Sport Centar

Atletski klub Goražde organizuje 6.maraton mira ‘Goražde – Žepa – Srebrenica’

Atletski klub Goražde ove godine organizovat će šesti po redu maraton mira "Goražde - Žepa - Srebrenica" koji će simbolično povezati ove tri, nekadašnje zaštićene zone UN-a. Pored Goraždana, učešće su najavili i maratonci iz Sarajeva i Metkovića koji će na ovaj način odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

Atletski klub Goražde organizuje 6.maraton mira ‘Goražde – Žepa – Srebrenica’

Atletski klub Goražde ove godine organizovat će šesti po redu maraton mira “Goražde – Žepa – Srebrenica” koji će simbolično povezati ove tri, nekadašnje zaštićene zone UN-a. Pored Goraždana, učešće su najavili i maratonci iz Sarajeva i Metkovića koji će na ovaj način odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

Predsjednik AK Goražde Zaim Šuman naglašava da će i na ovaj način pokazati da stanovnici grada na Drini dijele bol sa porodicama žrtava genocida.

“Mi smo dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici već nekoliko godina na simboličan način dajemo svoj doprinos i odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici u ime našeg grada i kantona i svih naših građana. Ove godine će biti oko 15 učesnika maratona, imamo goste iz Sarajeva i Metkovića koji su najavili da će trčati s nama tako da ovoga puta imamo jednu multietničku ekipu koja će istrčati ovaj maraton”, pojašnjava Šuman.

Tradicionalno, maraton mira u dužini oko 180 km i ove godine startat će 9. jula simbolično iz kompleksa “Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372” na Posestri.

“To je lokalitet kojim Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici i naš program je standardan. Prilikom prolaska kroz Goražde polažemo cvijeće na spomen obilježjima i odajemo počast poginulim pripadnicima policije, zatim poginuloj djeci Goražda i na centralnom spomen obilježju, svim poginulim braniocima. Nakon toga nastavljamo prema Žepi gdje stižemo u večernjim satima gdje takođe odajemo počast i polažemo cvijeće na tamošnje spomen obilježje. Maraton se nastavlja ujutro 10.jula a dolazak u Potočare previđen je u večernjim satima”, rekao je predsjednik Atletskog kluba Goražde.

atletski klub gorazde
KOMENTARI