Sport Centar

KK Bosna Royal: Imamo obećanja, živimo za dan kad će Kanton ili Grad preuzeti klub

Vanredna pres konferencija Košarkaškog kluba Bosna Royal održana je danas u klupskim prostorijama, a na istoj je bilo riječ o aktuelnim dešavanjima u sarajevskom klubu i načinu opstanka te funkcionisanja u budućnosti

KK Bosna Royal: Imamo obećanja, živimo za dan kad će Kanton ili Grad preuzeti klub

Vanredna pres konferencija Košarkaškog kluba Bosna Royal održana je danas u klupskim prostorijama, a na istoj je bilo riječ o aktuelnim dešavanjima u sarajevskom klubu i načinu opstanka te funkcionisanja u budućnosti

Na press konferenciji obratio se predsjednik KK Bosna Royal Almir Bradić, koji je govorio o problemima sa kojima se klub suočava.

“Ovaj klub je u problemima, to znate. Nosimo teško breme Bosninih dugova. Godinama pokušavamo da se držimo, ali prvenstvo je krenulo kako nismo željeli. Planirano je da se ide u Trebinje protiv Leotara, s rosterom kakav imamo. Neki igrači su otišli i s punim pravom otišli, jer nisu dobijali primanja”, rekao je Bradić, dodavši:

“Nisu mogli čekati, razišli smo se korektno. Momci koji su ostali igrat će u Trebinju. Imamo uvjeravanja da ćemo dobiti dogovorena sredstva. Bili smo ponovo blizu ponora, ali idemo dalje. Probat ćemo otići u Trebinje, u subotu ili nedjelju, vidjet ćemo još”.

Predsjednik sarajevskog kluba upitan je šta će se desiti ako odu još jedan ili dva igrača iz prve petorke.

“To zaista ne znamo. To znaju igrači. Treneri znaju šta bi radili u tom slučaju. Moram reći i da je došao jedan novi igrač, probat ćemo ga registrovati do vikenda. Probat ćemo dovesti još pojačanja, ali zavisi od sredstava”, istakao je Bradić.

Bradić je spreman i napustiti Bosnu.

“Ljubomoran sam na klubove koji relaksirano igraju takmičenje, jer nemaju finansijskih problema. Ako sam ja problem i kočim neku renesansu kluba, onda ću otići”, rekao je predsjednik Studenata, a potom je nastavio:

“Ne znam šta se dešavalo prije 10 godina, mogu govoriti za period koji sam tu. Otkako sam ja tu, pokušavamo institucionalno riješiti neke stvari. Živimo za dan kad će Kanton ili Grad preuzeti upravljanje klubom. Dotad – patnja. Zasad imamo obećanu neku podršku, vidjet ćemo hoće li se ostvariti. Bilo je proceduralnog zastoja u izvršenju tih obećanja, zato su neki momci i otišli”.

Bradić je govorio i o Bosninom dugu.

“Bosna, po revizorskom izvještaju, dužna je 5,4 miliona prije spajanja s Royalom. To je sad i manje, jer smo neke dugove riješili, što je bio cilj. Bosna je u boljem stanju nego što je bila. Poreski dug je 980.000, ostalo su dugovi prema dobavljačima. Sa dva miliona Bosna bi napokon otvorila oči i krenula dalje čistih računa”, istakao je.

Govorio je i o projektu preuzimanja kluba od strane Kantona ili Grada, a odgovor očekuje naredne godine.

“Projekat koji sam nazvao Papir, ponavljam, uključuje preuzimanje kluba od strane Kantona i Grada. Oni bi trebali vratiti dugove ili osigurali redovan priliv sredstava. To je rješenje koje tek treba da stupi na snagu. Dužnosnici Kantona razmatraju sve opcije, ne preostaje nam drugo nego da čekamo. Na period od četiri godine bi trebalo realizirati projekt. Napokon se dešava da se taj papir razmatra”, rekao je Bradić, dodavši:

“Sljedeće godine očekujemo odgovor. Krajnji cilj je da se Bosnini računi odblokiraju i da se dugovi otplate. Naš cilj je da očuvamo klub do tog trenutka. Tada ću se i ja povući. Prema ovom projektu, klubom će upravljati Kanton i Grad. Oni će i odrediti ljude koji će upravljati klubom i voditi računa o vraćanju dugova. Dakle, da sistem stane iza kluba. Dok se to ne desi, mi ćemo biti tu.”.

Za sada se traži način kako da se spomenuti projekat realizuje.

“Ministarstvo kulture i sport KS razmatra taj papir, taj projekt, te traži način kako da se realizuje. Za mene je to dobar znak, jer su se stvari pomakle s mrtve tačke. Ja sam optimista, da nisam, ne bih ni bio tu”, rekao je predsjednik sarajevskog kluba.

.

almir bradickkbosnakkbosnaroyal
KOMENTARI