Sport Centar

Dalić: Japan je sve samo ne lagan protivnik, ne smijemo misliti da smo učinili velike stvari

Hrvatska reprezentacija izborila je osminu finala Svjetskog prvenstva i u toj će fazi takmičenja igrati protiv Japana, osvajača grupe E.

Dalić: Japan je sve samo ne lagan protivnik, ne smijemo misliti da smo učinili velike stvari

Hrvatska reprezentacija izborila je osminu finala Svjetskog prvenstva i u toj će fazi takmičenja igrati protiv Japana, osvajača grupe E.

Drugoplasirana Hrvatska dobila je tako neočekivanog suparnika za borbu za mjesto u četvrtfinalu, reprezentaciju koja je iza sebe ostavila Španiju i Njemačku. O tome i aktualnostima iz Katara na konferenciji za medije je govorio selektor hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić.

Jeste li stigli još jednom analizirati utakmicu s Belgijom?

“Pogledao sam je sinoć na miru, dobio sam statistiku i dojam je bolji nego jučer. Sjajna utakmica Hrvatske, sjajnih 98 minuta. Kontrola, obrana, presing… Sve je bilo na vrhunskom nivou. Mislim da je to bilo izvrsno. Potpuna kontrola. Imali smo dvije ili tri situacije koje su mogle biti pogubne, ali one su nastale iz naših grešaka, a ne iz belgijske igre. Kompletna priča bila je sjajna. Toliko dobrih stvari je bilo. Po statistici smo trčali 122 kilometra, nismo pali u tom segmentu. Sve što smo napravili bilo je jako, jako dobro. Dojam nakon snimke je bolji nego nakon utakmice”.

Pristup Španije protiv Japana i što čeka Hrvatsku protiv Japanaca?

“Teška utakmica za obje momčadi. Španjolska je povela i mislila je da je gotovo, ali Japan ne posustaje i ne odustaje. Japan je zaslužio pobjedu jer je bio kompaktan i brz. Njemačka je ispala, Belgija i Danska isto, to govori o kvaliteti drugih reprezentacija. Možda bismo ranije izabrali Japan kao najbolju opciju, no dobili su Njemačku i Španjolsku i Japan je sve samo ne lagan protivnik”.

Kako biste ocijenili Japan kao momčad i što će biti ključno za tu utakmicu?

“Ako netko završi prvi u grupi ispred Španjolske i Njemačke, onda je on dobar i kvalitetan. Japan je pokazao da ne odustaje, vraćao se nakon što je gubio i to je njegova velika kvaliteta. Moramo biti disciplinirani i strpljivi i ne smijemo raditi greške na početku utakmice. Japan to kažnjava kontranapadima. Moramo imati dobru povratnu trku”.

Koji je sljedeći cilj?

“Apetiti nisu porasli. Moramo biti smireni i skromni te tražiti ono što je za nas najvažnije. To je prva sljedeća utakmica. Ne smijemo misliti da smo učinili velike stvari. Napravili smo ono za što smo se spremali i idemo dalje. Kad smo 2018. u Rusiji bili prvi u grupi s devet bodova, išli smo na Dansku. Rekao sam tada da bismo bili gubitnici da smo izgubili tu utakmicu. Nitko se ne bi sjećao grupe. Tako je i sada. Nećemo ići s velikim najavama. Pokušat ćemo pobijediti u sljedećoj utakmici i napraviti sljedeći korak. Važno je da smo čvrsto na zemlji”.

Još malo o Japanu…

“Znamo da Japan ima puno igrača u Europi, mislim njih osmoricu u Bundesligi, imaju igrača i u Celticu, dobre igrače iz prvenstva… To je dobra stvar za japanskog izbornika, to da poznaje europski nogomet. Japan će biti dostojan suparnik Hrvatskoj. Nisam iznenađen time da je Japan u osmini finala. Zaslužio je to svojim igrama i kvalitetom i na tome čestitam”.

hrvatskajapansvjetsko prvenstvo u kataruzlatko dalic
KOMENTARI