmah tražiti novi posjed ili napraviti prekršaj. Tako moramo igrati”.

hrvatskajapanjosko gvardiolluka modricsvjetsko prvenstvo u kataruzlatko dalic
KOMENTARI