Sport Centar

Bogdan Bogdanović neće nastupati za Srbiju na Eurobasketu, ostaje još mjesec u Americi

Košarkaš Atlanta Hawksa Bogdan Bogdanović gotovo izvjesno neće igrati za Srbiju na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, potvrđeno je za Sport Klub.

Bogdan Bogdanović neće nastupati za Srbiju na Eurobasketu, ostaje još mjesec u Americi

Košarkaš Atlanta Hawksa Bogdan Bogdanović gotovo izvjesno neće igrati za Srbiju na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, potvrđeno je za Sport Klub.

Šampionat Starog kontinenta na programu je od 1. do 18. septembra, a Srbija će igrati u grupi sa Češkom, Poljskom, Finskom, Izraelom i Nizozemskom.

Nemam potrebe da žurim, posebno što još nije spuštena zavjesa na završnice košarkaških prvenstava u Evropi. Krajnji rok je 20. juni, a može da se desi da spisak reprezentativnih kandidata za kvalifikacioni prozor FIBA i Evropsko prvenstvo objavim i sredinom sljedeće sedmice. Već je plasirana šira, a ovo bi bila uža lista. Ono što je poznato je da u predstojećoj seniorskoj akciji neće biti NBA igrača“, nema dilemu selektor Svetislav Pešić.

Pred selektorom Srbije i njegovim izabranicima je dugo, toplo ljeto, puno kao šipak, od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo do Evropskog šampionata. A kao nebrojeno puta u sličnim situacijama, i mnogo učešća pod znakom pitanja. Ali, neigranje Bogdana Bogdanovića, više je nego izvjesno.

Naš reprezentativac je prije dvije-tri sedmice operisao skakačko, desno koljeno, a oporavak traži vrijeme, ne baš kratko, minimum tri mjeseca. Skoro svakodnevno se čujemo, zahvat je protekao u najboljem redu, na jednoj klinici u Kaliforniji. On ostaje još mjesec dana u Americi, a onda bi trebalo da dođe u Srbiju, Beograd,“ izjavio je Dragan Radovanović, dugogodišnji ljekar nacionalnog tima Srbije, za Sport klub.

Nije teško „izračunati“ da je učešće prvotimca Atlante na Eurobasketu (od 1. do 18. septembra) nemoguća misija. Ovo je, inače, druga operacija, ali ne istog kolena Bogdanovića, koji je krajem septembra 2018. dok je još bio član Sacramento Kingsa, morao da se podvrgne artoskopskoj proceduri. Bogdanović se povrijedio pred kraj (tekuće) sezone, ali je uspio koliko-toliko da pomogne Atlanti u play-offu, kada ju je sa 4-1 u seriji eliminisao Majami.

Pešiću se barem posrećilo sa Vasilijim Micićem, koji se, na svu sreću, nije teže povrijedio u finalu turskog play-offa.

Igra za Anadolu Efes, to je jedino što je važno. A sve ostalo što se medijski čačka, samo mogu da kažem da će svi biti pozvani. Krajnji je rok 20. juni da spisak sa 24 imena bude poslat na adresu FIBA. To se uvijek tako radi zbog eventualnih povreda, otkaza, zato to nije puno kandidata, bez obzira kako vam se čini“, objašnjava Pešić.

bogdan bogdanovićeurobasketsvetislav pesic
KOMENTARI