Sport Centar

Antetokounmpo smiruje euforične Grke: Nismo spremni za medalju, ne možemo pričati o tome

Bivši šampion i MVP NBA lige Giannis Antetokounmpo igrat će u septembru na Evropskom prvenstvu, gdje će predvoditi selekciju Grčke.

Antetokounmpo smiruje euforične Grke: Nismo spremni za medalju, ne možemo pričati o tome

Bivši šampion i MVP NBA lige Giannis Antetokounmpo igrat će u septembru na Evropskom prvenstvu, gdje će predvoditi selekciju Grčke.

Iako Grci u njemu imaju kvalitet više u odnosu na ostale timove, Giannis je oprezan i smatra da se od ekipe još ne može očekivati medalja.

“Sudeći po jučerašnjem treningu, još nismo spremni za medalju, ali imamo šanse”, rekao je Giannis u razgovoru s medijima u kampu grčke reprezentacije.

“Nije važno šta svijet očekuje, bitno je šta ekipa očekuje. Na svim natjecanjima na kojima sam bio s Grčkom nismo došli ni do četvrtfinala. Nismo spremni za medalje ili pehare. Moramo stvoriti hemiju i pravu atmosferu. Idemo i dajmo sve od sebe. Imam realne ciljeve i moram biti bolji. Imamo tri sedmice da se povežemo. Prilagodit ću se onome što reprezentacija treba od mene, a ne suprotno. Naš trener (Dimitris Itoudis) radi nevjerojatan posao i moramo raditi najbolje što možemo”, dodala je zvijezda Milwaukee Bucksa.

Na pitanje je li ovo konačno godina velikog povratka Grčke u krug favorita za medalju, odgovorio je:

“A zašto ranije nije bila moguća medalja i zašto bi sada bila? Ne možemo pričati o medalji, to uvijek radimo i zaostajemo. Moramo nešto postići prije nego Calathes, Sloukas i Papanikolaou napuste ekipu. Nisam osvojio prvenstvo s Bucksima tako što sam razmišljao o NBA naslovu. Korak po korak, moramo biti bolji.”

Giannis po prvi put ima priliku trenirati u kampu grčke reprezentacije zajedno sa svoja tri brata – Thanasisom, Kostasom i Alexom.

Uz očekivanje da će Thanasis i Kostas također biti na konačnom popisu, Giannis je govorio o tome što to znači za njega:

“Ovo je ostvarenje sna. Govorili smo da ćemo jednog dana to postići. Čini nas ponosnim što čuvamo jedni druge na treninzima reprezentacije. Naša majka jedva čeka doći na utakmice, ali kada uđu na teren, oni su moji suigrači, a ne moja braća”, istakao je Antetokounmpo.

Eurobasket kreće 1. septembra, a Grčka se nalazi u grupi C s Hrvatskom, Italijom, Estonijom, Ukrajinom i Velikom Britanijom.

giannis antetokounmpogrcka
KOMENTARI