Sport Centar

Camoranesi: Balkanci i Južnoamerikanci su veoma slični kada je riječ o strasti za fudbalom

U familiji Maura Camoranesija fudbal je dio porodične tradicije. Otac Juan Carlos je bio solidan amaterski igrač, a ujak Nestor Gomez proslavio se u dresu Independientea.

Camoranesi: Balkanci i Južnoamerikanci su veoma slični kada je riječ o strasti za fudbalom

U familiji Maura Camoranesija fudbal je dio porodične tradicije. Otac Juan Carlos je bio solidan amaterski igrač, a ujak Nestor Gomez proslavio se u dresu Independientea.

U intervjuu za Anadolu Agency (AA), član slavne italijanske generacije koja je u Njemačkoj 2006. godine postala svjetski prvak, kaže da nema velike razlike u mentalitetu balkanskog i južnoameričkog naroda.

“Uvijek sam govorio da smo veoma slični kada je riječ o strasti za fudbalom. U kulturološkom smislu ne znam, jer ne poznajem dovoljno vašu kulturu, ali što se tiče fudbala, tu sam siguran da razmišljamo na isti način. Čak su i karakteristike naših i vaših igrača veoma slične. Želja za kreacijom, borba do posljednjeg daha, hrabrost, personalitet… imamo mnogo zajedničkih osobina. Kod vas na Balkanu, kao i kod nas u Južnoj Americi, djeca se rađaju i sanjaju da jednog dana postanu fudbaleri. Jasno je da ta želja predstavlja samo jedan odsto onoga što nam treba da bismo uspjeli u fudbalu. Nije jednostavno. Moj primjer je eklatantan. Radio sam mnogo i naporno, da bih na kraju uspio“, ističe Argentinac, koji je tokom igračke karijere nastupao za reprezentaciju Italije.

Camoranesi već godinu dana radi kao trener u Sloveniji, prvo u Sežani, sada u Mariboru, i dobro je upoznat sa kvalitetom fudbala u cijelom regionu.

“Mislim da Zvezda može da pruži dostojan otpor Milanu jer se odlično pojačala. Ima mnogo dobrih igrača, ali ima ih i Milan. Usudio bih se da kažem da Zvezda ima šanse da prođe ukoliko bude konkretna. Kvalitet nije sporan, mnogo je tu talentovanih igrača koji su i u fizičkom smislu vrlo jaki. Ta ’fizika’ je jako bitan detalj kada se izađe na evropsku scenu. Da bi se suprotstavio Milanu, moraš fizički da budeš na njihovom nivou“, pojašnjava čovjek koji je najljepše igračke dane proveo u Juventusu.

Možda bi najveći adut Crvene zvezde u šesnaestini finala Lige Evrope mogla biti činjenica da ima za trenera Dejana Stankovića, koji je tokom igračke karijere znao kako se pobjeđuje Milan.

“Da, sigurno. Deki je trener koji mnogo dobro poznaje ambijent u italijanskom fudbalu. Sposoban je da taj pobjednički mentalitet prenese na igrače. Nas dvojica smo slični, on u Zvezdi, ja u Mariboru, obojica težimo tom koraku unaprijed kako bismo nadmašili sebe i izvukli maksimum iz svakog igrača. Kada kažem maksimum, mislim na sve aspekte, kako strateške i fizičke, tako i mentalne. Za mene je sve to isto. Tu dolazimo do pitanja mentaliteta. Crvena zvezda ima tim koji može da ode u naredno kolo, ali Milan želi to isto. Biće veoma neizvesno“, smatra Camoranesi.

Dok je bio u Juventusu, Camoranesi nije podnosio analizu spornih detalja na televiziji. Sada je samo za nijansu promijenio mišljenje po pitanju korištenja video tehnologije u fudbalu.

“Mislim da je VAR dao više smisla fudbalu. Ali sa tačke gledišta navijača, pa i fudbalera, to je sistem koji nažalost ubija emociju. Daš gol i čekaš dva minuta da shvatiš da li je to zaista gol. Gubi se vrijeme i osjećaj igre. Ali, sa aspekta regularnosti, mislim da je pozitivna stvar. U svakom slučaju, treba ga još poboljšati“, ističe Camoranesi.

Tokom igračke karijere samo je jednom gostovao u Beogradu, kada je Italija remizirala sa Srbijom i Crnom Gorom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. godine.

“Sjećam se prije svega ambijenta, punog stadiona. Sjećam se da je utakmica za nas bila veoma teška, zbog svega onoga što sam rekao ranije o vašim igračima. Beograd je uz Sankt Peterburg najljepši grad koji sam ikada vidio u životu. Atmosfera je bila paklena, nismo bili ni svjesni šta nas očekuje. A na terenu smo vodili borbu sa vrhunskim igračima koji su uglavnom igrali u velikim italijanskim klubovima“, zaključio je 44-godišnji Camoranesi razgovor za AA.

Osim za Juventus nekada sjajni veznjak nastupao je za Aldosivi, Santos Lagunu, Wanderers, Benfield, Cruz Azul, Veronu, Stuttgart, Lanus i Racing. U dresu reprezentacije Italije upisao je 55 nastupa i postigao četiri gola.

maribormauro camoranesi
KOMENTARI

KOMENTARI